Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Honey piękne są :loveu::loveu::loveu: Jak masz więcej, to wklejaj :)

A ja myślę, że hodowla i emocje powinny iść w parze. Powinno się kochać swoje psy, powinno być się dumnym, kiedy psy przez nas wyhodowane odnoszą wszelkiego rodzaju sukcesy i powinniśmy płakać, gdy zdarza się jakieś nieszczęście. Ale, jak mi się zdaje, powinniśmy też oddzielić te wszystkie emocje od podejmowania decyzji hodowlanych...

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

:crazyeye: przyszlam ogladac Une a tu taka niespodzianka:multi::multi::multi:

Zawsze marzylam o sesji fryzow:loveu: tylko tu kolo mnie nie znam nikogo kto ma:placz:

sliczne!!:loveu:

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
powinniśmy też oddzielić te wszystkie emocje od podejmowania decyzji hodowlanych...

Dokladnie to mialam na mysli ! I chyba na tym mozemy zakonczyc dyskusje :)

Niewiele fryzich zdjec mam na dysku, wlasciwie nie ma co pokazac. Moze ewentualnie te:

Idzie wiosna, zrobie nowe :)
Marysiu...moze jednak sie skusisz na jakas fryzia sesje ?.. :razz:
Nie ukrywam, ze chcialabym miec ich zdjecia Twojego autorstwa :p

Posted

Zasadniczo galop , czterotaktowy, z dwoma fazami lotnymi (jakiś czas temu pisałaś angielską nazwę tegoż). Konie tak nie biegają :p

Posted

APSA a czy galop, z definicji, może być czterotaktowy? :razz:

Kasiu prawda? Pauli aparat ją odmładza :lol:

Wczoraj, kiedy późnym wieczorem szłam z Uną na spacer, było pogodnie, niebo wygwieżdżone, bezwietrznie. Nic nie zapowiadało, że dziś rano będzie tak:

Ale, jak wiadomo, w marcu jak w garncu :evil_lol:

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']APSA a czy galop, z definicji, może być czterotaktowy? :razz: Tak. Cwał jest czterotaktową odmianą galopu.
Kłus - z definicji dwutaktowy - też może być czterotaktowy. Takim czterotaktowym kłusem poruszają się kłusaki w wyścigach. To nadal jest kłus, choć następuje rozbicie synchronizacji w ruchu przekątnej pary nóg - tylna jest stawiana chwilę przed przednią.

• 2 weeks later...
Posted

APSA wiem, że cwał to odmiana galopu, ale jednak wyróżnia się ten cwał jako coś ździebełko innego... Po czym zatem poznać, kiedy koń porusza się cwałem? Wystarczy rozbicie galopu na cztery takty czy musi być coś jeszcze?

Środowy poranek w Poznaniu :cool3:

Posted

poranek przerazajacy:roll: choc ladny, ale nie wtedy kiedy mamy wiosne:eviltong:

Po czym zatem poznać, kiedy koń porusza się cwałem? Wystarczy rozbicie galopu na cztery takty czy musi być coś jeszcze?

pozwole sobie pomoc wikipedia:p

"najszybsza odmiana chodu końskiego; występują 4 uderzenia kopyt w takcie - każda noga konia jest stawiana w kolejności - lewa tylna, prawa tylna, lewa przednia, prawa przednia. Cwał jest odmianą galopu wyciągniętego - prócz tego, że ślady kopyt tylnych przekraczają ślady kopyt przednich, koń porusza się tak szybko, że rozbija chód na cztery takty (każdy galop jest trzytaktowy, prócz cwału, który ma cztery takty)."

I to chyba wszystko co mozna na ten temat napisac;) z reguly...no wlasnie tempo tutaj bedzie zdecydowanie istotne

Posted

Agnes ja definicję jakby znam :lol:
No dobra, dokładnie, to chodzi mi o to, czy jeżeli pies porusza się na cztery takty (tak jak ten koń na animacji), ale nie jest to jego najszybszy możliwy do osiągnięcia chód ani najwyższa możliwa prędkość - to czy będzie to cwał czy nie?

To jeszcze ostatnie zdjęcie z dedykacją dla Agnes :)

Posted

Agnes ja definicję jakby znam :lol:

:eviltong:

No dobra, dokładnie, to chodzi mi o to, czy jeżeli pies porusza się na cztery takty (tak jak ten koń na animacji), ale nie jest to jego najszybszy możliwy do osiągnięcia chód ani najwyższa możliwa prędkość - to czy będzie to cwał czy nie?

o tym myslalam odkad zadalas pytanie dajac filmik do Unowego slalomu - bo to, ze chod jest czterotaktowy to widac, ale tempo nie to...niby koniarz jestem a odpowiedziec nie potrafie:lol:

To jeszcze ostatnie zdjęcie z dedykacją dla Agnes :)

wow:multi: "dostalam" zdjecie:lol::lol:

Marysiu czy Ty znalazlas na jakis pagorkach te kwiatki czy musialas sie klasc w sniegu?:lol:

Posted

Agnes napisał(a):
o tym myslalam odkad zadalas pytanie dajac filmik do Unowego slalomu - bo to, ze chod jest czterotaktowy to widac, ale tempo nie to...niby koniarz jestem a odpowiedziec nie potrafie:lol:

No właśnie, sprawa nie jest jednoznaczna :evil_lol:

A czy ten chód jest podobny do chodu, którym koń porusza się na parkurze? :razz:

Agnes napisał(a):
Marysiu czy Ty znalazlas na jakis pagorkach te kwiatki czy musialas sie klasc w sniegu?:lol:

Te kwiatki to krokusy :)
W śniegu kładł się statyw, ja klęczałam obok z tyłkiem w górze i głową w dole :lol:

Posted

A czy ten chód jest podobny do chodu, którym koń porusza się na parkurze? :razz:

nie nie kon na parkurze porusza sie galopem - cwalem natomiast podczas wyscigu czasem na crossie (dyscyplina WKKW - Wszechstronny Konkurs Konia Wierzchowego) - z tego co wiem to najczesciej jednak jest to galop - ludzie czesto mowie ze jechali cwalem co...z cwalem mialo niewiele wspolnego;)

W śniegu kładł się statyw, ja klęczałam obok z tyłkiem w górze i głową w dole :lol:

to podziwiam, bo w takiej pozycji nigdy nie udalo mi sie zrobic zdjecia:lol: nie moglam sie dobrze "wygiac" i szlam na "latwizne" kladac sie, co w sniegu jest jeszcze gorszym wyjsciem:lol:

Posted

Ależ psiękny krokusik!!!

Czy Ty Marysiu po zrobieniu takiego zdjęcia przed snem przeciągasz się z zadowoleniem i myślisz sobie "Jestem wielka"?
Bo ja na Twoim miejscu bym tak myślała :lol: