Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie czy te przelewy przez poczte polska sa pewne i czy duzo razy tak robiliscie ( o Słowacje mi chodzi bo róznica opłaty teraz a na m-cu jest duza bo aż 25 euro) ?? :roll:

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

sh_maniak napisał(a):
Mam pytanie czy te przelewy przez poczte polska sa pewne i czy duzo razy tak robiliscie ( o Słowacje mi chodzi bo róznica opłaty teraz a na m-cu jest duza bo aż 25 euro) ?? :roll:

ja tak placilam za Bratyslawe - wysylalam pieniadze do SKj i nie bylo problemow ! tylko trzeba wyslac trskze wiecej niz wychodzi po naszym kursie bo na Slowacji po innym przeliczaja i mi zabraklo 6 eur ktore doplacalam na miejscu, tzn mwysylalam 185 eur a im wyszlo z tego 179 eur

Posted

Elitesse napisał(a):
sh_maniak napisał(a):

ja tak placilam za Bratyslawe - wysylalam pieniadze do SKj i nie bylo problemow ! tylko trzeba wyslac trskze wiecej niz wychodzi po naszym kursie bo na Slowacji po innym przeliczaja i mi zabraklo 6 eur ktore doplacalam na miejscu, tzn mwysylalam 185 eur a im wyszlo z tego 179 eur

moze lepiej wysłac mniej niz wiecej i potem ewentualna róznice dopłacić, niz by mieli róznicy ( nadpłaty :lol: ) nie oddac :lol:

Posted

sh_maniak napisał(a):

moze lepiej wysłac mniej niz wiecej i potem ewentualna róznice dopłacić, niz by mieli róznicy ( nadpłaty :lol: ) nie oddac :lol:

To zalezy, kto co lubi ;) Ja nie lubie stac w kolejkach po numer startowy i wpadac na ring w ostatnim momencie.

Posted

Elitesse napisał(a):
sh_maniak napisał(a):

Elitesse, ja czegoś tu nie rozumiem. Czy to Ty źle wyliczyłaś kwotę, czy w międzyczasie coś wzrosło? A może wysłałaś im w koronach słowackich?
No, ale tak czy siak, kwota jest jedna...
Elitesse, nie rozumiem. Tym razem robię za blondynkę...
Pzdr.

Posted

A jak się pytałam na pocztach w dwóch najbliższych mnie miasteczkach to twierdzą ,że taki przekaz zagraniczny to tylko na osobę , a nie na instytucję ( organizację )! :evil:
Ale znalazłam inny w miarę tani sposób : Wester Union- można zapłacić za doręczenie bezpośrednio do odbiorcy, kosztuje to troche więcej i zależy jaka kwotę wysyłamy, ale opłata w granicach 40-60zł.

Posted

jovi napisał(a):
A jak się pytałam na pocztach w dwóch najbliższych mnie miasteczkach to twierdzą ,że taki przekaz zagraniczny to tylko na osobę , a nie na instytucję ( organizację )! :evil:

Pewnie nie wiedza, bo nigdy takich przekazow nie robili. To tak jakby Ci powiedzieli, ze listy polecone mozesz wysylac tylko na osobe, a nie na instytucje. Ja robilam przekaz na poczcie w Warszawie i 3 panie sie tym zajmowaly, bo mowily, ze w przeciagu 3 lat bylam druga osoba ktora taki przelew robila.

Posted

byłam na stronie Poczty Polskiej i podając kwote 200zł wyliczyło mi opłate w wysokości 13 zł, to chyba najtaniej :lol:
Ciekawe czy u mnie nie będzie problemów z takim przelewem, okaże sie juz niebawem ... :roll:

Posted

sh_maniak napisał(a):
byłam na stronie Poczty Polskiej i podając kwote 200zł wyliczyło mi opłate w wysokości 13 zł, to chyba najtaniej :lol:
Ciekawe czy u mnie nie będzie problemów z takim przelewem, okaże sie juz niebawem ... :roll:

no tam jest chyba do 1000 zl oplata 13 zl a za wiecej 20 zl, ja za 185 eur placilam wlasnie 13 zl

Posted

Ja jestem konserwa i - tradycyjnie - będę wysyłała z mojego prywatnego konta. Tak mi jest najwygodniej. A poza tym u mnie w Oddziale Panie mnie już znają i jakby co - dzwonią i dopytują. I - co najważniejsze - nie miałam do tej pory problemów. Nie ma co ryzykować.
Pzdr.

Posted

Asiaczek napisał(a):
Elitesse napisał(a):
sh_maniak napisał(a):

Elitesse, ja czegoś tu nie rozumiem. Czy to Ty źle wyliczyłaś kwotę, czy w międzyczasie coś wzrosło? A może wysłałaś im w koronach słowackich?
No, ale tak czy siak, kwota jest jedna...
Elitesse, nie rozumiem. Tym razem robię za blondynkę...
Pzdr.

juz tlumacze!
na poczcie mozemy wplacic kwote TYLKO w zlotowkach i to jest przeliczane na euro po kursie z danego dnia - kurs zabojczy, gorszy niz w kantorach - wiec zaplacilam tyle zlotych zeby mi te 185 euro wyszlo, potem kasa jakos idzie na slowacje i tam jest przeliczana po slowackim kurcie na euro a ze oni maja wyzszy kursniz my to z tych moich pieniedzy mniej euro wyszlo
ale zawiłe!
no i tak mi wyszlo ze zabraklo 6 eur ktre musialam doplacic, ale to i tak wyszlo duzo tanij niz gdybym placila na miejscu :D

Posted

Aaaa, złapałam. Wiesz, ja czasami jestem blondynką i wtedy trzeba mi bardziej łopatologicznie.

