Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witajcie yorkofioły:)

wpadłam na pomysł żebyśmy się powymieniali sztuczkami, których nauczyliście swoje psiaki. sztuczkami oraz yorkowymi umiejętnościami. takiego tematu jeszcze nie ma, a myślę, że może to być wspaniała zabawa i powód do dumy:)

może ja zacznę. werter ze standardów umie:- siad
- waruj
- poproś
- ząbki
- pies niegrzeczny (na boczek i się poddaje) - stusuję w naprawdę wyjątkowych sytuacjach!!
- szukaj werterku, szukaj- z nosem przy ziemi szuka:)
- przynieś- ale to jest ciągle dopracowywane

a z takich tam sobie:
- piątka (przebij piatkę- coś jak poproś tylko jedną łapą)
- werterku, kto to idzie?- pies leci do drzwi i siedzi i czeka, a potem sięwita
- werterku, co to jest?- werter biegnie zobaczyć we wskazane miejsce i ogląda krecą łebkiem na różne strony
- fikimiki- dopiero się uczy. (pies zwyczajnie się turla), choć strasznie nie lubi tej komendy nie wiem dlaczego;/

i to chyba tyle. chciałabym żebyśmy powymieniały się ciekawostkami. do dzieła!

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ojej-dużo umie. Moja Ava - jego równolatka, niestety nie dawsze chce wykonac komendy.

Umiemy już:
-siad,
-leżeć,
- daj łapkę, (niestety czasem jak widzi coś dobrego w ręce to od razu siada, daje łapke i się kładzie na wszelki wypadek).
- daj buzi,
- do mnie (i tu patrzymy, czy warto, czy pańcia na pewno ma coś w ręce),
- czekaj (ma na mnie zaczekać-kojarzy, że zawsze przed wejściem na ulicę ma się zatrzymać),
- zostań (staje lub siada i się nie rusza),
- gdzie jest pies (przychodzi się pokazać jak zagubi się w mieszkaniu lub jak jej nie widzę),
- tam nie wolno/tam nie (wraca się na podwórku),
- pani zapnie włoski (przychodzi, by podpiąc fryzurkę),
- hop.

Jeszcze szukaj, ale tu pełna dowolność(jak tygryska czy foczka-ukochane zabawki-to warto, jak coś innego np. szukaj pana-eeee, potem.

Posted

Ale macie mądre psiny!!!Moje dziewczyny nawet siad nie umieja....Tylko:
-daj buzi
-choc sie przytul
-nie wolno
-do domku(małpki uwielbiaja spacery i potrzeby fizjologiczne załatwiaja dopiero jak sie wyszaleja,wiec na komende do domku zaczynaja siusiac,bo wiedza ze zmierzamy do domu)
-szukaj,gdzie misio(misio czyt.zabawka i wtedy wszystko jedno co znajda ze swoich zabawek to jest to mis)
-do auta,hop(wskakuja od razu na przedni fotel i nie robia miejsca dla panci,niestety)
-zostancie(wtedy nie placza sie pod nogami przy wyjsciu tylko grzecznie siedza i czekaja az pancia zamknie drzwi i pojdzie...)
To tyle,ide pocwiczyc te podstawy...siad itd,bo wstyd...

Posted

Wiesz co - nie bardzo wiem jak się robi "gdzie jest pies", bo jak Ava była mała, to ciągle się bałam, że jej się coś stanie, wieć jak było cicho, to wołałam "gdzie jest pies" (ona wie, że pies to ona) i pokazywała mi się na co ja entuzjastycznie wykrzykiwałam piękna psina , sliczny pies itd. I tak juz zostało. Nawet jak jej się bardzo nie chce przyjśc do mnie , to na hasło gdzie jest pies pokazuje się. Na polu to jednak działa o tyle, o ile mogę się schować-wtedy przybiegnie. Jeśli mnie widać -to podnosi łepek, merdnie ogonkiem-tu ujestem - i wraca do zabawy.
temat fajny-tylko żeby wszyscy coś napisali, to zawsze będzie można czegoś jeszcze nauczyć psiaczka.

