Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted
samo nagradzanie za ignorowanie ludzi nic nie dalo a zkarcic go trudno bo jest bardzo gruboskorny i nic go nie rusza. Pewna poprawa nastapila po zastosowaniu jako kary nakladania kaganca ale wciaz niektorzy ludzie sa dla niego pokusa nie do odparcia ...
No i nauczylam go nieufnosci w stosunku do ludzi. Teraz ludzi omija, nie podchodzi a poglaskany cofnie sie.

Jak to zrobilas, Mag? Moze Twoja metoda cos pomoze bo ja juz probowalam prozba i grozba ..rece opadaja ...

Dlugo i z trudem. W wieku 9 miesiecy dalej podbiegal do ludzi. I pare miesiecy pozniej tez.

Poprostu cierpliwie go odwolywalam, a kiedy wracal nagradzalam do znudzenia. Na spacerach zajmowalam sie tylko nim, a kiedy biegl w strone ludzi to czy sluchal czy nie i tak odwolywalam.

Powoli, ale w koncu Kenzo zrozumie, ze w Twoim towarzystwie jest fajnie, a od ludzi niczego dobrego nie dostanie.

Nie karz Kenzaka za takie zachowanie, ciekawosc swiata jest naturalna u mlodego psa. Zwlaszcza labradory sa psami, ktore lubia kontakt z ludzmi i sa przyjacielskie.

On dla Ciebie bedzie musial robic cos wbrew naturze, to bardzo trudne.

• Replies 92
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mag ale ja mu nie mogę pozwolić podbiegać do ludzi ... wiesz jak on to robi? Najpierw staje z łbem uniesionym i nastawionymi uszami całkiem nieruchomo ...później startuje jak z procy i pędzi do człowieka a jak już podbiegnie to często skacze ...pomijając już fakt, że uważam że pies nie powinien się nikomu narzucać, niektórzy się go boją a jak skoczy na dziecko ..wolę nie myśleć co by było. Przecież takie cięzkie psisko może przewrócić dziecko, aż uderzy główką o ziemię ... Wiem, że on ma taką naturę sęk w tym, że jemu nie wolno tak się zachowywać bo podpisuje na siebie wyrok chodzenia na smyczy :( Ostatnio zamiast luzem spaceruje z nim po lesie na wyciąganej smyczy bo mam stracha że coś wywinie ...[to taki lasek przyosiedlowy gdzie jest mnostwo spacerowiczow]

Jedyne sytuacje kiedy mogę go bezpiecznie puścić to jak się bawi z innym psem (na ludzi nie zwraca wtedy uwagi) i jak gramy w piłkę do nogi (piłeczka jest wtedy wazniejsza niz caly swiat) ... cos czuje, ze bedzie ciezko ...ja sie za rok wyprowadzam i do tego czasu chcialabym pomoc mamie go ulozyc zeby pozniej nie miala z nim takich problemow ...

Posted

Ala, kiedys kobieta poplakala sie jak kloc do niej podbiegl. Czulam sie fatalnie, wiem jak nieprzyjemne jest wychodzenie z takim psem.

Poprostu nie masz innej alternatywy, jak tylko nadludzka cierpliwosc i nieustanne proby zainteresowania soba psa. Taki wiek i taka rasa.

Ja ze swoim biegam, pokazuje gdzie kopac, cwicze skakanie, rzucam kije, cwicze polecenia, robie cos non stop i teraz zupelnie nie interesuje sie ani ludzmi, ani psami (poki psy nie podejda za blisko), ale to nie bylo latwe i nie stalo sie tak sobie ze spaceru na spacer.

