Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']pwlkpsnk - jasne, że przyjdę z aparatem :cool3: oby tylko za ciemno nie było :-( to coś twardego obejrzę, sprawdzę organoleptycznie i wydam opinię :cool1: :cool3: :cool1:
Marysia i Una
Marysiu, liczyłem na taką odpowiedź:eviltong: Powodzenia na egzaminie. I pakuj się. Bardzo miło będzie Was zobaczyć.
Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Posted

Dziękuję za wszystkie zaciśnięte kciuki! Pomogły! :Cool!:

Wyjazd był BARDZO, BARDZO udany :):):) I fotek powinno się nieco z niego znaleźć :p

Zacznę od frisbee, które trenowałyśmy w Warszawie i Ożarowie (autorką zdjęć jest Hania).

A tu trenujemy backvault - czyli taką ewolucję, w której pies odbija się od pleców człowieka i łapie talerzyk w locie. Zaczynamy oczywiście od tego, że talerz brany jest z ręki pomocnika :)

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Ahhh, szkoda ze Masaj ma krotkie nozki, tez bym chciala go tego nauczyc :lol: No chyba ze bym sie polozyla... :lol: :lol:
Mam nadzieje ze wspaniale sie bawilas, w sumie z Darkiem nie mozna zle sie bawic we freesbe 8-)

Posted

[quote name='KaRa_TC']Świetne zdjecia! Moje by napewno przez człowie nie przeskoczyły:lol:

Przeskoczyłyby :) To kwestia nauki i wytłumaczenia o co chodzi - Una zaczynała od skoków przez nogę, rękę, przeze mnie leżącą na ziemi, dopiero później przyszedł czas na skoki przez plecy. Kiedy dodamy do tego to, że Una wie, że psie łapy na mnie są ok, to ten wstęp do backvault wychodzi całkiem naturalnie :)

[quote name='anetta']Ahhh, szkoda ze Masaj ma krotkie nozki, tez bym chciala go tego nauczyc :lol: No chyba ze bym sie polozyla... :lol: :lol:
Mam nadzieje ze wspaniale sie bawilas, w sumie z Darkiem nie mozna zle sie bawic we freesbe 8-)

Anetto widziałam kilka fajnych freestylów z małymi pieskami, wtedy rzeczywiście pies odbija się od leżącego człowieka, od nogi itp. - więc da się :)
Jasne, że bawiłam się wspaniale :p Zarówno z Darkiem, jak i z resztą ekipys DiscBusters :cool3: Na dowód kilka fot :cool3:

Justyna i Uma

Mariusz i Karmel:

No i oczywiście Darek i Ulfi:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Alicjo latały i latały, aż miło było patrzeć :cool1:

Kolejnym punktem programu pobytu w Warszawie były odwiedziny u kolegi ogara - Rożka :)
Oto Rożek:

Rożek zaczął z "grubej rury" - od próby władowania swoich czterdziestu kilogramów na moją drobną, dwudziestokilogramową panienkę

Panienka jednak okazała się pyskata, zwaliła natręta z siebie

Sprowadziła go do poziomu

I dobitnie poinformowała o swoim niezadowoleniu :evil_lol:

Rożkowi pozostało tylko przeproszenie panienki, czułe szepty na uszko... :razz:

;) ;) ;) ;) ;) ;)

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Koma Una miała potem całe mokre uszy :lol:
Daga_i_Oskar takie zabawy strasznie trudno złapać, wszystko tak szybko się zmienia, do tego ciasno, zawsze jakieś śmieci w kadrze :/

Z Warszawy pojechałyśmy do Gdańska na I Towarzysko-Szkoleniowe Spotkanie Ogarów i Gończych Polskich - było cudownie! Wieczorami obie padałyśmy z nóg i łap, a dnie pełne były ciekawych zajęć - agility, obedience i dłuuugie spacery po plaży z całym stadem ogarów i gończych:Dog_run: Było bosko! :laugh2_2: :laugh2_2: :laugh2_2:
Szczegółowa relacja w topiku na "gończych" - TUTAJ

Ale i Uny topiku zaniedbać nie wypada (choć czy warto? nikt tu nie zagląda :placz: ).

Jednym z psów obecnych na spotkaniu był Art - gończy honorowy :cool3: Una z nim ślicznie figlowała, to był pies jej kategorii wagowej i szybkościowej :lol: Cudownie było patrzeć na ich wspólne harce, to międzypsie "gadanie"...

Patrz! Patrz! Mam faaajneeego patyyyyczka :)

Nooo, goń mnie! goń!

Gonię Cię! gonię!