A ja przelewy zagraniczne robię z mojego konta, natomiast krajowe - przez Internet w domu.
Pzdr.

Posted

Asiaczek, a jaki papier ci w banku dają jako pokwitowanie dokonania przelewu? Chodzi o to żeby ten papier uwzględniali na wystawie. NBam kiedyś w trencinie polskiego świstka nie uwzględnili i płaciliśmy podwójnie :-?

Posted

Dan napisał(a):
Asiaczek, a jaki papier ci w banku dają jako pokwitowanie dokonania przelewu? Chodzi o to żeby ten papier uwzględniali na wystawie. NBam kiedyś w trencinie polskiego świstka nie uwzględnili i płaciliśmy podwójnie :-?

Dan - chyba żartujesz?! Nie uwzględnili? To chyba jakis żart. Dlaczego?
I w jakim kraju?! Może konto zostało podane z błędem? Opisz, proszę, tę sytuację, bo to zakrawa na kpine w biały dzień!!!!!

Ja mam konto w PeKaO SA i tam dają kwitek formatu A4, wypełniony 2-stronnie. Zawsze sprawdzam, czy na kopii, którą dostaję, sa wszystkie pieczątki i czy data i godzina jest czytelna (bo wpisywane są ręcznie). I to wszystko. I - jak do tej pory - wystarczało.
pzdr.

Posted

Dan napisał(a):

strasz mnie tu :o

pozdrowionka bo dawno was nie widziałam :D

Posted

Dan napisał(a):

ojoj ! :o ale znajoma mi mowila ze czesto w niemczech tez polskich "swistkow" nie akceptowali

a ja teraz w PKO BP dsotalam potwierdzenie TYLKO w jezyku polkim - az sie zdziwilam skoro jest to przelew zagraniczny....

Posted

Koledze w zeszlym roku w Bratyslawie tez z polskiego banku nie chcieli uznac, bo pieczatka byla czarna!!!!ze podrobione, ze to zwykle xero, dopiero jak polizala i sie rozmazalo to dotarlo, ze to jednak stepel, ale 2 godziny trwaly awantury

Posted

W moim banku przelew jest 2-języczny (polski i angielski). Tak więc problem językowy raczej odpada.

Orsini - to pańcia w Bratysławie aż "lizać" musiała, aby przekonac się, że to prawdziwy papier?! Nie do wiary!!! A mogła przecież zajrzeć do dokumentów księgowych i sprawdzić, czy maja zaksięgowany taki przelew. I po sprawie. Na polskich wystawach, w sekretariacie/kasie zawsze jest taka dokumentacja i ja juz parokrotnie (w moim i cudzym imieniu) sprawdzałam, czy przelew doszedł. Nikt nie robił problemów, i w rezultacie każdy był zadowolony, że jest OK.
O tempora, o mores! (łacina).
Pzdr.

Posted

Asiaczek sek w tym ze nie mieli
u nas wystarczy dowod wplaty, a tam kasa musi byc na koncie!!!nie moze byc w drodze!wiec uwazajcie, bo jak za pozno wyslecie kase to potem drugi raz kaza placic a nadwyzke maja zwrocic.
My sie 2 h klocilismy i sie udalo:)))))
ale w tym roku powtorka z rozrywki!w piatek zaplacilismy w Tatra Banku-ich bank!!!i oni maja konto tez w nim wiec kase maja od razu na koncie...tylko nie przewidzielismy ze beda mieli wydruki z wczesniejszego dnia...i znowu 2h bluzgow!w koncu sie poryczalam, a bylo to trudne bo ja na zawolanie nie potrafie ryczec i wzielismy ich na litosc:)))
do trzech razy sztuka za rok place na miejscu i bez stresu, bo mam dosc pie... ekonomki slowackiej :lol: :lol: :lol: :lol:

• 2 weeks later...
Posted

w poniedzialek chce zaplacic za Trencin, narazie wybralam sposob przy pomocy Poczty Polskiej... zajrzalam strone poczty i co przeczytalam?! :o ze na Słowacje kwoete przelewu slownie sie pisze po... FRANCUSKU :o :roll: :-? hehe super 8)

druga sprawa to to, ze koleznka chciala placic i powiedzieli jej ze do banku nie przyjmują... a z konta z banku WBK to ladna kwota za przelew wychodzi :(

RATUNKU!!!! :lol:

Posted

Do banku nie przyjmuja, ale przyjmuja na adresata - Zwiazek Kynologiczny na Slowacji. A ze slownie po francusku, to nie ma zadnego znaczenia, spisz sobie ze slownika w razie czego.