Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Domyślam się że wasze psiaki są rasowe i nie są wykastrowane, ale mój chłopak ma od tygodnia małego amstafka bez rodowodu :-? ( Odkupił go od ludzi którze wzieli go jako 5 tygodniowe szczenie i potem trzymali w kojcu :evil: )... Po ostatniej tragedi o której wszyscy mówią boję się co będzie z tym psem ( mój chłopak nawet nie widział jego rodziców)... Namawiam go żeby wybrał się z psem na szkolenie (ale to jak psiak dorośnie bo nie ma u nas w pobliży psiego przedszkola) ....
i dodatkowo poleciłam mu żeby wykastrował psiaka. No i właśnie czy po tym pies stanie się spokojniejszy? Dodam że narazie ma 2 miesiące i jest rozkosznym maluchem ale ja już się boję o jego przyszłość. Bo słyszałam że po kastracji psy stają się spokojniejsze i bardziej przymilne. Ale czy np nie stanie się agresywny w stosunku do suk?
No i jaki jest najlepszy wiek na kastracje?

Posted

Ja o kastracji niewiele wiem, ale ważne jest, aby właściwie socjalizował psa. Na pewno nie można wykluczyć, że po rodzicach może być agresywnym, jednak myślę, że w większości to złe prowadzenie psa doprowadza do tragedii.
Bublowate potrzebują dużo konsekwencji w wychowaniu, zresztą na tym forum może dużo się dowiedzieć, poradź mu by poczytał, popytał a na pewno znajdzie się ktoś kto udzieli mu wyczerpujących odpowiedzi.
Szkolenie jak najbardziej, jeżeli nie ma przedszkola to na PT koniecznie, bo pomaga nauczyć się przede wszystkim właścicielowi jak powinien postępować z psem.

I najważniejsze W WASZYM STADZIE PIES JEST NA KOŃCU

A wtedy wszyscy będą szczęśliwi i zadowoleni – teriery typu bull to fantastyczne psy tylko należy prowadzić je odpowiednio to nie będzie tragedii i wszyscy będziecie szczęśliwi

Posted

Myślę że rodzice psiaka nie byli tacy źle bo poprzedni właściciele zapłacili za niego 450 zł ( typowi dresi sprzedają za około 150 - 200 )... i jak to określili psiak pochodzi z "domowej hodowli"... :evilbat: :evilbat: ... No ale to nie daje żadnej pewności przy psie bez rodowodu... A co do rasy to nie jest mi ona całkiem obca bo od dawna mi sie marzy w domu taki pies więc od dawna już czytam o tych psach...a teraz gdy pojawił się u mojego chłopaka Shaggy to czytam, czytam i jeszcze raz czytam i swą wiedzę przekazuję mojemu chłopakowi... No ale o kastracji chciałabym sie dowiedziec czegoś wiecej jeżeli chodzi o ASTy

Posted

Na kastrację każdy wiek jest dobry. Socjalizacja i prawidłowe wychowanie - to jest oczywiście podstawa i tego nic nie zastąpi, ale wykastrowanie piecha też nie zaszkodzi, zwłaszcza, że nie jest rasowy i nie powinien byc rozmnażany. Pytasz, czy po zabiegu nie stanie się agresywny w stosunku do suk. A dlaczego miałby byc? Jeśli nie będzie agresywny przed, to i po kastracji też nie będzie. Pies amstafopodobny może oczywiście być potencjalnie bardziej niebezpieczny niż pudel czy jamnik, ale wcale nie musi być mordercą. Widzę, że bardzo rozsądnie podchodzisz do sprawy i to Ci się chwali. Szkolenie psa pod okiem dobrego instruktora to bardzo dobry pomysł, pamiętaj, że szkolenie grupowe to kolejna okazja do socjalizacji i wdrażania posłuszeństwa, kiedy wokól występują rozproszenia (ludzie no i oczywiście inne psy, które nie zawsze są grzeczne i posłuszne). Moja rada - wykastrować jak najszybciej no i pracować nad socjalizacja i porządnym wychowaniem szczeniaczka. Powinno być dobrze. Bo tak statystycznie biorąc - ile bulowatych jest sprawcami tragedii? Naprawdę niewiele (tyle, że o każdym takim przypadku jest głośno w mediach), wierzę więc, że i Wasz psiak nie załapie się do tej grupki, bo będzie prawidłowo prowadzony i wychowywany. Powodzenia :kciuki:

Posted

Mokka napisał(a):
tak statystycznie biorąc - ile bulowatych jest sprawcami tragedii? Naprawdę niewiele (tyle, że o każdym takim przypadku jest głośno w mediach),

O właśnie Mokka masz w 100% rację

Posted

Trzeba wspomnieć, że AST (nie wżne czy z rodowodem czy bez ;)) są strasznie "męskie" od okresu dojrzewania żadnej suce "nie przepuści" jest to okropnie męczące, bo nawet się psiak nie pobawi. Dodatkowo kastracja wpływa często na obniżenie agresji do innych samców (ale socjalizacja to podstawa)
Polecam kastrację - unikniecie wielu problemów ...
Brawo za postawę :D

Posted

Jeśli chodzi o kastaracje to najlepiej jak pies jest młody, weci mówi że najlepszy wiek to 6-8 miesiąc życia dla psa, bo im starszy pies to mogą wystąpić komplikacje, jednak kastracja nie jest tak poważnym zabiegiem jak sterylka suki. Jednak kastrować sie powinno psiaki, te nierodowodowe i kundelki, bo ich i tak jest dużo a poco jeszcze więcej bidaków, które nie zawsze znajdują pożadne domy. Poza tym kastracja zapobiega nowotworom, powstaniu przepuklin oraz schorzeniom prostaty. Po kastacji psiak sie robi spokojny, mniej pobudliwy, nie chodzi na panienki ;) więc zmniejsza sie ryzyko wpadniecia pod samochod. Jednak kastracja to dodatkowo, natomiast szkolenie jak najbardziej, i najlepiej grupowe, żeby dodatkowo mógł sie socjalizowac od jak najmłodszego czasu z innymi zwierzętami, no i ludźmi. życzę powodzonka w wychowywaniu malucha ;)

Posted

Co do socjalizacji to zawsze gdy idziemy z piechem na spacer to pozwalamy mu obwąchać się z psami i suczkami ( o ile są przyjaźnie nastawione :evilbat: )... puki co to Shaggy uwielbia lizać mordki psiakom... Z ludźmi i małymi dziećmi też ma częsty kontakt... więc myślę że nie jest źle...

Posted

Patka czy Ty albo ktoś inny doświadczony w wychowaniu ASTów mógłby mi podać swój nr GG na PW i poświęcić czasami chwile na rozmowę ( ze mną bądź z właścicielem Shaggyego) Byłabym bardzo wdzięczna