Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Niedlugo sie przeprowadzam, i w zwiazku z tym nareszcie pojawi sie u mnie nowy piesek.

Rozmawialam juz z hodowca, i maluch (prawie) wybrany, zarejestrowany...

No wlasnie, i z tym ostatnim jest najwiekszy problem. Do tej pory chcialam BC zarejestrowanego w AKC, z mysla ze kiedys bede mogla "umiescic" go w polskim ZK (chocby dla samych zawodow agility)

Podobno jednak kluby nie wspopracuja ze soba i FCI nie chce rejestrowac psow z papierami AKC.

Jesli nie AKC, to jaki klub???

Czy ktos moglby to wszystko wyjasnic, malo doswiadczonej dziewczynce? :)

Z gory dziekuje.

Posted

Fachowcem nie jestem, ale to, co piszesz wygląda dziwnie. Myslę, że nie jest tak źle, jak Ci się wydaje. Tu jednak muszą się wypowiedzieć dużo mądrzejsze głowy niż moja (troszkę przeżarta :drinking: ) :D

Posted

Mami, cooooo???? To bzdura. Misia jest zarejestrowana w AKC i jej rodowód jest nostryfikowany w ZKwP, więc FCI. AKC i FCI jak najbardziej ze sobą współpracują. Jest wiele, wiele psów importowanych z USA do krajów FCI i na odwrót. Jeżeli chcesz sma sprawdzić, to mogę Ci posłać numery rejestracyjne Misi, nazwy innych psów, itp.

Może chodzi o to, że AKC nie jest członkiem FCI, więc np. championaty są oddzielne. Ale o tym to już chyba i tak wiedziałaś, bo wiem, że czytałaś moje wypociny na temat championatu w USA.

A jakiej rasy jest piesek?

Posted

Myślę, że nie powinnaś mieć problemu. Jeżeli chcesz uprawiać agility ( a raczej twój pies) to wtedy Ty jesteś przyjmowana na członkia ZK. Ja mam klinicznego mieszańca i w przypadku uprawiania jakiegoś sportu tez zostałabym przyjęta na członka ZK. W tej sytuacji to nie pies jest członkiem, a Ty.

Kiedyś się dowiadywałam i tak mnie w tym temacie poinformowano. Nawet dziś mogę iść do ZK i zgłosić akces na członka i mnie przyjmą. Ostatecznie wszelakie składki są tak samo mile widziane od rasowców, jak i od kundelków. Pieniążki nie śmierdzą :wink:

Posted

Dziekuje za odpowiedz

Pies to oczywiscie border collie. Hodowczyni powiedziala, ze na razie zostal zarejestrowany w ABCA pozniej bedzie mozna go "przepisac" do AKC.

Jeszcze jednak nie chce zapeszac, bo nic nie wiadomo :lol:

• 1 month later...
Posted

z tego co wiem ,to w USA niema problemu z rejestracją psa w AKC lub ABCA....... problem jest innego typu. Pies musi mieć papiery jednej z tych organizacji !!!

U nas problem jest jeszcze inny !!

Aby u nas zarejestrować musi mieć rodowód w wersji EKSPORTOWEJ i to wydany przez AKC a nie przez ABCA !! FCI jest w porozumieniu z AKC i tylko ich rodowody są uznawane........ nieważne gdzie w USA jest zarejestrowany ,tylko która organizacja wydała rodowód!!

Pozdrawiam importy !!

PS

Też mam importa z USA z rodowodem AKC !!

Pozdrowienia dla właścicieli importów !!

Posted

z tego co wiem ,to w USA niema problemu z rejestracją psa w AKC lub ABCA....... problem jest innego typu. Pies musi mieć papiery jednej z tych organizacji !!!

U nas problem jest jeszcze inny !!

