Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wszystkim oburzonym od razu wyjasniam ja nie biore swojego psa w takie miejsca, ale kolezanka najwyrazniej tak, ja bylam przeciwna, ale to byla jedynie historia opowiedziana na temat tego wątku.

• 5 months later...
Posted

Wtrącę się w temat.
Tak naprawdę te ichne naklejki są bezpodstawne tak samo jak płatność kartą w sklepach powyżej jakiejś sumy - sklepy same sobie to narzucają nie banki, tak samo jest z wpuszczaniem zwierząt - wiadomo czyste na rękach co może zrobić? ale tak jest i trzeba to szanować, bo nic nie poradzimy.
Chociaż sanepid nic by z tym nie zrobił ponieważ zwierze nie może być w pomieszczeniu gdzie się przygotowuje żywność - czyli w restauracji siedząc na sali nikt nie powinien nas wyrzucić ale jak wejdziemy z psem do kuchni to już tak, chociaż każdy wie z praktyki jak to wygląda w życiu... a szkoda.

Polecam sphinksa w Krakowie - bezproblemowo weszliśmy z Furią oczywiście w transporterze (wracaliśmy z wycieczki w Krakowie i przed trasą do domu postanowiliśmy coś zjeść, a psa w aucie nie zostawię) i zjedliśmy bardzo dobry obiad i nikt nic nie powiedział oprócz "piękny psiak" hehe

Posted

Jest jak jest i nic się z tym nie zrobi...Ja zostawiam Franka tuz przy drzwiach od wewnętrznej strony piekarni i nikt nie robi mi problemów a jednocześnie pies nie jest bezpośrednio przy jedzeniu...Do galerii handlowych z nim nie chodzę,do innych sklepów też nie bo tego nie lubi-trzęsie się i piszczy,zresztą trudno mu się dziwić...:)

Posted

OlaKW napisał(a):
Ostatnio bylam z Brokatem w sklepie netto i nas wygonili mimo tego ze trzymalam go na raczkach :roll:

Akurat przy netto jest bodajże plakietka,że z psami nie wolno-przepisy obowiązują wszystkie psy:roll:Powiedz-chciałabyś kupować np. ziemniaki a obok stałby śliniący się nowofunland?;)Rozumiem,że miałaś psiaka na rękach ale przepisy to przepisy;) Ja jak muszę na szybko gdzieś wejść np. wczoraj musiałam kupić wode bo nie miałam butelki a nie chciałam zostawiać Franka o 20 w domu , to wsadziłam go do transporterka,on się tam kładzie i śpi i nikt mi nie robił problemów ,ze weszłam z psem bo był w budce ;)

• 2 weeks later...
Posted

OlaKW napisał(a):
Ostatnio bylam z Brokatem w sklepie netto i nas wygonili mimo tego ze trzymalam go na raczkach :roll:

a w tym netto to różnie bywa, zależy od humoru ochroniarzy, raz uprzejmie poproszą by wyjść, a innym razem nawet nie spojrzą... :P

• 5 years later...
Posted

Wydaje mi się, że nawet pachnący pies wielkości świnki morskiej, to nadal pies. Właściciel jest obligowany do zapewnienia higieny w sklepie z żywnością. Nie wyobrażam sobie sklepu z działem mięsnym, rybami, czy gotowymi sałatkami i...zwierzęta mogące przenosić choroby , robactwo i pasożyty. Nie wyobrażam sobie ,,zieleniny" dotykanej przez kogoś kto głaskał psa. Czy taka wizyta może dla właściciela psa zakończyć się mandatem ?! Nie zawsze. Jeżeli służby sanitarne będą miały uwagi i zamkną np. dział mięsny, to osoba która była tego bezpośrednim powodem, może otrzymać rachunek za wszystkie straty i szkody (a mogą to być kwoty sięgające setek tys. zł). Zupełnie inaczej ma się sprawa z psem przewodnikiem - tu nikomu z trzycyfrowym IQ nie przyjdzie do głowy takiego psa nie wpuścić (to jedyny wyjątek i sytuacja sporadyczna - niewidomi starają się wchodzić do sklepu z opiekunem). Czymś innym jest stan wyjątku spowodowany koniecznością wyższą, a czymś zupełnie innym robienie ze sklepu zoo.