M&M&O&I Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 Otóż mam problem... Który już tu kiedyś opisywałam ... Mam Yorka i bardzo chciałabym mieć drugiego psa Goldena ale mama twierdzi że drugi pies oznacza kompletne "uwięzienie" w domu ... Co mam jej powiedzieć żeby tak nie uważała ?? Już próbowałam że w wakacje moge z nimi wyjeżdżać na takie obozy z psami... i nie mam więcej pomysłów Poradzcie mi proszee Quote
bognik Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 Oj, ja miałam problem żeby namówić na małego psa jakim jest lhasa apso. Z początku bardzo chciałam goldena, byłam na wystawie je pooglądać, ale nie przyniosło skutków. Teraz mam sunię rasy lhasa apso, ale jeszcze oglądam się za goldenami, chociaż wiem że go nie będę miała :( Próbuj, goldeny to takie kochane i mądre psiaczki :) Quote
fanka_slaska_ Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 moi rodzice też nie chcieli się zgodzić na psa ale pierwszego (goldena) . strasznie długo ich namawiałam no to po jakimś czasie mama się przemogła ale tato nie ! tak więc w ostateczności zrobiłam tak, że pojechałam po psa i wróciłam z nim i tato dowiedział się po fakcie ! później już nic nie gadał i nie marudził ! postawiłam go przed faktem dokonanym :D Quote
Gazuś Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 Ja też musiałam dluuugo namawiać na goldenka :):) Ale chodzi też o warunki - jak chodzisz do szkoły itp.... Czy będziesz miała czas żeby latać z psem jakieś 3 godiznny dziennie nawet w straszny deszcz? Golden to nie jest York, musi mieć dużo ruchu. I wiadomo też ile taki pies je... A karmiąc dobrą karmą wydaje sie na samo jedzienie z 200zł miesięcznie. No i rodzice niestety maja tutaj słowa decydujące - wiadomo ty (ja także zresztą, ale moi rodzice to zaakceptowali) będziesz za kilka lat szła na studia itp... Możliwe że daleko od domu, a wtedy nie będziesz miała czasu na psy i będą sie nimi musieli zajmować rodzice. Stać ich będzie na te 3 godziny łażenia codziennie?? Jak na wsyztskie pytania odpowiedziałaś TAK i jesteś pewna że będziesz mogła załatwić psu to czego potrzebuje to wytłumacz rodzicom że przez psa nie musisz siedzieć w domu, bo wychodzisz z NIM. Poprostu pizzerie i kina co weekend zamieniaja sie na parki, lasy, jeziora i jakieś tawerny ( :) ) gdzie można wchodzić z psami :lol: Pisz nam jak ci idzie namawianie :):) Quote
zachraniarka Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 Goldenmanka ale dwa psy to jest naprawdę uwiązanie. Zwłaszcza na początku kiedy ten drugi jest młody. Kwestia druga, że jak dla mnie to bardzo przyjemne uwiązanie ;) Mam 7-letniego labradora, a od miesiąca szczeniaka airedale teriera. Psiaki są bardzo absorbujące. To jest dwa razy więcej czasu na spacery, na pielęgnację, na zabawy i na pieszczoty, to jest dwa razy więcej brudu w domu, samochodzie i śliny na ubraniu :lol: Przemyśl dokładnie wszystko i przeanalizuj. Jeśli jesteś pewna walcz o swoje. U mnie cała rodzina, krewni i znajomi byli przeciwko mojej decyzji, ale ja byłam utwierdzona w swoim zdaniu. Teraz uczę się życia z dwoma psami, jest trudniej niż myślałam, ale jest też cudownie. Jak patrze na te dwie moje mordy kochane to myślę, że dwa psy to też podwójna przyjemność posiadania psa :D Quote
Gazuś Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 Zachraniarka ma racje. A po za tym - pomyśl - teraz są wakacje, ale od września będziesz miała dużo mniej czasu. (Przynajmniej tak wywnioskowałam - że sie uczysz jeszcze) Quote
