Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Siemka jestem tu nowy :)
Chcialbym sie dowiedziec o tytułach na wystawach jakie sa i co trzeba zrobic zeby taki tytul uzyskac :-?
co to cac,cwc itd bo ja mniejwiencej wiem ale chcialbym zeby ktos bardziej mi to wyjasnil :-? jakie sa klasy psa kiedy sie dostaje reproduktora i suke hodowlana :-?

• Replies 137
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dobrze ja zaczne :)
więc CWC - Wniosek na Ch.Krajowego, potrzebne 3 CWC , w tym conajmniej jedno z wystawy międzynarodowej lub klubowej. Każdy kraj ma swój tytul danego kraju, np Ch.PL, CH.D, CH.CS itp :) Miedzy pierwszym a ostatnim wnioskiem musi upłynąc conajmniej 6 miesiecy i 1 dzien

Posted

Cacib - wniosek na Międzynarodowego Championa Pieknosci , pottrzebne 4 wnioski , między pierwszym a ostatnim wnioskiem musi upłynąc okres czasu - 1 rok i 1 dzień . z minimun 3 krajów. Pies/suka otrzymuje tytuł Interchampiona

Posted

Klasy na wystawach :

3-6 miesięcy BABY (tylko na wystawach klubowych)
6-9 miesięcy Szczeniąt
9-18 miesiecy Młodziezy
15-24 miesięcy Pośrednia
15 < miesiecy Otwarta
15< miesiecy Użytkowa
15< miesiecy Championów ( tylko psy z tytułem Championa krajowego)

Posted

Suka by dostac uprawnienia suki hodowlanej musi zaliczyc w wieku powyżej 15 miesiecy, 3 wystawy i uzyskac na nich minimum ocene bardzo dobrą.
w przypadku suki, jak i psa 1 z 3 wystaw musi byc miedzynarodowa lub klubowa

Posted

Izam napisał(a):
nie kumam tego ostatniego pytania
.
a tak poza tym

to tych cacibów cwców itp tez nie łapie
moze ktoś dobry nam to wyjasni?

mam nadzieje że to dobrze wyjaśniłam :wink: jak byscie mieli jeszcze jakies pytania to pytajcie :wink:
Pozdrawiam
Lidka i Villarica

Posted

no dobra. ja to chyba jakaś niepełnosprytna jestem po nie mogę tego wszystkiego załapać:(

a moze ktoś spróbuje mi wytłumaczyc wszystko po kolei? tak na "chłopski rozum"?

bardzo bardzo proszę

Posted

-pies po 15 mies. zycia musi uzyskac 3 oc. doskonałe -jedną koniecznie z wystawy międz. lub klubowej. A repr. zostaje po ukonczeniu 18 mies, W niektórych rasach dodatkowo musi być przeswietlony na dysplazje.i dop. jest A.B,C .Jezeli jest D wykluczony jest z hodowli.
Dodatkowo np. w kaukazach przechodzi test psychiczny.

Posted

chodzi mi ote wszystkie tytułyi wyróznienia (czy jak to tam się nazywa) przez które mam koszmary!!!!!:)

Najpierw jest klasa szczeniąt(jakiejs tam rasy). jakie tytuły moze dostać szczeniak?

pozniej mlodziez i tak dalej

moze ktoś napisac?

Posted

o wlasnie tak niech ktos to napisze :D :D :D :D :D bo ja niedlugo dostane mojego 1 pieska rasowego z rodowodem i chce sie wszystkiego na temat wystaw

Posted

wystawianie szczeniaka daje nam informacje odnośnie ewentualnych przyszłych szans na tytuły. W klasie szczeniaków można uzyskać oceny:
Wybitnie obiecujący (WO), bardzo dobry (BDB), dobry (DB).

To dla nas informacja jak wielkie mamy szanse i czy w dobrym kierunku zmierzamy aby nasz psiak otrzymał tytuł Młodzieżowego Championa lub później Championa :)

W kartach oceny dostajemy uwagi co jeszcze należy dopracować, poprawić by nasze psiaki miały szansę na wyższą ocenę

Posted

więc w szczeniakach, można na wystawie klubowej uzyskac tytuł Najlepsze Szczenie Klubu
normalnoie w szczeniakach dostaje sie ocene wybitnie obiecująca, pootem mozna dostac Tytuł Najlepsze Szczenie w Rasie, można również dostac BIS Puppy czyli Najlepsze Szczenie wystawy.
Pozdrawiam
Lidka i Villarica

Posted

efra-husky napisał(a):
wystawianie szczeniaka daje nam informacje odnośnie ewentualnych przyszłych szans na tytuły. W klasie szczeniaków można uzyskać oceny:
Wybitnie obiecujący (WO), bardzo dobry (BDB), dobry (DB).

nie zgodze się, w klasie szczeniat jedyne DWIE oceny to ocena:
-wybitnie obiecujaca
-obiecujaca

nie ma innych :wink:
jeszcze dodam że za ocene wybitnie obiecujaca dostaje sie wstazke zółtwa za obiecujaca biała

w szczeniakach NIE ma oceny bardzo dobrej i dobrej, sa one juz od klasy młodziezy ale NIE w szczeniakch :wink:
pozdrawiam
Lidka i Villarica