Aha-niektórych komend to mój mąż nie pamięta, wywołując konsternację u psiaka np. żadając łapki wołał "łapa" a Ava siadała i kręciła główką co on chce?????? Po wielu tłumaczeniach :D dopiero pamięta, że mówi się daj łapkę

Posted

rzabciu,

Ale fajny temacik zapodalas :-)
Po pierwsze to gratuluje Ci owocnej edukacji Werterka :bigok: Jestem z Was baardzo dumna! I czekam na kolejne Wasze sukcesy! :)

onia, edi,

Rowniez wielkie gratulacje za juz wyuczone komendy, jak i za chec do dalszego szkolenia :-)

Mam nadzieje, ze im wiecej grzecznych (w sensie wyuczonych) yorkow, to tym lepsza opinia o tej rasie, a nie tylko o jej eksterierze :-)

Co do Majki, to znane jej komendy dziele na dwie grupy:

1. Przydatne w PT:
-siad
-waruj
-aport
-pusc
-do mnie (pies natychmiast przybiega i siada na przeciwko przewodnika)
-zostan
-glos
-biegaj
-rownaj
-noga
-stoj

2. Sztuczki
- slalom (slalom miedzy nogami przewodnika)
- mlask (pies sie oblizuje)
- lapa prawa
- lapa lewa
- przybij piatke
- kop
- drap
- rob slabizne :lol: (pies kladzie sie na boku). BTW na ta sama czynnosc Berek ma inna slowna komende. A mianowicie "pif-paf" po czym Jej pies pada na bok, niczym zraniony kula ;).
- pros
- prawa (pies obchodzi przewodnika i siada przy prawej nodze)
- prawa-biegaj - pies biegnie po prawej stronie (przydatne przy truchcie przy rowerze)
- czolgaj sie
- do tylu (pies idzie do tylu)
- szukaj Pana Galganka (pies wynajduje konkretna zabawke sposrod innych)
- szukaj aportu - pies szuka koziolka do aportowania
- hop - pies z ziemi wskakuje na rece ;) Bardzo przytane przy malym psie i starzejacym sie kregoslupie :lol:
- czekaj (komenda inna od "zostan". Przy "zostan" pies nie moze zmienic pozycji. Przy "czekaj" nie moze sie tylko ruszyc z danego miejsca, ale moze zmienic siad, na waruj, czy na stoj)
- nie ciagnij (na "nie ciagnij" chodzimy na spacerach)
- rozpoznawanie osob, czyli mnie, Marka i mojej Mamy. Bezblednie trafia do osob, ktorych nazwy wymienimy,
- fe - przydatna, gdy pies robi rzeczy zabronione np. podejmuje pokarm z ziemi
- postawa - komenda wyuczona na potrzeby Wystaw
- pokaz zeby - jw.
- ostatnio uczymy komendy "tyton" - czyli wyszukiwania tytoniu w pomieszczeniu. Idzie nam calkiem dobrze. Nie tak dobrze jak psu Berek, ale mamy nadzieje, ze zadowolimy nasza intruktorke tropienia :-)

pozdrawiam z zimnego poludnia Polski ;)

Posted

Ojej Wind, gratuluje tak mądrej psiny i takiego instruktora :D jestem pod wrażeniem, naprawdę :thumbs:

U mikiego zauważyłam, że bardzo lubi biegać i aportować i chciałabym z nim ćwiczyć agility, ale nie ma gdzie :cry:
Ale możemy się pochwalić, że miki umie:
-siad,
-leżeć,
-dać łapę,
-przybić piątkę,
-zostać, (np. przed przejściem przez ulicę)
-czekać, (na mnie na spacerze)
-hop,
-wracać, (jeśli sie oddali)
-chodź, (kiedy zostanie w tyle)
-przynieść kaczkę i kość (do rąk),
-szukać domowników,
-szukać kaczki i kości,
-aportować,
-reaguje na słowa jeść, lub chodź jeść,
-idź się napić (idzie do miski z wodą np. po zabawie)
-idź do miski (idzie sprawdzić co jest w misce, czy nie ma jedzenia :D )
-a ostatnio chowam mu smakołyki w domu i karzę mu szukać i węszy wtedy jak zawodowca :P
- o i taka najśmieszniejsza rzecz to przynoszenie kapci, kiedy domownik wraca do domu :P (miki jak sie cieszy to wszystko bierze w zęby i przez to jak znajdzie kapcie to przynosi do nóg) bardzo przydatne, zwłaszcza wtedy, gdy jest się bardzo zmęczonym, a kapci nie można znależć :wink:

Posted

łał, ale wasze psiaki są wyuczone. my stopniowo i powoli do rzodu. tak jak wspomniałam, od dziś ZOSTAŃ. ale na pewno na tym NIE poprzestaniemy:)

Posted

ja jako ciekawostke napisze o błedzie przy komendzie - zupełnie nie wiemy w jaki sposób poczynionym
pies był uczony różnych komend m.in balkon (idzie na balkon) i zabawa (ze teraz sie bawimy), ale nie rownoczesnie i jakims cudem te dwie mu sie pomylily :P
Jak sie mowi -zabawa- to pies biegnie na balkon i na odwrót. W sumie najwazniejsze ze reaguje ale goscie wielkie oczy robią jak to widzą :P