M&M&O&I Posted August 6, 2005 Author Posted August 6, 2005 No wiem że dwa psy to tak że nie kopmpetne uwięzienie ale będę musiała zrezygnować z wielu rzeczy z powodu że będzie w domu 2 pies... Ale moja mama mówi że nie będzie mogła nigdzie wyjść itp. Irys ma prawie 5 latek a Goldenka który chcę kupić ma 3 miesiące ;) i przy nim za dużo kłopotów nie ma... Ja rozumiem, że przy Goldenie jest o wiele więcej pracy niż przy Yorku... I zdaje sobie sprawę że to duża odpowiedzialność ale zdaje sobie też sprawe z tego że sobie poradze... :D Tak ucze sie jestem w 3 gimnazjum ... ;) Quote
Gazuś Posted August 6, 2005 Posted August 6, 2005 No uwierz że przy szczeniaku goldena jest DUUŻO kłopotów :) Ja latalam w kółko ze ścierą (oczywiście do czyszczenia podłogi) - i serio przez pierwsze miesiące to jest totalne uwięzienie. A zauważ też że w liceum (a to już u Ciebie niedługo) będzie czasami po 8-9 godzin lekcji i ktoś będzie cie musiał zastępować czasami w wychodzeniu z Goldkiem czy coś. Ostrzegam bo poprostu wiem jakie te psy maja temperament - że nie są od razyu ułożonymi, grzecznymi psiakami - to są psy mysliwskie i one MUSZĄ mieć jakieś zajęcie - agility, dogoterapia, szkolenia, aportowanie, pływanie... A nie tylko same spacerki. One bez takich zajęć marnieją. Nie wkurzaj sie żę cie tak przed kupieniem Goldka powstrzymuje, ale już tyle tych psów trafiło do właścicieli którzy myślieli że to pieski do towarzystwa, że mam mieszane uczycia jak ktoś goldenka kupuje - bo nigdy nie wiem czy nie skończy jako kolejny zapasiony psiur z dysplazją... Quote
M&M&O&I Posted August 7, 2005 Author Posted August 7, 2005 Nie wkurzam sie... Rozumię że ktoś moze mieć obawy ale, uwielbiam psiaki, kiedyś zajmowałam sie psiakiem kolezanki... U mnie będę sie miał dobrze... zapewniam ;) Irys nie narzeka :D Rozumię że same spacery nie wystarczą, że muszą mieć jakieś zajęcie więc będę próbowałą coś wymyślić ;) Już to raz przerabiałam cały miesiąc w domciu ;) i nie jest tak żle... a po za tym to szczeniak ma już 3 miesiące a ja jak brałam Iryska miał 7 tyg więc był jeszcze malutki :) Quote
Gazuś Posted August 7, 2005 Posted August 7, 2005 No rozumiem :):) Chociaż Yorki dojżewają szybciej z tego co wiem... A 3 miesięczny golden to serio jest psiak któremu trzeba caly czas poświęcać uwage przez jakieś 2 miesiące ;):) Mały rozrabiaka i tyle :) Quote
mazika Posted August 10, 2005 Posted August 10, 2005 Ah te goldenki ;) fakt jest z nimi problem. Jednak to zależy od temperamentu psa, każdy ma inny charakter, jednym sie trafia takie żywe sreberko, a innemu bardzo spokojny, różne są goldenki, tak jak każda inna rasa. Jednak z regóły są to bardzo żywiołowe psiaki, czsami potrafią sporo narobić szkód w domu (zjadają dywany, parasolki, buty, kanapy gryzą itp.) trzeba im dużo czsu poświęcać bo inaczej całą energie wyładowują na rzeczach zostawionych w domu gdy są same i je po prostu rozpiera energia i musza cos robic, a czasami zle wybiora i naprawde napsoca ;). jednak jeśli mimi wszystko uważasz ze podołasz wymaganiom jakie stawia przed toba bycie opiekunem goldka no to zycze powodzonka ;) Quote
M&M&O&I Posted September 4, 2005 Author Posted September 4, 2005 Niestety nie udało się namówić rodziców... Tzn. dało się ale pewne okoliczności na razie wykluczyły drugiego psiaka (m.in. problemy z kasą) A więc mam jeszcze czas na znalezienie hodowli... i w związku z tym mam pytanie... Jakie hodowle Goldenów są godne polecenia... W jakiej hodowli rodzą się piękne, zdrowe szczeniaki.. ?? Z góry dzięki za odpowiedz :) Quote
M&M&O&I Posted September 12, 2005 Author Posted September 12, 2005 CARMEN Korem+FUNT Gordius (szczeniaki po 2 tys) czy ARMANI STYLE Górska Fantazja+ NANA-BRYGIDA Gordius (szczeniaki po 1.500) ... Które skojarzenie jest według was lepsze ?? Quote
jita Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Ja wybrałabym psy, które mają wszelkie możliwe badania... Quote
