Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']MA więc:
1. Posłuszeństwo:

• siad, waruj, stój
  • noga, do nogi na dwa spososby
  • do mnie
  • aport formalny
2. Skoki:

• przez rękę
  • przez nogę
  • przez obręcz z rąk
  • przez obręcz z nóg
  • przez obręcz z ręki i nogi
  • przeze mnie w pozycji żółwika
  • przeze mnie leżącą
  • przez "jaskółkę"
3. Slalom do przodu (tzn pies idzie do przodu, a ja do przodu, do tyłu albo w bok)
4. Cofanie (także po schodach)
5. Pozycja żaby
6. Chodzenie do przodu i tyłu między nogami
7. "Stópki" (chodzenie między nogami z łapami na moich nogach)
8. Ukłon
9. Stanie na tylnych łapach
10. Proszenie
11. Przynoszenie pantofli
12. Zdechł pies (w fazie nauki)
13. Turlanie (w fazie nauki)
14. Kółeczka w prawo i w lewo
15. Obieganie przeszkody w prawo i w lewo
16. Dawanie łapy (jednej i drugiej)
17. Ósemka między nogami
18. Noszenie i przynoszenie różnych rzeczy: kiełbas, pieniędzy etc.
19. Wskakiwanie na stół u weterynarza
20. Targetowanie różnych rzeczy tylnymi łapami
21. Targetowanie dłoni brodą

Chyba tyle :placz: Mało :placz:

Mało?:crazyeye::crazyeye::crazyeye: Niejeden właściciel chciałby choć część, odrobinke z tej listy;)
Unki to tylko pogratulować:loveu:

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

18. Noszenie i przynoszenie różnych rzeczy: kiełbas, pieniędzy etc.

Te przykłady mnie rozbroiły! :roflt:

....a co do slalomu to mam pytanko - czy jak pójdziesz w kółko to też zrobi?
Bo piszesz, że robi do przodu, tyłu, boku - cały czas są to warianty, gdzie idziesz po prostej w jednym kierunku, a tak mnie ciekawi, czy jak byś w miejscu się obracała w okół własnej osi to by też "zaslalomowała"? :lol:

Posted

Rauni napisał(a):
Jakie, jakie? :cool3:

A nic wielkiego, zdaje się, że też to robiłaś dopiero co :)
Kręcenie zadkiem z przednimi łapami na misce - mam to w wresji "naprowadzanej" (ja się kręcę, pies przodem do mnie), a teraz pomyślałam, żeby to wyklikać samodzielnie, bez mojego ruchu :)
Tak samo zresztą jak klikam teraz wchodzenie tyłem po schodach, kiedy ja stoję w miejscu :)

Rauni napisał(a):
Więcej niż ja z moimi. Nie uczyłam jaskółki, a jak próbuję zrobić kółko z ręki i nogi to się wywalam :evil_lol:

Ufff, chociaż w czymś jestem lepsza :evil_lol:

bigos napisał(a):
Mało?:crazyeye::crazyeye::crazyeye: Niejeden właściciel chciałby choć część, odrobinke z tej listy;)
Unki to tylko pogratulować:loveu:

No pewnie, że mało! Zobacz ile umie Sunday i Vigo :placz:

Marta i Wika napisał(a):
Myślę Marysiu że parę rzeczy opuściłaś ;) Różne agilitowe komendy, szukanie, zostawanie - chyba że masz bez komendy.

Agilitowe komendy to obieganie przeszkody :evil_lol: reszta jest bez komendy, ja biegnę, pies też :evil_lol:
Szukanie... czy ja wiem? Mamy to tak strasznie nieformalnie, ot zgubi się piłka to pies znajduje. A zostawanie to siad, waruj lub stój :razz:

Marta i Wika napisał(a):
Też chyba zrobię taką listę :eviltong:

Zrób! :cool1:

Ewa3 napisał(a):
fajna sprawa z taka lista:lol:

Az zmotywowalo mnie to do nauczenia kolejnych sztuczek:p

Zrobisz dla swoich psów też taką listę? :razz:
Bo to raz, że motywacja, a dwa - źródło natchnienia :cool3:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Anza&Hacker napisał(a):
Te przykłady mnie rozbroiły! :roflt:

No co? :mad: Przykłady z życia wzięte :cool1:

Anza&Hacker napisał(a):
....a co do slalomu to mam pytanko - czy jak pójdziesz w kółko to też zrobi?
Bo piszesz, że robi do przodu, tyłu, boku - cały czas są to warianty, gdzie idziesz po prostej w jednym kierunku, a tak mnie ciekawi, czy jak byś w miejscu się obracała w okół własnej osi to by też "zaslalomowała"? :lol:

A nie wiem. Nie próbowałam. I nie za bardzo umiem sobie wyobrazić to "chodzenie w kółko wokół własnej osi" :hmmmm: ale spróbuję :razz:

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
No co? :mad: Przykłady z życia wzięte :cool1:

Ano wiem i to jest w tym wszystkim najbardziej powalające - jak sobie przypomniałam te zdjęcia z kiełbasami i tymi 10 tys. w pysku :roflt:

A nie wiem. Nie próbowałam. I nie za bardzo umiem sobie wyobrazić to "chodzenie w kółko wokół własnej osi" :hmmmm: ale spróbuję :razz:

Ja mam to na filmiku z daaawna, robiłam to tutaj pierwszy raz i zrobił: :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=WG6pCf1S7PA - jest na 0:22-0:30 ;)

Posted

Zrobisz dla swoich psów też taką listę? :razz:
Bo to raz, że motywacja, a dwa - źródło natchnienia :cool3:

Oczywiscie ze zrobie:p

Posted

Po pierwsze: OGROMNE DZIEKI ZA FOTKI!!! :loveu:

BC na zdjeciu to UNA Bohemia Alke. Zeczywiscie niektore BC staja same z siebie z takim ogonem miedzy lapami... Aczkolwiek rozluzniony BC bedzie mial ogon po prostu opuszczony w dol, luzno.

Anza, jak to ma byc z tym slalomem? Tak jak na filmiku? Bajka robi ;)

Pozdrawiam
Ewa

Posted

NNL-BC napisał(a):
Anza, jak to ma byc z tym slalomem? Tak jak na filmiku? Bajka robi ;)

No właśnie o coś takiego mi chodzi - ja tam to pierwszy raz z psem zrobiłam, jakoś się zamotałam w tym slalomie i stwierdziłam, że w takim razie idziemy w kółeczko i zrobił chociaż nigdy jeszcze tego nie prubowaliśmy, ale nie każdy pies, który umie chodzić/slalomować(?) w danym kierunku po prostej zrobi taki w kółko z miejsca - niektóre trzeba troche tego pouczyć bo tu muszą się inaczej poruszać, ale Una bardzo gibka to pewnie zrobi :razz:

Posted

Hihi, widzę, że zmobilizowałam do robienia list :multi::multi::multi: ale fajnie :multi:

Co do tego slalomu - Anza proszę FILMIK. Jak widać robi, choć w jednym miejscu się lekko zacina ;)

Pozdrawiam
Marysia i Una

PS A Una od wczoraj robi flipy zarówno w prawo, jak i w lewo :multi:

Posted

Hahaha, jakie tu wyliczanki są fajne :lol: Nigdy jeszcze nie robiłam listy umiejętności swoich burków. Ale pewnie nie byłaby super imponująca ;)

Dlaczego nie ma predyspozycji?

Poza tym - mamy u nas pieska, który rozpoczął starty jako dziesięcioletni, trochę nawygrywał, dziewczyna się mnóstwo nauczyła, otrzaskała z zawodami. Więc - czemu nie? Oboje mieli przecież frajdę :razz:

Bugajski zaczął, jak miał 9 lat. To mieszaniec ON, więc wiek już dość zaawansowany, ale radził sobie całkiem dobrze ;) Po kursie początkowym z różnych względów nie mogłam kontynuować treningów, ale planowałam powrót za jakiś czas. Niestety, okazało się, że Niuń ma zwyrodnienie kręgosłupa. Niewielkie co prawda, ale skoki uniemożliwia :shake: Szkoda, bo oboje bawiliśmy się naprawdę świetnie :)
Na szczęscie oprócz tego Niuniek ma się świetnie i nikt mu nie daje 11 lat :)

A Sabina, rok młodsza... Hmmm. Niezbyt sportowa, ale przede wszystkim zbyt schorowana ;)

A tak wyglądał mój staruszek Niuń na treningach ;)

Posted

hejka :)
mam dwie prośby: dawno mnie nie było, więc mogłabyś mi podać adres Waszej strony www? No i więcej fot UNY :-) !
Co ze szczeniakami Unki ?