Posted

Bardzo mi się podobają niektóre komendy-nauczymy się przybij piatkę i przytul się. Zaskoczy mam nadzieję, jako że inne komendy uczymy sie jakby mimochodem przez powtarzanie w danej sytuacji ( ja i tak ciagle do niej mówię więc z czasem automatycznie łaczy pewne zdarzenia z tekstem).
Teraz zauważyłam, że rozumie hasło "idź do kuchni". Dawniej mówiłam idź do kuchni tam jest Andrzejek i coś ci da, potem idź do kuchni do Andrzejka, a teraz idź do kuchni i biegnie zobaczyć co tam można wysępić.
Podoba mi ie także to skakanie na ręce. Juz kiedyś Wind o tym pisałaś, ale z moją psiną to bywa różnie. Właśnie przed chwilą jadłam krówkę i pies w desperacji wskoczył mi na kolana na krzesło (wysokie), ale na ręce nie bardzo wskakuje (chyba, że miałabym w zębach krówkę lub loda :D )

• 3 months later...
Posted

Zrobiłam małą ankietkę dotyczącą sztuczek i większość z Was popiera uczenie pieska tego typu komend...
Ja Ramzesika uczę od małego i on to poprostu uwielbia. Gdy tylko widzi, że szykuję dropsy i idę na dywan od razu robi wszystko na raz zadowolony, merda ogonkiem na wszystkie strony i czeka na jakąś komendę, którą wykonuje bez większego namysłu. Niestety tylko w domciu ale nad tym też jeszcze zdążymy poćwiczyć...
Umie m.in(łącznie z podstawowymi komendami):
-siad
-leżeć
-daj łapkę(niestety tylko lewą i za Chiny go nie mogę nauczyć drugą :lol: )
-zostań
-"FE"
-poproś(staje na tylnych łapkach, a przednimi macha, co robić bardzo lubi, szczególnie przy naszym obiedzie... :lol: )
-obrót(czyli turlaj się)
-noga(ale to zależy od dnia...)
-czołgaj się(można się uśmiać, bo skupiony wykonuje swoje zadanie bojowe :D , a jak już troszkę dłużej poczołga to mu pupcia leci w górę :lol: :lol: więc wygląda poprostu komicznie...)
-przynieś wskazaną lub nazwaną zabawkę

Teraz tylko ćwiczymy stare sztuczki, bo nie mam pomysłu na nowe... Przeglądałam różne strony ale nic ciekawego nie znalazłam.
Jeśli znacie jakieś ciekawe sztuczki to napiszcie jak nauczyć ich pieska...
Zależy mi na takich"domowych" sposobach.
Bo Rami niedługo głupawki dostanie jak w kółko będzie to samo... :)

Za wszystkie "przepisy :D " bardzo dziękuję!

Posted

Nitka&Felek umieją:
-siad
-leżeć
-daj łapę
-waruj
-hop
-noga
-stop(Żeby nie szli :P )
-zostań
-do mnie(Po tej komędzie przybiegają)
-proś
-nieżywy pies(Padają na bok jak zabite)
Spróbóję jeszcze nauczyć je czołgaj się,obrót i innych :)
;)

Posted

Neuń umie:
-siad
-zostań
-piesek pilnuje domku(jak wychodzę to on na tą komende siada na schodach i nie podchodzi nawet do drzwi)
-spacerek (biega jak sszalony i mnie zaprasza)
-do mnie
-proś
-"cmok"(daje buźki)
Więcej nie umie:( A tak nawiasem to do jakiego wieku można uczyć psów sztuczek? Proszę o porady:)

Posted

Praktycznie do każdego... :D
Ostatnio wyczytałam, że :
"Według naukowców z University of Toronto i University of California-Irvine nawet podeszły wiek czworonożnego ucznia nie przeszkadza w edukacji. Jest tylko jeden warunek: staruszek musi zażywać dużo ruchu, regularnie uczestniczyć w intelektualnych zajęciach i przestrzegać odpowiednio dobranej diety bo gatej w warzywa, owoce, witaminy C i E. (...) W testach psy wiądące taki zdrowy tryb życia wypadły nie gorzej od młodziutkich rywali "
Jednym słowem- spróbuj, a się dowiesz... :D

Posted

Z tego co napisałaś dajesz smakołyki na zachętę, ale chyba nie rozumiem.
Pieski dostają smakołyki przed ćwiczeniami żeby chętniej je wykonywały?
Jeśli tak, to tu robisz błąd...
Smakołyk daje się po dobrze wykonanej komendzie, a nie przed wypowiedzeniem jej, albo co gorsza, gdy piesek czeka na smakołyk, ty mówisz np. leżeć, a on nadal czeka, więc go pomimo nie wykonanego polecenia dostaje...
To jak to się odbywa w Twoim przypadku?

