Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

kiedyś w jakimś wątku pojawił sie temat płacenia za wystawy zagraniczne przekazami pocztowymi przez poczte polską - ta przyjemność kosztuje 13 zł

ja zaryzykowałam i zapłaciłam tak za swoje 3 psiaki za 2 x Bratysława i wszytko jest OK pieniadze doszły :) i najważniejsze że oni to uznali !! a więc polecam na przyszłość !!

• Replies 90
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja placilam przez internet... z tym ze jest ten problem ze tyrzeba sie ruszyc do banku po potwierdzenie jesli placi sie w ostatniej chwili :roll:

A przez poczte nie probowalam. U mnie na poczcie powiedzieli ze in tego nie robia :evil: A tak bardzo mi wtedy zalezalo na czasie... niedoinfomowana pani ;) Specjalnie zakladalam wlasnie to konto internetowe ;) No ale chyba jak w euro sie placi to mam za darmo :lol:

Posted

[quote name='Zeliika']Elitesse wtedy te pieniadze ida na konto organizatora czy tez sa doreczane przez listonosza w formie gotowki?

listonosz przynosi ale na blankiecie widzialam tez numer na wpisanie konta wiec pewno jest tez taka mozliwosc

Posted

Ja za zagraniczne wystawy płacę przelewem z mojego konta. Niestety, muszę udać się do banku, bo nie mogę zrobić przelewu zagranicznego z domu przez internet. To jedyny przelew, który musze zrobić w banku.
Jak do tej pory nie miałam problemów z terminem wykonania usługi. Ostatnio tak zrobiłam, gdy jechałam na wystawę do Kosic. Na miejscu okazało się, że wszystko jest OK.
Pzdre.

Posted

A ja mam problem nie mogę przez internet zapłacić bo mój bank nie wykonuje takich operacji.
Z kolei przez WBK jak chcem zrobić przelew zagraniczny to prowizjia jest tak wysoka ,że się nie opłaca ok 200 zł.

Elitesse napisz mi dokładnie jak robisz przelewy zagraniczne i ty ASiaczku również.
Z góry dziękuję.

Posted

[quote name='kaukazy']A ja mam problem nie mogę przez internet zapłacić bo mój bank nie wykonuje takich operacji.
Z kolei przez WBK jak chcem zrobić przelew zagraniczny to prowizjia jest tak wysoka ,że się nie opłaca ok 200 zł.

Elitesse napisz mi dokładnie jak robisz przelewy zagraniczne i ty ASiaczku również.
Z góry dziękuję.
Ja też nie mogę zrobić zagranicznego pzelewu przez internet; bank na tę operację nie daje zezwolenia. Muszę iść do banku osobiście i wypełnić formularz A4. Prowizja w moim banku (PeKaO SA) wynosi ok. 40-45 zł. A wysokość prowizji może zależeć od tego, czy w adresie banku-adresata jest podany IBAN lub SWIFT. Jest to b.istotne, bo w takim przypadku przelew idzie bezpośrednio (tzn. bez stacji przystankowych) do adresata. I dlatego jest tanio. W przypadku, gdy nie ma kodu IBAN lub SWIFT-u - bank zleceniodawcy musi ze 100-procentową dokładnością ustalić dane banku-adresata. A to kosztuje.
Pzdr.

Posted

[quote name='kaukazy']A ja mam problem nie mogę przez internet zapłacić bo mój bank nie wykonuje takich operacji.

Z góry dziękuję.

w moim banku tez chcieli wielgachnych prowizji - ponad 100 zl wiec szukalam innych sposobow
przelewami place tylko za wystawy na Słowacji bo tam na wystawie jest drozej - tuptam sobie na poczte ( ale uwaga nie wszystkie placowki maja ta usluge) i wypelniam taki rozowy druk przekazu zagranicznego jest tam sporo miejsca i na nadawce i na korespondencje wiec mozna wszytkie psy wypisac :) koszt 13 - 20 zl lista krajow gdzie mozna wyslac pieniadze jest na stronie poczty polskiej, wplaca sie zlotowki a oni je przeliczaja na euro po kursie NBP z danego dnia, pieniadze ida do 10 dni

Posted

Kaukazy, to może próbuj przez pocztę tak, jak napisała Elitesse. Bo rzeczywiście z bankiem możesz mieć problemy. Zorientuj się tylko, która poczta przyjmuje i realizuje tego typu przelewy/przekazy zagraniczne. Być może jakaś Poczta Główna albo jedna "z główniejszych".
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Kaukazy, to może próbuj przez pocztę tak, jak napisała Elitesse. Bo rzeczywiście z bankiem możesz mieć problemy. Zorientuj się tylko, która poczta przyjmuje i realizuje tego typu przelewy/przekazy zagraniczne. Być może jakaś Poczta Główna albo jedna "z główniejszych".
Pzdr.

a na mojej 10 tys wsi poczta to realizuje :)

Posted

Jeszcze można zapłacić podając numer karty kredytowej i wtedy organizator sobie ściąga pieniążki...
Zapłaciłem tak za europejską w Tulln i... niestety okazało sie przed wyjazdem, że sobie nie ściagnęli i nie mamy po co jechać...

