Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Kochani,

jaka powinna być Waszym zdaniem minimalna powierzchnia i liczba pomieszczeń pozwalająca na hodowanie w bloku więcej niż jednego dozia. Konkretnie mam na myśli dwa dozie, a jeszcze konkretniej - chłopca i dziewczynkę:-)
pozdrawiamy wszystkich!!!

Kasia i Bravaś

• 3 months later...
Posted

według mnie dogów w ogóle nie powinno sie trzymac w domu, to sa duże psy potrzebujace duzo ruchu i miejsca. A co dopiero dwa wielkie dogi w domu - nie wyobrażam sobie tego

Posted

Bravaś po pierwsze zdroszcze takiej decyzji ;-) a co do tego metrażu to nie wiem popytaj hodowców którzy mają dwa dożki w domciu

Buziaki Klaudia i Jojek

P.S losiu mylisz się... dogi mogą mieszkać w mieszkaniach i tak naprawdę nie potrzebują dużo miejsca a ruch to od zależności od właściciela..Jojek mieszka w mieszkaniu ale codziennie ma po 2-3 godzinne spacerki więc nie widze problemu...

Posted

mówie na podstawie dogów z hodowli znajomego, a te akurat potrzebuja bardzo duzo ruchu, ja nie mówię że całkowicie nie mogą mieszkac w mieszkaniu, ja bym nigdy dogów w domu nie trzymała, ale jeśli pies ma zapewnione długie spacery to proszę bardzo.

Posted

Cześć Kasiu!

Coz widzę,że planujesz kolejnego dożka tym razem płci żeńskiej:). No z mojego doświadczenia wyniki,że powierzchnia nie jest istotna. Jednak z doświadczeń innych wiem,że jak już to drugi pies, a nie sunia , gdyż pies niestety poradzi sobie z drzwiami i innymi zabezpieczniami jak suczka będzie miała cieczkę.Może jednak drugi pies? ( mąż dla Bubisia?;)).

Pozdrawiam Marysia , Bora , Nula i reszta zwierzyńca

• 1 month later...
Posted

bravaś napisał(a):

jaka powinna być Waszym zdaniem minimalna powierzchnia i liczba pomieszczeń pozwalająca na hodowanie w bloku więcej niż jednego dozia. Konkretnie mam na myśli dwa dozie, a jeszcze konkretniej - chłopca i dziewczynkę:-)

Powierzchnia mieszkania ma niewielkie znaczenie, ale wiadomo im wiecej tych metrów to wygodniej. My przez długi czas mieliśmy do dyspozycji naszych dwóch psów zaledwie 37 metrów.

• 3 weeks later...
Posted

bravaś napisał(a):
Kochani,
Kasia i Bravaś

Hihi.. :D będzie drugi doguś/sia?? :)
No, a tak co by było na temat.. to my mamy obie panienki na 50 m2, i wcale nam to nie przeszkadza.. dogom też nie. :) Każdy dobrze wie, jaki jest dog.. może domek być malutki, bo tam i tak tylko jada i śpi :p No i pańcia z panciem jast blisko :) Aktywność zaczyna się na dworze... wtedy faktycznie potrzeba conajmniej 2h na pożądne bieganko... :)
Ja natomiast Kasiu jedynie czego bym się obawiała to faktycznie braku możliwości odseparowania suczki od pieska w czasie cieczki... Dla doga przecież ścianka działowa czy cienkie drzwi w pokoiku w bloku, to nie specjalna przeszkoda..
No i jeszcze kwestia sąsiadów... :( U nas na początku było wiele sprzeciwów.. Wiele trzeba było rozmawiać... i tak w domku "musimy" zachowywać się grzecznie...

Losiu szkoda że sobie tego nie wyobrażasz, albo nie możesz widzieć.. :)
W chwili obecnej mam na "wakacjach" trzeciego doga w domku... co prawda tylko na 10 dni, ale jest :D
I świetnie wszyscy sobie radzimy :) Nikt na nikogo nie wchodzi, miejsca oczywiście mogło by być więcej, ale wystarczy... a szalejemy do woli na dworze :D
Pozdr.

Posted

hihi jojeczku ;)
mam nadzieję, że właściciele mi wybaczą, że zdradzę rąbka "tajemnicy".. ale gościmy malutką (tzn. 2tyg. młodszą od Niobe) żółtaskę Neę :D
i jest fajnie :D wszystkie dziewczynki się super dogadują :D co było dla nas niemałym zaskoczeniem :D