golden_owner Posted September 13, 2005 Posted September 13, 2005 Jesli mialabym wybierac z opcji, ktore podalas, to pierwsze skojarzenie. Radzilabym jednak poprosic o pomoc w wyborze szczeniaka osobe, ktora troche zna sie na goldenach, zwlaszcza jesli zamierzasz go w przyszlosci wystawiac. Quote
M&M&O&I Posted September 13, 2005 Author Posted September 13, 2005 Tylko właśnie nie wiem kogo sie poradzić.. Bo raczej chciałabym wystawiać ... i bardziej wole goldeny złote i biszkopty niż takie jasne kremowe... A nie wiesz może gdzie są teraz albo gdzie są planowane szczeniaki ?? Quote
M&M&O&I Posted September 18, 2005 Author Posted September 18, 2005 Poszukuje osoby, która orientuje się w hodowlach Goldenów... Proszę o kontakt mk-ash@wp.pl lub gg 3686865 Quote
golden_owner Posted September 18, 2005 Posted September 18, 2005 Goldenmanko, jesli cos Ci moge doradzic, to poszukaj raczej osoby, ktora moglaby pomoc Ci w wyborze szczeniaka. Samo skojarzenie jeszcze nic nie znaczy, jest wiele psow z fajnym rodowodem, ktore niestety sa niezbyt urodziwe, a wsrod szczeniat z pozornie przecietnego skojarzenia mozna znalezc jakis obiecujacy egzemplarz. Nie kazdy hodowca chce/potrafi wybrac najbardziej obiecujace szczenie z miotu. To wszystko oczywiscie ma sens jesli szukasz psa na wystawy. Jesli szukasz psa "na kanape", to mozesz sama znalezc hodowle. Grunt, zeby rodzice byli przebadani, a hodowca rozsadny. Quote
M&M&O&I Posted September 18, 2005 Author Posted September 18, 2005 No właśnie o to mi chodzi :) Ja szukam psa raczej pośredniego... nie jakiegoś żeby był championem... ale takze nie taki tylko kanapowy :P Znasz może osobe która sie zna na tym ?? Quote
eurydyka Posted September 19, 2005 Posted September 19, 2005 znajdz sobie psa z hodowli domowej, nie kojcowej ostatnio sasiedzi wzieli goldka z jakiejs super hodowli (medale na wystawach) itp, a psiak jest chory i troche ich bedzie kosztowalo leczenie jak sadze nie bede tu pisac z jakiej hodowli, bo zbyt to ustawiona hodowla jest, ale psiak tak smierdzial jak do nich przyjechal, ze "moje" podopieczne schroniskowe czasem lepiej pachna co z tego, ze metryka super, ze jesli go beda chcieli pokazywac to z racji ukladow hodowcy pewnie zajmie jakies fajne miejsce, skoro przyjechal smierdzacy i jak sie okazuje chory i zarobaczony Quote
jita Posted September 19, 2005 Posted September 19, 2005 Ja bym z kojcowej nie wzięła dlatego, że szczeniak może mieć braki socjalizacyjne... Jeśli chodzi o choroby genetyczne - zawsze może się zdarzyć. Żadne badania nie dają gwarancji, że pies będzie zdrowy. Zmniejszają jedynie prawdopodobieństwo choroby. Quote
M&M&O&I Posted September 19, 2005 Author Posted September 19, 2005 już nie poszukuje osoby :P bo znalazłam :D A co do tego to ja napewno nie wezmez takiej chodżby najlepszej hodowli z której są same psy z medalami jeśli nie będzie zaangażowania w wychowanie i opieką nad szczeniakami :fadein: Quote
eurydyka Posted September 20, 2005 Posted September 20, 2005 ja sie w ogole zastanawiam skad sie bierze zainteresowanie psami z hodowli kojcowych retrievery to sa psy, ktore musza byc z ludzmi a nie w klatkach jesli nie byloby przyzwolenia na takie warunki, to moze nie byloby masowej produkcji nawet psow z super papierami tez bym nie wziela psa z kojca, skoro koszt zakupu psa to 1500-2000 zl to niech hodowca zaoferuje zwierzakowi odpowiednie warunki w DOMU a nie w klatce Quote
M&M&O&I Posted October 1, 2005 Author Posted October 1, 2005 Pomoże mi ktoś ?? Mój problem polega na tym że nie wiem z jakiej hodowli chce goldena :( NIe umię sie na zadną zdecydować ... Tylko wiem że wole złote goldeny i chciałabym wystawiać psa ... więc to musi być szczeniak z dobrym eksterrierem... Oczywiście po przebadanych rodzicach ... Poradzi mi ktoś... :oops: Quote
Recommended Posts