Posted

Pszym - niezły sposób na wykoszenie konkurencji, prawda? :wink: Trzeba wszystkim mówić, że Twój sposób jest b.dobry, niezawodny itp. I tym sposobem możemy miec wygrana w kieszeni!!!
Pzdr.

Posted

[quote name='Elitesse'][quote name='Zeliika']Elitesse wtedy te pieniadze ida na konto organizatora czy tez sa doreczane przez listonosza w formie gotowki?

listonosz przynosi ale na blankiecie widzialam tez numer na wpisanie konta wiec pewno jest tez taka mozliwosc

Ja też interesowałam się tą formą przekazania kwoty za zagraniczne wystawy, i powiedziano mi na Poczcie, że i owszem wykonują to ale tylko przekaz-na adres. Nie wykonują przelewów, jak to mi Pani urzędniczka powiedziała "od tego są banki" :-? :wink:

Posted

Najdłużej z karty ściągali opłatę za Europejską w Bratysławie, wystawa była w październiku a z karty zeszła opłata dopiero w maju nastepnego roku, za Tulln jeszcze też nie ściągnęli.

Posted

Kaukazy napisała
[quote name='"kaukazy"']Z kolei przez WBK jak chcem zrobić przelew zagraniczny to prowizjia jest tak wysoka ,że się nie opłaca ok 200 zł.

A ja właśnie w WBK na koncie a'vista zrobiłam sobie opcję przelewów potwierdzaną sms-kodem, mogę robić przelewy wszędzie nawet za granicę. I ostatnio płaciłam za wystawę w Czeskich Budejowicach - koszt przelwu 35 zł !
Następnie wydrukowałam przelew i dołączyłam do zgłoszenia. I z tego co sie zorientowałam przelew szedł ok 5 dni :)

Posted

bo napisał(a):
Najdłużej z karty ściągali opłatę za Europejską w Bratysławie, wystawa była w październiku a z karty zeszła opłata dopiero w maju nastepnego roku, za Tulln jeszcze też nie ściągnęli.

Ciekawe, dlaczego tak długo to trwa? Pewnie ichniejsza księgowość pracuje powoli, ale skutecznie. I muszą wszystko sprawdzić, aby "zamknąć wystawę".

Ja jeszcze nie wpłacałam pieniędzy w ten sposób. Może warto zaryzykować?
Pzdr.

Posted

Dobrze się stało, że Kaukazy wywołała temat płatności za wystawy zagraniczne. Jak się okazuje, jest kilka sposobów, każdy na swój sposób dobry. No i jest wybór - co komu najbardziej odpowiada.
Pzdr.

Posted

Jeśli jest możliwe, to płacę kartą kredytową, jeśli nie, to robię przelew w Banku Spółdzielczym (koszt przelewu 25 złotych). Niedrogo, ale trzeba zrobić to osobiście. Chociaż bank jest w miasteczku obok Bielska, to mam do niego bliżej i szybciej niż do centrum własnego miasta :wink:
Natomiast jeśli można zapłacić na wystawie w pierwszym terminie bez dodatkowych opłat, to płacę na wystawie :D

Posted

MateuszCCS napisał(a):
Moge polecic EUROTRANSFER dostępny w PKO BP. Koszt 45 zl i co najwazniejsze klient zlecający wykonanie EUROTRANSFERU nie musi posiadać rachunku w PKO BP.

Pozdrawiam,
Mateusz.

O tym sposobie - nie wiedziałam.
Pzdr.

Posted

MateuszCCS napisał(a):
Moge polecic EUROTRANSFER dostępny w PKO BP. Koszt 45 zl i co najwazniejsze klient zlecający wykonanie EUROTRANSFERU nie musi posiadać rachunku w PKO BP.

Pozdrawiam,
Mateusz.

całkowity koszt to 45 zł ? nie ma już zadnych prowizji zaleznych od kwoty i tym podobnych ????

Posted

Elitesse napisał(a):

całkowity koszt to 45 zł ? nie ma już zadnych prowizji zaleznych od kwoty i tym podobnych ????

Nie ma :angel: Max co placilem to bylo prawie 800 euro i tez bylo 45 zl :P

Posted

A ja wlasnie przed chwila nauczylam sie na wlasnym bledzie. Zrobilam przelew zagraniczny do Niemiec w Banku Millennium - on kosztuje 20 pln, do tej pory kosztami posrednikow obciazalam beneficjenta - a teraz wzielam na siebie, bo VDH pod tym wzgledem jest skrupulatne.
I koszty przelewu wyniosly mnie ponad 150PLN, a sam przelew - 180!
Nastepnym razem bede robic ten Eurotransfer w PKO BP :wallbash: