olekg89 Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 no więc: kaja ma taki odpał ,że jak idzie pojedyncza osoba ewentualnie 2 i jej sie nie spodobają leci oszczekac :evil: zwykle jest odwoływalna ,ale w tych momentach nic na nią nie działa :evilbat:Dodam iż kiedy idą 3 lub więcej osów nawet sie nie odezwie acha i szczeka tylko na facetów lub chłopo-podobne kobiety . jakby kto niewiedział poprzedni "własciciel" bił ją ,kiedy do mnie trafiła ze schroniska przy każdym szybkim ruchu podskikiwała pod siebie szybko mi zaufała i jest dobrze nikogo sie juz nie boi :P ,ale te szczekanie mnie denerwuje ludzie sie jej boją ,i wogóle niechce zeby ktos jej cos zrobił za jej głupote!!! w 80% szczeka na osoby niosące jakies przedmioty ,ale nie szczeka na te rzeczy tylko na tych ludzi leci od tyłu podbiegga ujadając odskakuje i dawaj od nowa :evil: kiedy lece za nią drąc sie i wyzywając ją od najgorszych nie przestaje ujadac dopiero kiedy ją dopadne zapinam i zdecydowanie ją szarpne z komendą fe !!kaja wtedy siada i macha łapą (myśli ,że ją uderze choć nigdy tego nie zrobiłem i nie zrobie) jak ją tego oduczyć ,bo ja nie mam pomysłu niechce zakuwac jej slicznej mordki w namordnik :( Quote
wix Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 kiedy lece za nią drąc sie i wyzywając ją od najgorszych nie przestaje ujadac Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie ;) Jak pies szczeka, a Ty go przekrzykujesz- będzie jeszcze głośniej to robił. Quote
olekg89 Posted August 8, 2005 Author Posted August 8, 2005 ale jak ide spokojnie to drze sie równie głosno :evil: ty mi mów jak z tym walczyc :lol: Quote
Linka Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 Vio ma racje.. no pomysl. Pies zrywa się - zaczyna biec i szczekac, ty w tym momencie zrywasz sie za nim - biegniesz i "szczekasz" jeszcze glosniej, czyli pies traktuje to tak jakby dobrze się zachował, ponieważ ty biegniesz za nim i robisz to samo. Głupie, ale pies musi myśleć w ten sposób skoro "skarcenie" go nic nie daje. :roll: Sugerowałabym poćwiczyć z nią przychodzenie do Ciebie. Tak żeby przyjście było w pewnym sensie atrakcyjniejsze od obszczekania jakiegoś faceta. Zaobserwowałeś na kogo się rzuca, więc spróbuj przewidzieć rekacje psa na poszczególna napotkaną osobę i odwrócić jego uwagę od niej. Powinno podziałać tak żeby zły nawyk zniknął po jakimś czasie.. przynajmniej tak mi się wydaje :wink: Quote
Marysia_i_gończy Posted August 8, 2005 Posted August 8, 2005 Z Twojego opisu wynika (w każdym razie ja tak wnioskuję, być może błędnie...), że psica oszczekuje pewne osoby ze strachu - boi się ich, więc asekuracyjnie pokazuje, jaka to ona jest groźna. Najbezpieczniej szczekać od tyłu, bo ma się wrażenie, że "ofiara" ucieka :wink: Ja żadnym specem nie jestem, ale radziłabym po pierwsze (re)socjalizację - niech sunia poznaje możliwie dużo ludzi i niech Ci ludzie będą wspaniali - niech jej dają smakołyki, głaszczą, bawią się z nią - zatrudnij do tego kogo się tylko da. Po drugie może dałoby się zaaranżowć sytuację, w której wystraszyłaby się i zaczęła szczekać na podstawioną osobę, która dałaby jej przykładowo coś dobrego - może się wtedy sunia przekona, że nie wszyscy są tacy straszni. Może też jakaś obca, oszczakana osoba dałaby się namówić na zawrcie znajomości z Twoją sunią? Ludzie są rózni, ale z niektórymi da się dogadać 8) Poza tym na pewno nie leć za nią drąc się :) Słusznie zauważyły to moje przedmówczynie! Już lepiej wołaj ją normalnym głosem i uciekaj :) Może też lepiej zapobiegać? Smycz, długa linka, praca nad przywołaniem, unikanie sytuacji, kiedy ma możliwość kogoś oszczekać. Właśnie, jak ona reaguje na takiech "strasznych ludzi", kiedy jest na smyczy? Pozdrawiam i powodzenia! Marysia i Una Quote
olekg89 Posted August 9, 2005 Author Posted August 9, 2005 a dzis znów poleciała ,ale tym razem nie biegłem za nia tylko wydałem z siebie ryk "chodz tu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!" i przybiegła skruszona pochwaliłem :D ale mówie ze jak jest duzo osób to ona niewyłapuje pojedynczych wtedy siedzi cicho linko-mamy opanowaną komende do mnie :D pokaze ci na zlocie marysiu-wykluczone zeby obcy dawali jej smakołyki jeszcze mi ja ktos kiedys otruje raczej oduczam ja brania z ziemi i od obcych :roll: :evilbat: Quote
an3czka Posted August 9, 2005 Posted August 9, 2005 a moze jak ona w jedna strone to Ty sprobuj w druga. zaloze sie, ze jak zobaczy, ze jej zwiewasz to zamknie dziob i poleci za Toba Quote
Linka Posted August 9, 2005 Posted August 9, 2005 pokaze ci na zlocie Nie musisz.. wierze na słowo skoro tak twierdzisz :roll: :wink: Quote
olekg89 Posted August 9, 2005 Author Posted August 9, 2005 :lol: :lol: linuś ty sie mnie boisz???? :lol: Quote
olekg89 Posted August 11, 2005 Author Posted August 11, 2005 :lol: kaja juz 2 dni nikogoo nie oszczekała :o :o ona jest tak nakrecona na piłke ze nie ma czasu na darcie mordy Quote
Recommended Posts