Marysia_i_gończy Posted February 28, 2009 Author Posted February 28, 2009 Fiona2008 napisał(a):A kiedy następny raz będziesz mieć Wene...???:diabloti: Oby nigdy :evil_lol: Fiona2008 napisał(a):Ile ona ma lat?? W maju skończy 2. Fiona2008 napisał(a):Zawsze myślałam że bordery to takie zapaleńce do pracy że po prostu trzeba z nimi coś robić... Eeee, nie widzę związku? Na filmiku jest tylko to, co z nią robiłam i było dla niej nowe. Ale to przecież nie jest wszystko, co z nią w ogóle robiłam... I jest chyba jasne, że wprowadzając nowe zachowanie stopniuję poziom trudności? Quote
Fiona2008 Posted February 28, 2009 Posted February 28, 2009 Marysia_i_gończy napisał(a): Eeee, nie widzę związku? Na filmiku jest tylko to, co z nią robiłam i było dla niej nowe. Ale to przecież nie jest wszystko, co z nią w ogóle robiłam... I jest chyba jasne, że wprowadzając nowe zachowanie stopniuję poziom trudności? Nie o to mi chodziło, chyba troche zakręciłam oczywiście że należy stopniować trudność :):):):) Po prostu kiedyś ktoś mi powiedział że bordery to pracoholiki że trzeba z nimi uprawiać jakiś sport bo inaczej mogą się np stać agresywne... ale nie jest to moja opinia tylko powtarzam... :):):) Quote
Marysia_i_gończy Posted February 28, 2009 Author Posted February 28, 2009 Fiona2008 napisał(a):Nie o to mi chodziło, chyba troche zakręciłam oczywiście że należy stopniować trudność :):):):) Po prostu kiedyś ktoś mi powiedział że bordery to pracoholiki że trzeba z nimi uprawiać jakiś sport bo inaczej mogą się np stać agresywne... ale nie jest to moja opinia tylko powtarzam... :):):) Myślę, że z tym sportem i agresją to przesada :) A Wena przecież uprawia sporty: frisbee (3x1 miejsce i 1x3 miejsce (na 4 starty) w Young Dog Frisbee) i agility (elegancki komplecik disów póki co :evil_lol:). I zna miliard sztuczek, z staniem na poręczy krzesła włącznie :eviltong: Quote
Fiona2008 Posted February 28, 2009 Posted February 28, 2009 [quote name='Marysia_i_gończy'] A Wena przecież uprawia sporty: frisbee (3x1 miejsce i 1x3 miejsce (na 4 starty) w Young Dog Frisbee) i agility (elegancki komplecik disów póki co :evil_lol:). I zna miliard sztuczek, z staniem na poręczy krzesła włącznie :eviltong: W takim razie przepraszam :crazyeye::crazyeye::crazyeye::crazyeye: Wszystko zwalam na to że pisze od niedawna :roll::roll::roll: Quote
Paskuda_Bandzior Posted February 28, 2009 Posted February 28, 2009 Marysiu, dopiero teraz zobaczyłam tą cała reszte zdjec od mojego ostatniego posta tutaj :razz: Śliczne :loveu: moje Wełniątko dzielnie uczyło Unę jak to jest mieć psiego, wrednego kumpla w domu :evil_lol: A to co udało Ci sie osiągnąć na linii Una vs. Wena to szacunek! :loveu: A filmik boski :loveu: Wena odsypia (na łóżkach oczywiscie :eviltong:) dzisiejszy trening, ale strasznie entuzjastycznie reaguje na moją mamę, babcię czy nawet siostrę :lol: Jak tylko cos do niej mowili to od razu leciała uszczęśliwiona :evil_lol: Dzięki raz jeszcze :loveu: Mój pies miał bardziej owocne wakacje niż ja! :eviltong: Quote
Saskja Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Filmiki są świetne. Ja się tak tylko nad czymś Marysiu zastanawiam - dajmy na to, że tak nauczę chodzić przy nodze moją nową, młodą i świeżą jak sałata weimarkę (bo ze starymi już sprawa przegrana chyba) i siadać, gdy tylko ja się zatrzymuję... No i potem nadchodzi wystawa. I nie będzie problemu? Po pierwsze, to chodzenie/bieganie na ringówce musi się odbywać na innym "dystansie" między mną a psem - pies pół kroku przede mną i nie tuż przy moim boku; po drugie, broń Boże, żeby usiadł, gdy ja się zatrzymam... Co o tym myślisz? Wyczai, że na ringówce ma sie zachowywać inaczej? Stosowac inną komendę? A może lepiej od początku uczyć, że gdy się zatrzymuję, ona ma stawać ładnie wyciągnięta u mego boku? Doradzisz dobra kobieto? Quote
