Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 7.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

olcha, bylam na Twojej. Bardzo mi sie podoba :)
Tequilka jest sliczniutka. A jak ogladalam jej pierwsze zdjecie, to az sie rozplywalam - takie male myszatko kochane z wielkimi oczami, w tym kocyku :angel:

Posted

[quote name='Teklunia']Ciasteczka "Pieguski"

Składniki:
1 kostka miękkiego masła
1 szklanka cukru
1 jajko
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sody
1,5 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka orzechów włoskich

Czekoladę pokroić w kostkę, orzechy posiekać, ale dość grubo.
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól i dokładnie wymieszać (można zmiksować).
Do masy dodać orzechy i czekoladę. (Można dodać też mak, rodzynki czy inne bakalie, ale ja akurat nie lubie...)
Piekarnik rozgrzać do temp. 180 stopni.
Z masy robić małe kuleczki (wielkości orzecha włoskiego) i układać na blaszce, zachowując dość duże odstępy, ponieważ ciasteczka się "rozpłyną".
Piec 15-20 minut.

pozwolicie ze sobie zacytuje nie chce ich zgubic ;)

a moze dziewczyny otworzycie wspolna Kulinarna Galerie zrobcie to for me plizzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Posted

[quote name='Teklunia']olcha, bylam na Twojej. Bardzo mi sie podoba :)
Tequilka jest sliczniutka. A jak ogladalam jej pierwsze zdjecie, to az sie rozplywalam - takie male myszatko kochane z wielkimi oczami, w tym kocyku :angel:

A w książce gości ślad zostawiony? :evil:

Ja też jestem za topikiem kulinarnym! Pomiędzy psia żarełko można wstawiać nasze :)

A ja robię pyszną napoleonkę zaraz wam porobię zdjęcia :)

Posted

olcha napisał(a):
A w książce gości ślad zostawiony? :evil:

Ja też jestem za topikiem kulinarnym! Pomiędzy psia żarełko można wstawiać nasze :)

A ja robię pyszną napoleonkę zaraz wam porobię zdjęcia :)

plus foty i galeria jak ta lala :D DZIEWCZYNY do dziela :d

Posted

Jeśli ktoś byłby zainteresowany przepisem to podam tutaj jeśli się Teklunia nie obrazi :roll: (dodam od razu że jest pyszna ale trochę drogo wychodzi na same krakersy wychodzi 6 zł plus budyń, 2 l mleka itp.)

Posted

[quote name='sota36']Ale ja durna baba - klikam i mysle, ze zobacze apretyczne zdjatka Tena a tu takie ciacha!!!!!!
a ciacha nie sa apetyczne? :oops:

ale masz racje, Tenek slodszy :)

Seria zdjec oczekująco-kuchennych...

Posted

Olcha, a ja znam przepis na to ciacho :angel: Faktycznie pyyycha. Tyle, że w mojej wersji budyń robi się samodzielnie :flasings:

A pomysł na galerię kulinarną jest super :bigok: Debe, zakładaj!!!

Posted

[quote name='olcha']

Jeśli ktoś byłby zainteresowany przepisem to podam tutaj jeśli się Teklunia nie obrazi :roll: (dodam od razu że jest pyszna ale trochę drogo wychodzi na same krakersy wychodzi 6 zł plus budyń, 2 l mleka itp.) :sabber::sabber::sabber:
pewnie ze podawaj przepis!!! Kocham napoleonke, chociaz juz pare lat nie jadlam...
A topik z przepisami jest gdzies na offie, bez zdjec chyba, ale jest :)

Posted

[quote name='olcha']

Jeśli ktoś byłby zainteresowany przepisem to podam tutaj jeśli się Teklunia nie obrazi :roll: (dodam od razu że jest pyszna ale trochę drogo wychodzi na same krakersy wychodzi 6 zł plus budyń, 2 l mleka itp.)

ja z checia wezme przepis ale pod jednym warunkiem ze bedzie na KULINARNRJ GALERII :flasings:

Ten mi kogos przypomnina kogos z ulicy sezamkowej chyba :haha:

Posted

[quote name='Teklunia']:sabber::sabber::sabber:
pewnie ze podawaj przepis!!! Kocham napoleonke, chociaz juz pare lat nie jadlam...
A topik z przepisami jest gdzies na offie, bez zdjec chyba, ale jest :)

po pierwsze na offa mam daleko

po drugie jak mam robic ciastka jak nie wiem jak wygladaja :cool2:

Posted

[LIST]
[*]5 szklanek mleka
[*]1 budyń śmietankowy
[*]4 żółtka
[*]1 szklanka cukru
[*]1 szklanka mąki
[*]kostka masła lub margaryny
[*]cukier waniliowy
[*]2 paczki niezbyt słonych krakersów (Lajkonika najlepsze!)[/LIST][LIST=1]
[*]4 szklanki mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i masłem.
[*]Pozostałe mleko zimne wymieszać z budyniem, mąką i żółtkami i wlać do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie aż zgęstnieje.
[*]Przez ten czas układamy krakersy na blasze posmarowanej masłem. Wylewamy gorącą masę na już ułożone krakersy, następnie przykrywamy kolejną warstwą krakersów, posypujemy cukrem pudrem.
[*]Jemy dopiero jak wystygnie niestety :([/LIST]
p.s. żeby nie było takich krup :siara: jak widać na zdjęciu należy wlewając budyń do gotującego się mleka energicznie mieszać (czyt. zmienić siostrę na szybciej mieszającą). Bardzo szybko się to robi.

Posted

Alicjarydzewska napisał(a):
:biggrina:a nagroda będzie weekend ze Szpilką ;-)

jeszcze nie nie tak predko ;)

teraz do sedna, Ten przypomina mi tego piecha co ganial fraglesy hahahahhaha tylko musze znaleźć zdjecie tych psow :D bo to byla psia rodzina prawda :D

czy cos krece

a moze to wcale Ten nie jest podobny do tych postaci :niewiem: