Toller Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 Mam pytanie z pogranicza hodowli, genetyki a przede wszystkim weterynarii. Może ktoś wie gdzie robi sie badania PRA? Że w Polsce nie ma, to wiem, ale może w Europie? U Tollerów PRA się pojawia, i choć nie ma regulacji klubu co do obowiązkowych badań, to wypada przebadać psy, przed dopuszczeniem do hodowli. Te badania o których słyszałam, robi sie w Stanach, no i ich koszt jest- jak można podejrzewać- spory.... Czy ktoś coś wie na ten temat? Quote
Sonya-Nero Posted August 9, 2005 Posted August 9, 2005 Mam pudle i badanie na PRA i inne choroby oczu robimy w Czechach gdzie od ładnych paru lat są licencjonowani weterynarze mający uprawnienia do dokonywania takich badań. Wynik badań mamy wpisany do rodowodu. Ponowne badania wykonamy na jesienią u weterynarza w Ostravie. Mam również na współwłasność dwa psie podrostki-rodzeństwo których rodzice mają wykonane badanie genetyczne w kierunku nosicielstwa PRA test OPTIGEN dla PRCD-PRA z wynikiem A co oznacza, że nie są nosicielami i nie są chore więc również ich potomstwo jest wolne od PRA. Strona o teście OPTIGEN www.optigen.com Wkrótce będę miała więcej informacji na temat testu OPTIGEN. Quote
Toller Posted August 9, 2005 Author Posted August 9, 2005 Właśnie o badanie genetyczne Optigen mi chodzi, ale z tego co wiem, to ono jest wykonywane tylko w Stanach. A jak wygląda to czeskie? Jakiś kontakt do lekarzy?? Quote
lidush Posted August 9, 2005 Posted August 9, 2005 Badanie genetyczne w kierunku PRA robi Optigen. Niestety jesteśmy skazani na wysyłkę do USA :( Pozostałe badnia na obecność PRA to badania okulistyczne, które można zrobić w trzech miejscach w Polsce a koszt to ok.100pln. Zbieramy grupę chętną do wysłania materiału do laboratorium Optigen aby obniżyć koszty wysyłki. Jeśli jest ktoś chętny to proszę o kontakt mailowy lub pm. Quote
Sonya-Nero Posted August 10, 2005 Posted August 10, 2005 W Czechach to badanie okulistyczne i oczywiście tańsze niż w Polsce :) Badanie zostało wykonane przez Petr Stana Ostrava Budecska 7 tel. 596 120 482. Mam nadzieję, że kiedyś uda mi się zrobić testy OPTIGEN. Quote
AngelOfDeath Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 a ja slyszalem ze takie badania robia w Warszawie , ale nie wiem w jakiej klinice , moja znajoma w Szczecinie robila badanie oczu w kierunku PRA i innych chorob oczu , ale to bylo organizowane przez zwiazek !! Quote
Toller Posted August 18, 2005 Author Posted August 18, 2005 Hmm, to chyba raczej było badanie okulistyczne, sprawdzające czy oczy są czyste, a nie genetyczne, czy pies może przenosić geny warunkujące PRA :roll: Pytałam weta, i powiedział że nikt takich badań w Polse nie robi..... Quote
lidush Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Pobranie materiału celem wykonania testów genetycznych będzie miało miejsce na wystawie w Poznaniu. Koszty wysyłki będą śmieszne więc zachęcam do współpracy :wink: Być może uda się przy większej grupie załapać na zniżki oferowane przez Optigen :) Quote
Toller Posted August 18, 2005 Author Posted August 18, 2005 Super, dzięki, przerzucam sie na Twoje forum :D Quote
lidush Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Nie ma sprawy :D Z nowości to Optigen wprowadził test na PRA dla grzywaczy. Może wśród ich właścicieli znajdą się chętni... Quote
NNL-BC Posted October 13, 2005 Posted October 13, 2005 Witam Mamy juz konkretne dane odnosnie OPTIGEN 20/20 clinic 06.11 POZNAN czyli pobierania i wysylki krwi psow na badania genetyczne do USA. Krew moze byc pobrana na miejscu (wystawa Poznan 06.11) lub dowieziona. Dowieziona krew musi byc pobrana w probowke typu EDTA anti-coagulant (z liliowym korkiem), przez veta, przez niego tez oznakowana, nie wczesniej niz 1 dzien przed wystawa. Pobrane powinno zostac min 1ml krwi. Ceny badan zaleza od rasy i testu, od ceny podanej ponizej dla konkretnych ras prosze odjac 25% za udzial w naszym 20/20 clinic w Poznaniu. Koszty wysylki to 25zl, veta na miejscu 15zl. W razie dowiezienia probowek koszt veta na miejscu to 5zl (potrzebne opakowania itd). Nie ma ograniczen wiekowych, kazdy pies, nawet szczeniak moze zostac zbadany. Jezeli tegoroczna 20/20 clinic okaze sie sukcesem to prawdopodobnie w przyszlym roku zostanie powtorzona, w miedzyczasie nie bedzie juz takiej okazji w Polsce!!! Na miejscu w Poznaniu bedzie laptop i osoba wypelniajaca formularze online dla wszystkich uczestnikow. Mam nadzieje ze jak najwiecej odpowiedzialnych hodowcow skorzysta z tej okazji aby przebadac swoje psy. Pozdrawiam Ewa Never Never Land Border Collies Poland www.bordercollie.pl Ponizej informacje jakie badania i dla jakich ras sa dostepne i w jakiej cenie. Wiecej info na temat konkretnych chorob i testow na stronie www.optigen.com *Jakie badania sa dostepne dla konkretnych ras: American Cocker Spaniels - OptiGenR PFK test & prcd-PRA test American Eskimo Dogs - OptiGenR prcd-PRA test Australian Cattle Dogs - OptiGenR prcd-PRA test Australian Shepherds - OptiGenR CEA/CH test Australian Stumpy Tail Cattle Dogs - OptiGenR prcd-PRA test Basenjis - OptiGenR PK test Border Collies - OptiGenR CEA/CH & CL tests Briards - OptiGenR CSNB test Bullmastiffs - OptiGenR Dominant PRA test Cardigan Welsh Corgis - OptiGenR rcd3-PRA test Chesapeake Bay Retrievers - OptiGenR prcd-PRA test Chinese Cresteds - OptiGenR prcd-PRA test Dachshunds - OptiGenR NARC test Doberman Pinschers - OptiGenR NARC test English Cocker Spaniels - OptiGenR prcd-PRA test English Springer Spaniels - OptiGenR PFK test Entlebucher Mountain Dogs - OptiGenR prcd-PRA test German Shorthaired Pointers - OptiGenR CD test Irish Setters and Irish Red & White Setters - OptiGenR CLAD & rcd1-PRA tests Labrador Retrievers - OptiGenR prcd-PRA & NARC tests Lancashire Heelers - OptiGenR CEA/CH test Mastiffs - OptiGenR Dominant PRA test Miniature Poodles - OptiGenR prcd-PRA test Miniature Schnauzers - OptiGenR Type A-PRA test Newfoundlands - OptiGenR Cystinuria test Nova Scotia Duck Tolling Retrievers - OptiGenR prcd-PRA test Portuguese Water Dogs - OptiGenR prcd-PRA test Rough Collies - OptiGenR CEA/CH test Samoyeds - OptiGenR XL-PRA test Shetland Sheepdogs - OptiGenR CEA/CH test Siberian Huskies - OptiGenR XL-PRA test Sloughis - OptiGenR rcd1a-PRA test Smooth Collies - OptiGenR CEA/CH test Toy Poodles - OptiGenR prcd-PRA test *Jakie sa ceny tych badan: Test List and Pricing CD - Cone Degeneration -- $160 German Shorthaired Pointer CEA/CH - Collie Eye Anomaly/Choroidal Hypoplasia -- $180 Australian Shepherd Border Collie Lancashire Heeler Rough Collie Shetland Sheepdog Smooth Collie **(Litter rate pricing -- $120/pup -- see requirements) CL - Neuronal Ceroid Lipofuscinosis -- $95 Border Collie CLAD - Canine Leukocyte Adhesion Deficiency -- $135 (CLAD/PRA Combo -- $200) Irish Setter Irish Red & White Setter CSNB - Congenital Stationary Night Blindness -- $135 Briard Cystinuria -- $80 Newfoundland Narcolepsy -- $130** Dachshund Doberman Pinscher Labrador Retriever (NARC/PRA Combo testing for Labradors ONLY -- $260) **(Litter rate pricing -- $104 for each pup -- see requirements) PFK - Phosphofructokinase Deficiency -- $80 American Cocker Spaniel English Springer Spaniel PK - Pyruvate Kinase Deficiency -- $80 Basenji Seven Progressive Retinal Atrophies prcd-PRA -- $195** American Cocker Spaniel American Eskimo Dog Australian Cattle Dog Chesapeake Bay Retriever Chinese Crested English Cocker Spaniel Entlebucher Mountain Dog Labrador Retriever (NARC/PRA Combo testing for Labradors ONLY -- $260) Miniature Poodle Nova Scotia Duck Tolling Retriever Portuguese Water Dog Toy Poodle **Litter rate pricing -- $135 for each pup (see requirements) Dominant PRA -- $120 (English) Mastiff Bullmastiff rcd1-PRA -- $120 (CLAD/PRA Combo -- $200) Irish Setter Irish Red & White Setter rcd1a-PRA -- $80 Sloughi rcd3-PRA -- $80 Cardigan Welsh Corgi Type A PRA -- $160** Miniature Schnauzer **Litter rate pricing -- $128 for each pup (see requirements) XL-PRA -- $150** Samoyed Siberian Husky **Litter rate pricing -- $120 for each pup (see requirements) Quote
madika Posted February 25, 2010 Posted February 25, 2010 hop siup podbijam. chcialabym przebadac psa na prcd-pra w optigenie. ktos sie orientuje jak to wyglada obecnie cenowo (chodzi mi o calosciowy koszt badania i wysylki z polski)? no i czy bedzie jakas polska akcja organizowana w tym roku w celu obnizenia kosztow ;) Quote
sodalis Posted March 3, 2010 Posted March 3, 2010 madika napisał(a): ktos sie orientuje jak to wyglada obecnie cenowo (chodzi mi o calosciowy koszt badania i wysylki z polski)? Sporo pewnie zależy od lecznicy, która krew pobiera i wysyła, lecznica z którą ja współpracuje i która wysyła próbki do USA (optigen) za pośrednictwem kurierów z Laboklinu w zeszłym roku brała 635zł. Quote
Recommended Posts