Aby u nas zarejestrować musi mieć rodowód w wersji EKSPORTOWEJ i to wydany przez AKC a nie przez ABCA !! FCI jest w porozumieniu z AKC i tylko ich rodowody są uznawane........ nieważne gdzie w USA jest zarejestrowany ,tylko która organizacja wydała rodowód!!

Pozdrawiam importy !!

PS

Też mam importa z USA z rodowodem AKC !!

Pozdrowienia dla właścicieli importów !!

Posted
Aby u nas zarejestrować musi mieć rodowód w wersji EKSPORTOWEJ i to wydany przez AKC
W AKC nie ma nic takiego, jak wersja eksportowa rodowodu (a dokładniej, dwa lata temu nie było -- od tego czasu nie sprawdzałam). Po prostu zamawia się rodowód i ten rodowód jest nostryfikowany w Polsce, co umożliwia zarejestrowanie psa. Przynajmniej tak było z Misią.

Ale to, że rodowód musi być z AKC jest, o ile wiem, prawdą.

Posted

Falire:

Obecnie istnieje wersja eksportowa.

Znajoma dzwonila do ZK, i taka dostala informacje.

AKC "honoruje" ABCA czyli American Border Collie Association, w zwiazku z tym bede mogla zarejestrowac psiaka w AKC, a pozniej FCI.

Pozdrawiam

Posted

Obecnie istnieje wersja eksportowa.

Znajoma dzwonila do ZK, i taka dostala informacje.

Do ZK czy do AKC? Bo na stronach internetowych AKC nic takiego jak wersja eksportowa rodowodu nadal nie ma. Jest tylko pedigree i koniec, tak samo jak było od co najmniej 20 lat. Co więcej, nic takiego nie ma w ich cenniku, więc podejrzewam, że naprawdę nie ma. :wink:

Zamieszanie może brać się stąd, że w USA nikt nie zamawia rodowodu jak rejestruje psa -- polega na rodowodzie wystawionym przez hodowcę, a od AKC dostaje tylko rejestrację, nie rodowód. Oficjalny rodowód musisz zamówić oddzielnie (możesz w tym samym czasie, jak rejestrujesz, ale ni koniecznie) i to właśnie użyłam do zarejestrowania Misi w Polsce.

AKC "honoruje" ABCA czyli American Border Collie Association, w zwiazku z tym bede mogla zarejestrowac psiaka w AKC, a pozniej FCI.

Tak jest, to się (ciągle jeszcze) zgadza, chociaż sporo tam jest zamieszania i nie mogą się dogadać ze sobą te dwie organizacje.
  • 3 weeks later...
Posted

w środę przyleciał mój nowy lhasak ze Stanów, faktycznie kiedyś nie było eksportowej wersji, teraz czekam na rodowód AKC wersji EKSPORTOWEJ, tak napisała mi hodowczyni, która hoduje psy wraz z córką od 40lat...

cytat z maila

I will have to register him over here in the states to get

the export pedigree

Posted

Jednego jestem pewna: dwa lata temu, kiedy przyjechałam tutaj z Misią, żaden dokument, na którym byłoby napisane "export pedigree" w AKC nie istniał. Mogło się to oczywiście od tego czasu zmienić i mogło się zmienić w taki sposób, że nie podaliby tego na stronie internetowej. Wszystko to jest możliwe. Ale najbardziej prawdopodobne jest że dostaniesz po prostu "pedigree", czyli rodowód, który ZKwP i FCI uznaje (a przynajmniej uznawał dwa lata temu), więc hodowca może go z powodzeniem nazwać "export pedigree" jeżeli tak odpowiada jego klientom.

Zresztą Ty będziesz wiedziała napewno już za kilka tygodni, a jak komus innemu jest ta informacja potrzebna wcześniej, to łatwo do AKC zadzwonić i zapytać.

A jeśli rzeczywiście jest nowa wersja, to ciekawe czy to znaczy, że ZKwP nie uznałby juz zwykłego "pedigree" z AKC (takiego, który uznawał dwa lata temu).