Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 5.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']
madzior_ko mogę tutaj?
Pytasz nieodpowiednią osobę :evil_lol: Pentax dopiero niedawno wprowadził obsługę silniczków ultradźwiękowych, więc moja sigma bez takiego silniczka jest absolutnie nieporównywalna z wersją pod canona.
Mój aparat generalnie ma woooolny AF :) i jakoś z tym żyję, jak widać :eviltong:

Myślę, że powinnaś o obiektywy popytać właścicieli canonierek :)

Pewnie, że może być tutaj:)) Dziękuję za odpowiedź, nie wiem w takim razie czemu mi się ubzdurało, że ty masz canona, byłam tego niemalże pewna;) no ale nic, czyli jak tobie AF nadąża to mi powinien tym bardziej, ale i tak pewnie jeszcze 10 razy zmienię zdanie:)

Posted

Sorata nawet mi nie przypominaj, że do końca roku startować będziemy tylko dwa razy, bo się za bardzo zestresuję ;)

Anza za Hackera cały czas trzymam kciuki!!

ewka dzięki, dobrze, że chociaż ktoś to pamięta :)

[quote name='madzior_ka']no ale nic, czyli jak tobie AF nadąża to mi powinien tym bardziej
Ale mi auto focus NIE nadąża... :roll:

A w przeddzień mojego wyjazdu od Hani i Ani przyjechała Kaśka z Przemkiem i Hastą:

Hasta jest półsiostrą Uny i jest zupełnie inna niż Una :)

Wspólnie pojechaliśmy w takie miejsce, gdzie po łąkach biegają gończe we wszystkich dozwolonych kolorach

(i to jeszcze w towarzystwie ogara)

Posted

Sorata napisał(a):
Odpowiem za Marysię ;)
Oba psy pochodzą z hodowli "z Huculskiej Łąki" (Marysia robiła zdjęcia właśnie w tej hodowli) Ten ciemniejszy to Droks, czekoladowy-podpalany ;)

dzięki ;)
Niesamowity odcień... Nigdy jakoś gończe mnie nie interesowały, ale teraz jakby to sie zmieniało :cool3: Stały sie dla mnie bardzo ciekawe.

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):

Ale mi auto focus NIE nadąża... :roll:

Hm... ale po zdjęciach tego w ogóle nie widać:):cool3: tak więc gratulacje dla Ciebie, bo kolejna porcja zdjęć jak zwykle świetna:)
A te czekoladowe gończe boskie!!! (dla mnie wszystko co czekoladowe jest boskie:)

ja się tak waham i wahać będę się pewnioe jeszcze jakiś czas czy wybrać tą jednak wolniejsza sigme czy canona, gdzie AF działa bez zarzutów, a do tego wykonanie świetne i uszczelnienie, ale jednak światła mniej.....

Posted

Magdo jest tak, jak napisała Sorata, zresztą zaraz ich poprzedstawiam :)

Anza :calus:

Sorata dzięki za wyjaśnienie :)

madzior_ka czy jaśniejszy czy ciemniejszy, to zależy od tego, w jakich warunkach robisz zdjęcia...
[quote name='"madzior_ka"']Hm... ale po zdjęciach tego w ogóle nie widać:smile::cool3:
Grunt, to się dobrze maskować :eviltong:

Olga mi się najbardziej podobają czarne podpalane. Ale za rudzielce trzymam kciuki, bo nie wiem, czy uda się w rasie utrzymać ten kolor...

No to przedstawiam huculskie towarzystwo:
RACA z Huculskiej Łąki

DROKS z Huculskiej Łąki

HASTA LA VISTA Hulaj Dusza (Kasiu, dobrze piszę?)

HERA Olfactus

Posted

[quote name='Marysia_i_gończy']

madzior_ka czy jaśniejszy czy ciemniejszy, to zależy od tego, w jakich warunkach robisz zdjęcia...