Posted

Rul napisał(a):
hejka :)
mam dwie prośby: dawno mnie nie było, więc mogłabyś mi podać adres Waszej strony www?

Kliknij w nick Marysi, przy którymkolwiek jej poście. Masz tam opcję "odwiedź stronę domową" ;)

Ale swoją drogą Marysiu, mogłabyś się odezwać. I pozachwycać nas kolejnymi pięknymi fotkami :)

Posted

Ja króciutko...

Rul nasza strona to www.una.net.pl - jest podana w profilu, jakoś nie miałam kiedy zaktualizować banerka.
Szczeniaczków Uny nie będzie na razie - już wiem na pewno, że nie dostanę urlopu.

asher ja mam teraz obłędny tydzień...
W poniedziałek w pracy 13 godzin. We wtorek tylko 9, ale potem w samochód do Wrocławia (z Paulą i Weną) na zajefajny trening agility :loveu::loveu::loveu: - dobre pół środy na placu, gdzie trener :loveu: wyciskał z nas siódme poty :cool3: potem herbatka u Rauni i powrót do Poznania, a w czwartek znów na 13 godzin do pracy - z dwu i półgodzinną przerwą na pojechanie po Gapę na wieś. Gapa to suczka przybłęda mieszkająca na działce, suczka, która ukochała sobie naszą działkę i moją Mamę, pomieszkująca trochę sama, którą przy nieobecności Rodziców opiekują się sąsiedzi. Sąsiedzi zadzwonili, że z Gapą jest bardzo źle. Nie zdążyliśmy dojechać do weterynarza - Gapa dojechała do mojej Mamy i odeszła na rękach swojej pani za tęczowy most... :-(:-(:-(
Miała jakieś 16 lat:

A dziś znów 13 godzin w pracy...

Posted

Za Gapcie (*)
ale dożyła sędziwego wieku...piękną z niej suczka była...

Marysiu gdzie Ty pracujesz,że po 13h? Ja to mam od czasu do czas 12h bo w sklepie pracuję ale to żeby mieć więcej wolnego.

Posted

Szczeniaczków Uny nie będzie na razie - już wiem na pewno, że nie dostanę urlopu.

Ojej, to Una się nie spełni w roli mamy a ja w roli miziacza małych gończych :placz: :evil_lol:

do Wrocławia (z Paulą i Weną) na zajefajny trening agility :loveu::loveu::loveu: - dobre pół środy na placu, gdzie trener :loveu: wyciskał z nas siódme poty :cool3:

Ach..... :loveu:
Powinnyśmy, sie do Wrocławia przeprowadzić :lol:

Biedna Gapa :-( Ale śliczny wiek osiagnęła!

Posted

Paskuda_Bandzior napisał(a):
Powinnyśmy, sie do Wrocławia przeprowadzić :lol:

Jestem za :multi:

Szkoda Gapy, ale dobrze, że zdążyła się chociaż ze swoją panią pożegnać...

Posted

Dla Gapy (')

A dla ciebie Marysiu jakieś dopalacze by się przydały, ale w prezencie ci nie dam, bo to nielegalne :evil_lol: Zresztą całkiem nieźle sobie radzisz bez wspomagania ;)
Słodkiego nieróbstwa życzę :)

Posted

Bardzo dziękuję za wszystkie ciepłe słowa dla Gapy

• Była już bardzo stara, zdążyła dojechać do swojej Pani... taki nieuchronny los...

KaRa_ pracuję, a dokładniej doktoryzuję się, na uczelni :) To zazwyczaj oznacza dość luźne godziny bycia w pracy, bo bardziej liczy się co zrobię, a nie gdzie siedzę i w jakich porach :loveu: ale dostaliśmy 7 dni pomiarowych w centrum ultraszybkiej spektroskopii laserowej, więc wykorzystaliśmy je maksymalnie - pomiary poszły po prostu wyśmienicie i jestem baaardzo zadowolona :loveu: chociaż kompletnie padnięta :cool3:

Paula mam nadzieję, że w roli miziacza się spełnisz za jakiś czas :lol:

Rauni nie powiem, fajnie by było :razz:

asher dlaczego dopalacze? (po tylu godzinach siedzenia w labie jestem lekko odmóżdżona, więc wybacz, jeśli odpowiedź jest oczywista ;))

anetto, Klaudio :buzi::buzi::buzi:

Pozdrawiam
    Marysia i Una