Ups! Przegoniłam... :crazyeye:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Cudne zdjęcia, ostatnie to majstersztyk :lol: :lol: :lol:

Myśliwskie to najpiękniejsze psy na świecie, jak już raz człowiek miał myśliwskiego to już przepadło. Ja sama mam kundlicę ale bardzo jamnikopodobną i mimo całej swojej niezależności i charakteru ( jak na kundlicę jamniczego ponad przeciętną ) nie zmieniłabym jej na psa bardziej nastawionego na współpracę. Dużo fajniej zyje się z takim wyzwaniem, gdzie trzeba się troszkę napracować żeby pies nas nie miał pod ogonkiem i gdzie wszędzie zbiera się ochy i achy zachwytu ( jaki mądry jamniczek ! ), gdzie serce jest pełne wzruszenia jak pies usiądzie a nie poleci załatwiać swoje jamnicze sprawy, gdzie odczuwa się dreszcz szczęścia tropiąc razem z psem i odczuwając jaką to mu sprawia frajdę. Nie ma to jak myśliwskie !!!

P.S. Niektórzy może kojarzą mnie z forum belgusiowego i jamniczego, ja mam na imię Sara, moja suka Figa, obie gościnnie korzystamy z uprzejmości souris. :D

Posted

Niech Ci nawet przez myśl nie przechodzi zaniedbywac galerię!

Uśmiałam się do łez z tego zdjęcia i opisów! :lol: :roflt: Lecę oglądnąc topik gończych na plaży...(ja chcę na plażę!)

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']
Justyna i Uma

Mariusz i Karmel:

No i oczywiście Darek i Ulfi:

Pozdrawiam
Marysia i Una cześć Marysiu :p
suuuuuper te foteczki - wuwielbiam psiaki ufocone w "locie" a miny i pozy właścicieli mocno zaangażowanych w szkolenie są przednie :lol::lol::lol::lol:

pozdrawiam cieplutko... ciekawe czy na wiosnę Evelinka zrobi znów konkurs makro :cool1:;)

Posted

Anetto widziałam kilka fajnych freestylów z małymi pieskami, wtedy rzeczywiście pies odbija się od leżącego człowieka, od nogi itp. - więc da się:)

Kiedys Darek pokazal na sobie z Masajem :lol: skok przez noge :lol: Masaj z poczatku nie wiedzial PO CO ma skakac przez noge jesli mozna ja obejsc hahahahaa :lol: :eviltong: A mi strasznie podoba sie gdy pies odbija sie od plecow wlasciciela :cool3: Tak jak jest to pokazane na fotach :p

Posted

Saro występująca pod psudonimem souris :) Chyba kojarzę Figę z belgowego forum :) Masz rację - taki pies to wyzwanie, ale za to jaka satysfakcja :cool3: i choć czasem wyzywam Unę od najgorszych ;) i tęsknie za "czymś spokojniejszym" i "bardziej układnym" to nie zamieniłabym jej za żadne skarby! :loveu:

olcho fajną minę ma Una, prawda? :lol: Dziękuję :buzi:

Gosiu tylko strasznie trudno ich rozsądnie w locie złapać :shake: albo łapy ucięte, albo człowiek, albo pies bez głowy, albo ostrość nie tam... eeeeech, cięzka to robota :lol: no ale dzięki Unie jestem zaprawiona w bojach :cool3: Co do makro - ostatnio nie robię...

anetto :roflt: jak się położysz płasko na ziemi to Masaj da radę sie odbić od Twoich pleców :razz:

Pozdrawiam wszystkich cieplutko!
Marysia i Una

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']
Gosiu tylko strasznie trudno ich rozsądnie w locie złapać :shake: albo łapy ucięte, albo człowiek, albo pies bez głowy, albo ostrość nie tam... eeeeech, cięzka to robota :lol: no ale dzięki Unie jestem zaprawiona w bojach :cool3: Co do makro - ostatnio nie robię... Oj tak - znam ten ból... no ale zawsze pozostaje usilne focenie :evil_lol: i z pewnością kilka zdjęc będzie OK ... ja tak przynajmniej robię ;)
Najłatwiej ufocić psiaka w biegu jak biegnie/skacze równolegle do focącego :cool1:

A makro... czekam na wiosnę :lol: mam nadzieję że wtedy pofocisz bo zdjątka były śliczne :cool1:

miłego wieczorku

Posted

[quote name='Gosiek']Oj tak - znam ten ból... no ale zawsze pozostaje usilne focenie :evil_lol: i z pewnością kilka zdjęc będzie OK ... ja tak przynajmniej robię ;)
Najłatwiej ufocić psiaka w biegu jak biegnie/skacze równolegle do focącego :cool1:

A makro... czekam na wiosnę :lol: mam nadzieję że wtedy pofocisz bo zdjątka były śliczne :cool1:

miłego wieczorku

Gosiu - ja przez psa właśnie mam cyfrówkę, bo tak, to się za dużo materiału marnowało :lol: i stwierdziłam, że taniej mi wyjdzie zainwestować w cyfre :cool3:
"Równoległe" zdjęcia potrafią być super, zwłaszcza, kiedy się dobrze panoramuje i czas nie jest zbyt krótki :cool1: - lubię takie fotki (np. taka, jak w moim podpisie) :cool1:
Oj, na wiosnę też czekam z niecierpliwością :roll:

To może jeszcze jedna historyjka na wieczór - występują Una i Karmel:

Una: Mam talerz! Mam! I nie dam!
Karmel: Oddawaj! To moje!

