Teklunia Posted August 1, 2005 Posted August 1, 2005 Chce Was prosic o rade! Otoż wzielam ze schroniska psa (briarda), który jest w bardzo kiepskiej kondycji. Chodzi gł. o to, ze jest potwornie chudy, a przez to osłabiony... Czuc mu kazda kosteczke :cry: Jest to juz bardzo dojrzaly pies, zostal oceniony na 6-7 lat. Wiem ze musze go odkarmic, ale nie chce bezsensownie tuczyc psa bezwartosciowym jedzeniem, bo oprocz masy, potrzeba mu zapewne wielu składników odzywczych... I stad moje pytanie - jaka dieta bylaby najlepsza, czy stosowac specjalne odzywki? Doradzcie... Quote
coztego Posted August 1, 2005 Posted August 1, 2005 Teklunia, myślę, że powinnaś go "tuczyć" pod ścisłą kontrolą weterynarza i z regularnymi badaniami kontrolnymi. Najpierw sprawdź dokładnie stan jego zdrowia, wątroba, nerki... Jeśli wszystko będzie w porządku to pies będzie ładnie przybierał na wadze przy dobrej, wysokokalorycznej karmie. Jeśli okaże się, ze nie wszystko jest w porządku, to wówczas dobry wet będzie bardzo pomocny w dobraniu diety. Quote
sota36 Posted August 1, 2005 Posted August 1, 2005 No wreszcie udalo Ci sie go wyrawac z tego paluchowego piekielka biurokratycznego!!! Brawo i gratulacje!!! Od Briardziarza! Widzialm go na "Briardach " :) - calkiem mile stworzenie!!! Mysle, ze coztego swietnie radzi, jak zwykle zreszta. A dodam swoje trzy grosze - moze bys mu podawala wode z miodem naturalnym - to bardzo energetyzuje i nawet, nie daj Boze ma cos z nerkami , nie zaszkodzi - ja to podawalam mojemu Staruszkowi (nerki mi Go zabraly :( ), albo z fruktoza, ale ja stawiam na miod, dobry polski miod. I zycze z calego mojego i mojego briarda serducha wszystkiego co najlepsze!!!!!!!!!!!! P.S. Jezu - jak ja sie ciesze!!!!! Dziekuje!!! Tekluniu kochana!!!! Quote
Alicja Posted August 1, 2005 Posted August 1, 2005 Teklunia , na PwP jest o takim wychudzonym bokserku , tam dziewczyny a konkretnie Cool Caty kupiła specjalną karmę po której boksio pięknie się zaokrągla /piesio jest też w schronisku/nie pamiętam jaka to karma , tam pisze a moze napisz priwa do Cool Caty , myślę ze nie odmówi porady :wink: Quote
Teklunia Posted August 1, 2005 Author Posted August 1, 2005 wielkie dzieki za porady :D do Cool Caty tez na pewno zagadam... jak na razie, po wstepnych badaniach, wydaje sie ze wszystko jest w porzadku :) na tyle na ile moze byc z kims kto tyle przeszedl i tak wyglada :roll: problemem jest tylko ogolne oslabienie wynikajace z wycienczenia... :( wierze ze domowe warunki szybko pozwola mu dojsc do siebie: cieply materacyk, pyszne jedzonko, duzo milosci i miod do picia :D :D :D PS. sota36 - tak juz uściślajac - ja mu tylko znalazlam dom, jego Pania bedzie moja mama. Ale wlasnie dzieki temu temu bedziemy mogli byc ze soba dosc blisko :) Quote
sota36 Posted August 2, 2005 Posted August 2, 2005 No jasne - jest strona dla" briardziarzoswierow - -podam Ci na priv, jeli jej nie znasz??? A jesli masz jakies pytania - to pisz 9 i wycaluj mopa!!!! Quote
Recommended Posts