Rauni Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Saskja, inna komenda i nie ma problemu. Poza tym psy bardzo zwracają uwagę na kontekst, więc już sama na przykład ringówka jest dla niego podpowiedzią, co się dzieje i jak się ma zachować. Quote
Paskuda_Bandzior Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Na podstawie samej Weny, bohaterki tego filmiku: na normalnie sama z siebie szybko wychodzi z kłusa, tzn. w normalnie na codzien rzadko swobodnie kłusuje. A na ringówce kłusuje bez problemu i nawet ładnie ten kłus wyciąga :p Wystawiana była 2 razy w zyciu i przed tym wystawianiem po prostu robilysmy troche to wystawianie i Wena kojarzy ringowke z konkretnymi zachowaniami. Quote
Marysia_i_gończy Posted March 1, 2009 Author Posted March 1, 2009 Fiona nie ma co przepraszać :) w końcu nie ma obowiązku znać wszystkie psy z dogomanii :) Paula dlaczego napisałaś "wrednego kumpla"? Wena nie jest wredna, jest tylko niewychowana :eviltong: I jakoś tak cicho bez niej w domu... spokojnie... drzwi od kuchni można zostawić otwarte... ;) Saskja doradzić mogę tylko teoretycznie, bo w praktyce nigdy nie przyłożyłam się do nauczenia Uny ładnego kłusu wystawowego, w efekcie czego ona pokazywała się w zasadzie tak: Ze staniem natomiast nie miałam problemów, bo uczyłam ją stania przede mną, a nie z mojego boku: (zdjęcia z wystawy w Bydgoszczy, by Paula) Aczkolwiek na logikę wydaje mi się, że jeśli będzie się uczyć porządnie zarówno zachowań wystawowych, jak i chodzenia przy nodze, rozróżniając je wyraźnie komendami, zachowaniem (i ringówką), to wszystko powinno być ok :) Tak jak piszę Rauni :) i Paula :) Quote
Anza&Hacker Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Opis opisem - ale fotki fajowskie z tej wystawki :cool3: Quote
Honey Posted March 1, 2009 Posted March 1, 2009 Witaj Marysiu ! Sto lat mnie tu nie bylo, ale Twoje zdjecia sa wciaz cudowne :loveu:, albo i jeszcze lepsze :razz: Z filmikami niestety mam duzy problem na moim laczu gprs, ale moze kiedys uda mi sie je poogladac. Sciskam Cie mocno, poszmeraj ode mnie najfajniejsza goncza polska za uszkiem ! Kasia. Quote
Marysia_i_gończy Posted March 2, 2009 Author Posted March 2, 2009 Saskja trzymam kciuki :) Anza zdjęcia przeklejone z naszego własnego wątku :lol: Honey wszelki duch, Ty żyjesz??? :multi: Unka poszmerana :loveu: Co tam u Ciebie? Sprzedajesz braki?? Quote
Honey Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 [quote name='Marysia_i_gończy'] Honey wszelki duch, Ty żyjesz??? :multi: Unka poszmerana :loveu: Co tam u Ciebie? Sprzedajesz braki?? Ano zyje ! I tak intensywne zycie na slodkim zadupiu prowadze, ze brak juz czasu (a moze i checi, ja juz chyba za stara jestem...), zeby sie na forach udzielac :evil_lol: Ale tak sobie wlasnie pomyslalam... gdybys wybierala sie kiedys w moje strony daj znac - marzy mi sie taka wspolna sesja zdjeciowa (na dwa aparaty), tyle, ze tym razem nie psia a fryzia. :) Wlasciwie juz ich nie mam, zostaje najlepiej polujacy pies na jakies sporadyczne kaczki czy bazanty. Wiesz, mam zalozenie, zeby hodowac tylko to, z czym moge intensywnie pracowac. A co w lowisku kompletnie pozbawionym ptactwa o uzytkowosci wyzla powiem?? Nic... Ale francuzy dalej hoduje i pracuje z nimi, tyle, ze te z VI grupy ! :) Tu masz linka do ich ostatniej fotki: http://img25.imageshack.us/img25/9320/ourteamp.jpg Quote
