Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam !!! Mam półroczną sunię rasy lhasa apso. Od jakiegoś czasu ,,zawzięcie" się drapie, nie wyrywa sierści, ale drapie. Ja już na to patrzeć nie mogę. Przez to też ma pełno kołtunów. Wykąpałam ją i dalej się drapanie. Pcheł nie ma, była popsikana i jeszcze ją oglądałam parę razy, ani śladu. Myśle że to od karmy może być, dostaje Eukanubę, pan w sklepie zoologicznym powiedział że da nam innego rodzaju Eukanubę, która podobno nie uczula czy coś w tym rodzaju. To i tak nic nie pomogło. Poszłam z tym do weterynarza, ale w moim małym miasateczku to weterynarze są tacy ,,wiejscy", nie wiedzą za bardzo. Dostała tabletki odczuleniowe i zobaczymy co będzie. Waszym zdaniem co może być przyczyną takiego drapania ???
Pozdrawiam :)

Posted

Moze być alergia, pokarmowa lub na cokolwiek... :-? Uczulać może mnóstwo rzeczy.
Ja bym na początek odstawiła eukanubę zupełnie i przeszła na jakiś czas na gotowane jedzonko, jeśli pomoże to za jakiś czas można na nowo wprowadzić suchą karmę, ale już inną markę.
A jak nie przejdzie to pomyśl o wizycie u weta w jakimś większym mieście...

Warto też rozejrzeć się uważnie po domu, czy nie ma czegoś co może uczulać... Np. płyn do mycia podłóg?
Mój pies się kiedyś strasznie drapał, już brakowało nam pomysłów co może być przyczyną, aż w końcu po kilku tygodniach wpadliśmy na to, że to środek na komary (taki, który się do prądu podłącza).

Posted

witaj
Psy długowłose drapia sie. Moje szczenieta i shih tzu i lhasa apso, jak juz sa wieksze i wlos rosnie szybko, drapia sie. Na poczatku denerwowalam sie, wolalam weta. Nic nie widac bylo na skorze, Ani pchelek, anbi krostek - nic... Jednak wg moich spostrzezen maluchy drapią sie, rosnie wlos, swedzi je skora.
Jednak moze to byc i uczulenie - na karme, trawe, plyn do mycia podlogi...cokolwiek...

Posted

Moje psy starsze drapaly sie po Eukanubie dla ras malych, przeszlam na Eukanube Lamb & Rice, troche przeszlo, ale zeszlam z Eukanuby. Teraz sa na karnmie Acana dla malych ras i jest OK. Nic nie bylo tez po Mera Dog Prestart.

Posted

Coś słyszałam że Eukanuba uczula (a podobno to taka dobra karma :-? ). To jakie karmy polecacie ??? Lhara dostawała (ale to jak była malutka) też Royal Canin

Posted

Ja wszystkie moje psiaki karmiłam Nutrą(wcześniej jednego karmiłam Eukanubą, ale przeszłam na Nutre) i nie uczulała, ani nic sie z pieskami nie działo, oprócz suchej karmy (rano i wieczorem) gotowałam im sama obiady (ryż lub kasza, kawałki ugotowanego kurczaka, warzywa).

Posted

to że karma nie uczula jednego psa wcale nie oznacza, że nie uczuli drugiego. Musisz zwyczajnie popróbować i sprawidzić "na psiej skórze" :wink: Zastanów się od kiedy pies się drapie.. Nie pojawiło się w tym czasie nic nowego w domu? nie wiem, dywan, narzuta, tak jak ktoś pisał wcześniej zaczęłaś uzywać innego środka czyszczącego, czegokolwiek.. Bardzo często się kombinuje a tym czasem problem leży tuż pod nosem :wink:
Z drugiej strony jeśli pies jest alergikiem, to zazwyczaj właśnie w tym wieku wszystko się zaczyna i alergenów może być więcej niż jeden.. cóż.. póki co nie będę straszyć :wink:

Posted

W domu nic nowego się nie pojawiło, ja myślę że to jednak wina karmy. Wczoraj rodzice przywieźli od weta karmę ,,Hills". Podobno nie uczula tak itp. i jako jedyna karma tak Lharze smakuje :o