Posted

nikusia napisał(a):
Z tego co napisałaś dajesz smakołyki na zachętę, ale chyba nie rozumiem.
Pieski dostają smakołyki przed ćwiczeniami żeby chętniej je wykonywały?
Jeśli tak, to tu robisz błąd...
Smakołyk daje się po dobrze wykonanej komendzie, a nie przed wypowiedzeniem jej, albo co gorsza, gdy piesek czeka na smakołyk, ty mówisz np. leżeć, a on nadal czeka, więc go pomimo nie wykonanego polecenia dostaje...
To jak to się odbywa w Twoim przypadku?

Nie...
Wyjaśnię to w ten sposób:
Mówię Nitce siad.Siada daję przysmak i mówię proś.Nic żadnej reakcji tylko dobiera mi się do rąk(Trzymam w rękach smakołyki żeby nie zabrały mi :P )A chyba każdy wie jak wygląda komęda proś.Więc to dobieranie do rąk nie wiem co oznacza...Jedzenie im daję :lol: 3 razy dziennie.Nie wiem może mój tata z nią ćwiczył i dawał jej smakołyk za nie wykonane zadanie...
Nie wiem...Trzeba wywęszyć.
A wiecie co...Felek ma właśnie odwrotnie...Wszystko wykonuje daje mu przysmak zjada go i wskakuje mi na kolana(Siedzę z nimi na podłodze) i zaczyna lizać mnie po twarzy jakby się cieszył że dostał przysmak :P Nie rozumiem tych moich psiaków...Zaznaczam że Felka niedawno dostałam od cioci która dostała alergi na ślinę...

Posted

Hmmm... No to trzeba jeszcze raz wytłumaczyć komednę proś :D ... Znam to dobieranie się do smakołyków... Długo nie mogłam się tego pozbyć, ale na szczęście teraz jest ok. Tylko trzeba mówić np. FE i SIAD, a później smakołyk. W ten sposób piesek rozumie, że siedzenie przede mną jest lepsze od walki o ciasteczko. Tylko nie wolno gdy psiak się dobiera do smakołyków droczyć się z nim, odpychać go itd, bo może potraktować to jako super zabawę... :) Trzeba stanowczo. Kiedy z Ramzesem zaczynamy ćwiczenia on już od początku siada przede mną i czeka, ale smakołyki i tak trzymam w ręku, tak na wszelki wypadek, bo pieski są jednak cwane... :lol:

Posted

Nitka&Felek napisał(a):

Mówię Nitce siad.Siada daję przysmak i mówię proś.Nic żadnej reakcji tylko dobiera mi się do rąk(Trzymam w rękach smakołyki żeby nie zabrały mi :P )

uczysz 2 komend na raz
tu jest bład

Posted

Mój 5-cio miesięczny Noddy reaguje na:
- siad
- poproś
- daj buzi :lol:
- zobacz kto idzie (wtedy podchodzi do drzwi i czeka aż ktoś wejdzie)
- gdzie jesteś? (jak zniknie mi z oczu, tak właśnie go przywołuje, a on natychmiast przybiega się pokazać)
- zostań
- szukaj (najczęście chowam mu jakieś maskotki, a on skubaniec zawsze znajdzie :roll: , na dworzu tak bawimy się z patykiem :) )
- do mnie
- fe
- nie wolno
Obecnie mamy w planach naukę komendy "leżeć". Myślę, że szybko się z tym uporamy.
Czego się nie robi za ciasteczko :D

Pozdrowionka. :buzi:

Posted

julita104 napisał(a):
Nitka&Felek napisał(a):

Mówię Nitce siad.Siada daję przysmak i mówię proś.Nic żadnej reakcji tylko dobiera mi się do rąk(Trzymam w rękach smakołyki żeby nie zabrały mi :P )

uczysz 2 komend na raz
tu jest bład
Ja czekam aż upłynie troche czasu no wiecie bawie się głaszczę itp.
NikusiaDziękuję bardzo :) Muszę powiedzieć że z większym psem radziłam sobie lepiej niż z dwoma małymi Yorkami.
Wcześniej miałam Huskiego i był słochny ale niestety zdechł przez tegooo robala (O jeju znowu zapomniałam xD)

Posted

Hmm.... co Toffiś umie? Umie:
-Siad
-Leżeć
-"Pokaż pchelki" (kładzie się na plecki i głaszczę go po brzuszku)
-"kto idzie Toffi?" (idzie zaraz do drzwi i czeka)
-"nie wolno, Toffi!"
-"daj buzi, Toffi"
-"hop" (jak ma na coś wskoczyć)
-"szukaj"
Troszkę umie "Daj łapę" chociaż czasem mi nie da :P