Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witajcie.
Mam od 4 tygodni sunie cockera ,ktora aktualnie ma 3,5 miesiaca. I mamy problem z drozdzakami ,ktore ja atakuja :( Zniknal rozowy brzusio i teraz mamy brazowy, to samo z pyszczkiem :(

przemywamy ja specjalnym plynem ktory dostalismy od wetki, nawet polecila nam plyn do uszu walczacy z grzybami by przemywac jej podbrzusze i pyszczek ale narazie niewiele daje. Tak jak woda utleniona ,ktora ma odbarwic.Najmniejsze zaniedbanie z naszej strony i drozdzaki rosna w zastraszajacym tempie.
Macie jakie doswiadczenia w walce z tym paskudztwem :( Jestem zalamana. A ! I sunieczka sie drapie, wygryza lapki ale strupkow nie ma a skora wydaje sie czysta oprocz tych miejsc :( Taka juz ja wzielismy.

• 2 weeks later...
  • 2 months later...
Posted

Witam. Mam labka 2 miesięcznego. Dziś przyszły wyniki z laboratorium gdzie badano jego kał. Mówią, że za bardzo nic nie wykryto w pierwszym kale i żeby przynieść inny drugi. Ale w uwagach pisze tak: d.liczne komórki drożdżaków... o co chodzi z tymi drożdżakami, oni je znalezli w kale? Czy one są bardzo groźne? Co mogą zrobić pieskowi? Proszę pomóżcie.

Posted

Mam briarda klapouchego - na poczatku wrzesnia po badaniach, ktore zrobil wet okazalo sie, ze ma drozdzaki, ale w uszach (a tam wiadomo - kudlato, mokro i cieplo, stad drozdzaki sobie rosly!!!). Przepisal plyn wkraplania z lekarstwem - Imaverol (czy jakos - ach to lekarskie pisamo :( ) i zaznaczyl, ze leczenie bedzie dlugie - no i w czwartek, czyli 20 pazdziernika po oklejnej kontroli okazalo sie, ze mamy juz spokoj! Chco zastrzegl, ze moza te klopoty sie powtarzac.

Posted

MOja sunia też ma w uszku ostry stan zapalny- efekt działania drożdzaków.To bardzo długo sie leczy -mamy zapisany antybiotyk na conajmniej 21 dni!!! I trzeba być bardzo wytrwałym w zwalcazaniu grzybków!!!

Posted

czar_na napisał(a):
Witajcie.
Mam od 4 tygodni sunie cockera ,ktora aktualnie ma 3,5 miesiaca. I mamy problem z drozdzakami ,ktore ja atakuja :( Zniknal rozowy brzusio i teraz mamy brazowy, to samo z pyszczkiem :(

przemywamy ja specjalnym plynem ktory dostalismy od wetki, nawet polecila nam plyn do uszu walczacy z grzybami by przemywac jej podbrzusze i pyszczek ale narazie niewiele daje. Tak jak woda utleniona ,ktora ma odbarwic.Najmniejsze zaniedbanie z naszej strony i drozdzaki rosna w zastraszajacym tempie.
Macie jakie doswiadczenia w walce z tym paskudztwem :( Jestem zalamana. A ! I sunieczka sie drapie, wygryza lapki ale strupkow nie ma a skora wydaje sie czysta oprocz tych miejsc :( Taka juz ja wzielismy.

Mój Conny też miał drożdżaka Malassezia pachydermatitis na łapkach i w okolicy worka mosznowego. Stosowałam Clotrimazolum w płynie i to pomagało.
Weterynarz wspominał też, że można wcierać Surolan.

Niestety ten drożdżak co jakiś czas wraca, zabarwia włos na ciemny brąz i bardzo cuchnie "starymi skarpetkami". :-?

• 5 years later...