gonek Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 http://img214.imageshack.us/img214/7748/imgp1337nv6.jpg super, najbardziej właśnie takie sposób wystawiania mi się podoba. Honey jak to fryzia? :crazyeye::loveu: pokazuj co tam u Ciebie przybyło! Quote
Honey Posted March 3, 2009 Posted March 3, 2009 [SIZE="1"]Gonek, wyslalam Ci priva, nie bedziemy tu Marysi offtopa robic. Quote
Marysia_i_gończy Posted March 4, 2009 Author Posted March 4, 2009 gonek u nas tak wyszło, bo tak mi było najłatwiej - nauczyć psa stania i tyle :evil_lol: a że Una nienajgorzej zbudowana jest, to i stoi ładnie :) Honey jak to fryzia?? Masz konie fryzyjskie?? Ja też chcę wiedzieć! :cool3: Quote
Rauni Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Honey, jeśli masz konia fryzyjskiego to stanowczo domagam się wieści i zdjęć! :mad: To są najpiękniejsze konie świata :) Quote
gonek Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 ha a ja widziałaaam te cuda :eviltong: :loveu: Ładnie stoi poza tym nic jej nie trzymasz, podnosisz, przesuwasz, podduszasz itd :D Quote
Rauni Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 gonek napisał(a):ha a ja widziałaaam te cuda :eviltong: :loveu: Ładnie stoi poza tym nic jej nie trzymasz, podnosisz, przesuwasz, podduszasz itd :D Też lubię takie swobodne wystawianie, dlatego do wystawiania spanieli się nie nadaję, nawet jeśli widziałam na własne oczy ile takim podciągnięciem głowy i przyciśnięciem tyłka można osiągnąć :diabloti:. Quote
Kaśka (Hasta) Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 no dobra, wiem że to foto-blog Marysi i Uny, ale... Honey, dorosłe psy hodowlane zostały sprzedane, bo nie można z nimi polować? :-o Quote
Honey Posted March 4, 2009 Posted March 4, 2009 Witaj Rauni ! Masz racje, sa najpiekniejsze :evil_lol: Ale nie smiem watku Marysi zasmiecac ( co mi zupelnie nie wychodzi...) Marysiu, wybaczysz?... Przepraszam, juz nie bede. :oops: [SIZE="1"]Kaska, jak sie hoduje psy przy okazji lowiectwa a nie odwrotnie to mozna. Zeby uprzedzic kolejne pytanie - plany byly ambitne - osrodek hodowli bazantow, organizacja polowan - stad wyzly. A ze zycie swoje wlasne scenariusze pisze okazalo sie, ze mamy mlode, pelne temperamentu psy, ktore moga jedynie jaskolki po lakach ganiac. Gdybym chciala jedynie "produkowac" szczenieta albo blyszczec z rzadka rasa na wystawach pewnie bym je zostawila. Ale zapewnilam im lepsze zycie, w ktorym moga wykorzystywac swoje wrodzone predyspozycje. I wiem, ze zrobilam slusznie. Quote
Marysia_i_gończy Posted March 4, 2009 Author Posted March 4, 2009 Dziewczyny ja też lubię takie swobodne wystawianie :) naturalnie i prosto :) Honey nie marudź, tylko wklejaj te fryzy!! :mad: A co braków, to przyznam, że nie rozumiem. Tzn. "rozumiem rozumowo". Ale nie emocjonalnie. Możliwe, że posiadając jednego psa ma się inny punkt widzenia. Quote
Honey Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 No dobra, wklejam i znikam ! :p Co by sie kon nie usmial :cool3: Tytul "synchronicznie" ;) Marysiu, hodowla i emocje nie moga isc w parze. Quote
Anza&Hacker Posted March 5, 2009 Posted March 5, 2009 Jakie śliczne!!! :loveu::loveu::loveu: Cały czas liczyłam, że je wstawisz, ale się nie odzywałam, żeby nie mnożyć offtopic'u :roll: Quote
Recommended Posts