No własnie tylko żebym ja to ptrafiła teraz przewidzieć:)) Tzn w sumie to wydaje mi się, że ciemniejszy wystarczy, ale na pewno będa sytuacje kiedy będe tego żałowac i potrzebowac jaśniejszego chociażby jak halowe zawody (czy to jeździeckie czy agi) ale tak to można w kółko gdybać i ja mam do tego talent:)

Posted

Madziorka z doświadczenia to Ci powiem, że na zawody jakiebądź to ważniejszy jest dobry autofocus, niż jasność obiektywu, ja mam ciemne i jakoś sobie radzę :razz:

Borderowe stworzonko to Chess, Never Never Land Ups-A-Daisy.

Posted

Rauni napisał(a):
Madziorka z doświadczenia to Ci powiem, że na zawody jakiebądź to ważniejszy jest dobry autofocus, niż jasność obiektywu, ja mam ciemne i jakoś sobie radzę :razz:

Dzięki, no własnie chyba tak w koncu zrobie bo ta canonowska Lka kusi mnie baardzo:)

"Rauni" napisał(a):
Borderowe stworzonko to Chess, Never Never Land Ups-A-Daisy.

Dziękuję bardzo, a własnie miałam pisac, że już nieaktualne bo w wątku o zawodch sobie znalazłam:)

Posted

Witam, mam zamiar w przyszłym roku zakupić psa. Cały czas rozważałam dalmata ale teraz wpadły mi w oko gończe. Pies miałby chodzić przy koniach. Czy to dobry wybór? Widzę że trenujesz ze swoją suczką agility a to konkurencja wymagająca od psa całkowitego posłuszeństwa i zgrania z człowiekiem. Czyli gończy dobrze współpracuje z człowiekiem? Łatwo poddaje się tresurze? Czytałam że dalmaty są dość indywidualnymi psami i niektórzy próbują, ale ciężko coś osiągnąć z tymi psami w agility. Jak to jest z gończymi? Pytam o to posłuszeństwo, ponieważ nie chciałabym żeby podczas wycieczki z koniem pies mi uciekał gdzieś w krzaki za tropem, a potem zamiast cieszyć się wspólną przejażdżką, to szukałabym psa po zaroślach i nawoływała niewiadomo ile. A doradzono mi psy myśliwskie bo podobno mają świetną kondycje (ważne podczas terenów konnych) i mają instynkt "współgrania" z koniem, ze względu na dawniejsze przeznaczenie tych psów do polowania z końmi. Na to też chce zwrócić uwagę, bo pies moich znajomych ze stajni był jakiś nieostrożny i podbiegł za blisko konia w czasie galopu - dostał z kopyta i padł na miejscu. Chciałabym tego uniknąć.

Posted

Tośka_m napisał(a):
Canonowska Lka rządzi :ylsuper: (mówimy o 70-200 ?)

Tak jest, ale o f4 bo na jasniejsza mnie nie stac;) masz takową?:) zadowolona jestes? (poytanie pewnie retoryczne ale co tam:)

Posted

Magdo no pewnie, że zyzoli :) w końcu chce wiedzieć, gdzie dalej :)
A czekoladki ładne są, prawda :)

Rauni, madziorko fajna wymiana zdań :evil_lol:
Ja bym zapewne brała najszybszy obiektyw, na jaki byłoby mnie stać. Chociaż tak naprawdę to nie wiem... jak kompletowałam sprzęt, to miałam inne priorytety; i kompletowałam go latami...

Tośko miło, że zawitałaś w nasze skromne progi :cool1:

Lottie z tego, co piszesz, gończy absolutnie NIE jest psem dla Ciebie.
Gończy nie będzie się cieszył wspólną konną przejażdżką - pójdzie sobie radośnie w teren na polowanie i pozostanie Ci słuchać gonu i czekać kiedy wróci. O ile wróci, bo przecież po drodze mu się przydarzyć może wiele. No i gończy jest śmiertelnie niebezpieczny w lesie, może zagonić sarnę na śmierć, może zagryźć drobniejszą zwierzynę.
Do tego gończy łatwo się uczy, ale bardzo kombinuje, wykorzysta każdą niekonsekwencję. I jak nie chce czegoś zrobić, to naprawdę ciężko go do tego przekonać.

Jeszcze z zawodów (dzięki Ewka :loveu:)