Una: Coś Ty powiedział? Że niby twój? Ja Ci dam twój...!
Karmel: Oj, nie bij! Już będę grzeczny!

Na szczęscie znalezione zostało polubowne rozwiązanie :lol:

Pozdrawiam!
Marysia i Una

Posted

Z nicka skorzystałam tylko gościnnie i chyba się w końcu tu zaloguję ale za dużo for do czytania i obawiam się że już na żadne nie znajdę czasu. :placz:

Nie ma to jak nasz GP
:loveu: Una jest śliczna, wg mnie ideał GP nie jest "ogarowata", smukła ale do charta jej daleko. Jest tak piękna jak Buchta Hani :cool3:

Posted

Uff... właśnie skończyłam opglądać całą galerię ;). I jestem pod wielkim wrażeniem :D. Zdjęcia ludzi i psów trenujących frisbee są super :lol:.

Teraz właśnie chce spróbować ze swoim psem, ale pierw muszę talerz kupić ;).

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']Koma Una miała potem całe mokre uszy :lol:
Ale widać po jej minie że było przyjemnie :lol:
Moja sucz uwielbie "myć" uszy swojej kumpelce dożycy, śmiesznie to wygląda :lol:

Ja się zachwycam figurą Uny :iloveyou:
świetna jest, pewnie by się z moją nieźle wyszalały ;)

Posted

Sara żaden gończy nie powinien być ogarowaty! To zupełnie inna sylwetka, ruch, umaszczenie :) Una jest ładniejsza od Buchty ;););)

Cimi witaj w naszej galerii :multi: Cieszę się, że znalazłaś dość czasu i samozaparcia na przejrzenie wszystkiego!! :multi:
Frisbee to świetna zabawa! :) Tylko kup talerze specjalnie przeznaczone dla psów! "Ludzkie" frisbee mogą być niebezpieczne dla psa!

KaRa_TC dziękuję za miłe słowa :)

Koma - po mojej owczarce, u której w starszym wieku musiałam bardzo uważać na wagę, bo każdy ponadplanowy gram to było zbędne obciążenie dla biednych, owczarkowych stawów :-( mam niemalże obsesję na punkcie wagi :lol: Ważę Une czasem i raz na tydzień, macam żeberka i biadolę, ojej, trzy gramy za dużo, przechodzisz na dietę ;) Ale Una to ten typ, który sam świetnie trzyma dobrą figurę - może jeść jak smok, a i tak w tłuszczyk jej nie idzie ;)

Pozdrawiam wszystkich!
Marysia i Una (która wczoraj postanowił pójść na skróty :angryy: czyli skoczyć z trzymetrowego urwiska :shock: prawdę mówiąc, miałam przerażenie w oczach, kiedy biegła do mnie na trzech łapkach popiskując :nerwy: :eek: a ona oczywiście uznała, że nic się nie stało :talker: na trzech łapach też można iść, nie? a tu tyle ciekawych zapachów :talker: po chwilce zaczęła już stawiać wszystkie łapy, po drugiej chwilce nawet przestała kuleć, ale do weta i tak z nią natychmiast poszłam, obejrzał, omacał, zajrzał do dna oka, pomacał brzuszek, sprawdził wszystkie kostczki, ruchliwość stawów i powiedział, że wygląda, że wyszła z tego bez szwanku, ot, kilka siniaków... jest co prawda ryzyko jakiejś spóźnionej reakcji, ale póki co wszystko jest ok i trzymajcie kciuki, żeby tak zostało!
I co ja mam zrobić z tym moim głupim wariatem? :wallbash: Pozbawionym instynku samozachowawczego?:flaming: Eeeech.
Na razie zaordynowałam odpoczynek - żadnych szaleństw, biegów, frisbee itp :mad: ).

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
Frisbee to świetna zabawa! :) Tylko kup talerze specjalnie przeznaczone dla psów! "Ludzkie" frisbee mogą być niebezpieczne dla psa!

Właśnie w planach mam zamiar kupić dla psów początkujących i szczeniaków oraz dla psów wrażliwych ;).