Posted

a ja faworyzuje psy.Cenie je za to ze sa takie jakie sa.A to ze niby suka wierniejsza to bujda.nie mozna twierdzic ze suka zawsze jest wierniejsza,mniej dominujaca i latwiejsza w ukladaniu.znam suki ktore nic nie chca robi i psy ktore uwielbiaja pracowac z wlascicieielm

Posted

przepraszam Was bardzo.nastapilo zamieszanie z topicami.Tutaj odpowiedz jest taka:

zgadzam sie z MAG.nie kazdy sobie zyczy aby pies do niego podbiegal.moze sie po prostu bac psow i wtedy bedzie obojetne czy podbiegnie do niego york czy wilczarz..Stres bedzie ten sam

Posted

Dziś byłyśmy z nim 1 raz na szkoleniu ...

Nawet nieżle mu szło. Myślałam, że nie ma siły, żeby zostawał i nie biegł do psów ale jakoś się udawało ...a w przerwach mogły się psiury pobawić. Na szkoleniu prawie same ONy, jeden lab (właśnie Kenzo) i jeden mały baegle ...biedak dopiero 6mczny, strasznie grzeczny jak na takiego malca a właścicel ciągle go szarpał i nie dał mu się pobawić nawet w przerwach :evil:

Posted

biedny....Wspolczucie dla beagla.Ja bylam wczoraj z moim Cerrym na pierwszej lekcji,ale Cer wiekszosc przespal poniewaz ma 4,5m-ca.Chociaz w chwilach gdy nie spal pokazal klase bowiem na komende siadal,chodzil przy nodze,warowal,zostawal....A treser powiedzial ze szczenie za duzo sie nie nauczy ale niech sie oswaja z psami wiec on pieniedzy nie bedzie bral bo praktycznie nie ma nic do roboty przy nim 8) .Juz lubie tego goscia :) .Zaprosil nas jeszcze do gr.w Szombierkach :) :)

Posted

Carry

Czyli potyraktował Was jak charty :) Facet nie ma pojęcia :lol: Skoro nie płacisz to spoko, ale chodź, a facetowi się oczy otworzą :lol: :lol: :lol:

Posted

Rotti alez koles sie zna !To wlasnie hodowca z Czarnej Evy mi powiedzial o tym kursie bo chodzi na to ze swoimi dwoma wilczarzami,Teza i Asem.No i Speed chodzi z Mala Teza....Moj Cerry jest czwartym wilczarzem na tym kursie :) .

Posted

Carry

To ja Cie musiałam źle zrozumieć :) Jeżeli się zna to OK. Tylko tyle, że nie jest prawdą, że szczenię się za duzo nie nauczy. Uczestniczyłam kilkakrotnie w zajęciach przedszkola w Poznaniu. Szczeniaki po kursie umiały dosłownie wszystko a zjęcia były prowadzone rewelacyjnie. Do tej pory mam styczność z pieskami, które wtedy zię uczyły jako szczeniaki i na prawdę te pieski mają super urtwalone zachownia :) Tak, że uważam, że szczeniaka można a nawet trzeba uczyć. A efekt widać :)

Posted

Rotti moze ja zle napsialam......Otoz ja Cerra ucze w domu i naprawde sporo umie.....Chodzi o to ze on powiedzial ze Cerry sie duzo nie nauczy bo Cerry 5/6lekcji przespal :lol: .W ten sposob ja sie ucze jak mam go uczyc po profesjonalnemu a nie po amatorsku :) .Coz to one robily.....Cerry spal,ja sie przygladalam a psy z wlasciceilami chodzily przy nodze,na komende zostawaly,zawracaly,siadaly,warowaly itp itd.

Posted

wiesz Rotti Cerus wychodzi na spacery dopiero od 25 IX to i kondychy nie ma za dobrej.......A to badz co badz ciut ciut drogi......Wysiedlismy z auta i dralowalismy troche,potem nie wiedzielismy jak na osla laczke przejsc itp itd.Za to ogromna radosc!!!!!Cerry uwielbia konie 8) .(zajecia sa na stadninie)Przechodzlismy kolo pastwiska i pasly sie tam dwa piekne gniadosze.......Zawolalismy i one podbieglu a Cerry je po glowie lizal :D