Sali6 Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Siemka jestem tu nowy :) Chcialbym sie dowiedziec o tytułach na wystawach jakie sa i co trzeba zrobic zeby taki tytul uzyskac :-? co to cac,cwc itd bo ja mniejwiencej wiem ale chcialbym zeby ktos bardziej mi to wyjasnil :-? jakie sa klasy psa kiedy sie dostaje reproduktora i suke hodowlana :-? Quote
Izam Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 nie kumam tego ostatniego pytania . a tak poza tym to tych cacibów cwców itp tez nie łapie moze ktoś dobry nam to wyjasni? Quote
efra-husky Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Proponuję zapoznanie z Regulaminem Hodowli Psów Rasowych http://www.zkwp.pl/index_pl.htm (odnośnie reproduktorów i suk hodowlanych) natomiast co się tyczy tytułów oraz klas wystawowych polecam Regulamin Wystaw Psów Rasowych http://www.zkwp.pl/index_pl.htm Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Dobrze ja zaczne :) więc CWC - Wniosek na Ch.Krajowego, potrzebne 3 CWC , w tym conajmniej jedno z wystawy międzynarodowej lub klubowej. Każdy kraj ma swój tytul danego kraju, np Ch.PL, CH.D, CH.CS itp :) Miedzy pierwszym a ostatnim wnioskiem musi upłynąc conajmniej 6 miesiecy i 1 dzien Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Zw.Mł - na tytuł Młodziezowego Championa, potrzebne 3 wnioski w tym conajmniej jeden z wystaw miedzynarodowej lub klubowej. Pies uzyskuje tytuł Mł.Ch danego kraju Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Cacib - wniosek na Międzynarodowego Championa Pieknosci , pottrzebne 4 wnioski , między pierwszym a ostatnim wnioskiem musi upłynąc okres czasu - 1 rok i 1 dzień . z minimun 3 krajów. Pies/suka otrzymuje tytuł Interchampiona Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Klasy na wystawach : 3-6 miesięcy BABY (tylko na wystawach klubowych) 6-9 miesięcy Szczeniąt 9-18 miesiecy Młodziezy 15-24 miesięcy Pośrednia 15 < miesiecy Otwarta 15< miesiecy Użytkowa 15< miesiecy Championów ( tylko psy z tytułem Championa krajowego) Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Pies by zostac reproduktorem musi zaliczyc w wieku powyżej 18 miesiecy 3 wystawy i uzyskac na nich minimum ocene doskonałą Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Suka by dostac uprawnienia suki hodowlanej musi zaliczyc w wieku powyżej 15 miesiecy, 3 wystawy i uzyskac na nich minimum ocene bardzo dobrą. w przypadku suki, jak i psa 1 z 3 wystaw musi byc miedzynarodowa lub klubowa Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Izam napisał(a):nie kumam tego ostatniego pytania . a tak poza tym to tych cacibów cwców itp tez nie łapie moze ktoś dobry nam to wyjasni? mam nadzieje że to dobrze wyjaśniłam :wink: jak byscie mieli jeszcze jakies pytania to pytajcie :wink: Pozdrawiam Lidka i Villarica Quote
Izam Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 no dobra. ja to chyba jakaś niepełnosprytna jestem po nie mogę tego wszystkiego załapać:( a moze ktoś spróbuje mi wytłumaczyc wszystko po kolei? tak na "chłopski rozum"? bardzo bardzo proszę Quote
Sali6 Posted August 16, 2005 Author Posted August 16, 2005 o thx Savannah o to mi chodzilo thx za pomoc :lol: :lol: :lol: gitez Quote
rysiczka Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 Lidzia podziwiam za cierpliwosc. 8) :lol: Quote
Genia Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 -pies po 15 mies. zycia musi uzyskac 3 oc. doskonałe -jedną koniecznie z wystawy międz. lub klubowej. A repr. zostaje po ukonczeniu 18 mies, W niektórych rasach dodatkowo musi być przeswietlony na dysplazje.i dop. jest A.B,C .Jezeli jest D wykluczony jest z hodowli. Dodatkowo np. w kaukazach przechodzi test psychiczny. Quote
króliczek Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 No ale Savannah wyjaśniła po chłopsku i po kolei(prawie) :wink: Z czego zrozumieniem masz problem? Quote
Sali6 Posted August 16, 2005 Author Posted August 16, 2005 tzn ze A jest najlepsza ocena ? B dobra i C niedobra ? jak ma np C to sie nienadaje ? Quote
Izam Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 chodzi mi ote wszystkie tytułyi wyróznienia (czy jak to tam się nazywa) przez które mam koszmary!!!!!:) Najpierw jest klasa szczeniąt(jakiejs tam rasy). jakie tytuły moze dostać szczeniak? pozniej mlodziez i tak dalej moze ktoś napisac? Quote
Sali6 Posted August 16, 2005 Author Posted August 16, 2005 o wlasnie tak niech ktos to napisze :D :D :D :D :D bo ja niedlugo dostane mojego 1 pieska rasowego z rodowodem i chce sie wszystkiego na temat wystaw Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 o qurcze nie było mnie tylko 5 minut :) juz zaraz pisze :wink: Pzdr Lidka i Villarica Quote
efra-husky Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 wystawianie szczeniaka daje nam informacje odnośnie ewentualnych przyszłych szans na tytuły. W klasie szczeniaków można uzyskać oceny: Wybitnie obiecujący (WO), bardzo dobry (BDB), dobry (DB). To dla nas informacja jak wielkie mamy szanse i czy w dobrym kierunku zmierzamy aby nasz psiak otrzymał tytuł Młodzieżowego Championa lub później Championa :) W kartach oceny dostajemy uwagi co jeszcze należy dopracować, poprawić by nasze psiaki miały szansę na wyższą ocenę Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 więc w szczeniakach, można na wystawie klubowej uzyskac tytuł Najlepsze Szczenie Klubu normalnoie w szczeniakach dostaje sie ocene wybitnie obiecująca, pootem mozna dostac Tytuł Najlepsze Szczenie w Rasie, można również dostac BIS Puppy czyli Najlepsze Szczenie wystawy. Pozdrawiam Lidka i Villarica Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 efra-husky napisał(a):wystawianie szczeniaka daje nam informacje odnośnie ewentualnych przyszłych szans na tytuły. W klasie szczeniaków można uzyskać oceny: Wybitnie obiecujący (WO), bardzo dobry (BDB), dobry (DB). nie zgodze się, w klasie szczeniat jedyne DWIE oceny to ocena: -wybitnie obiecujaca -obiecujaca nie ma innych :wink: jeszcze dodam że za ocene wybitnie obiecujaca dostaje sie wstazke zółtwa za obiecujaca biała w szczeniakach NIE ma oceny bardzo dobrej i dobrej, sa one juz od klasy młodziezy ale NIE w szczeniakch :wink: pozdrawiam Lidka i Villarica Quote
Savannah Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 rysiczka napisał(a):Lidzia podziwiam za cierpliwosc. 8) :lol: ehh dzięki :wink: trzeba "uzmysławiac" młodsze pokolenie wystawców :D pozdrawiam Lidka i Villarica Quote
Izam Posted August 16, 2005 Posted August 16, 2005 a ktoś mi powie (asystent albo sędzia) czy zostajemy jeszze czy mozemy "spadac?:) Quote
Recommended Posts