ARKA Posted July 28, 2005 Posted July 28, 2005 http://miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,2844580.html W Jamrozowiźnie pod Kłomnicami oficjalnie otwarto nowe schronisko dla zwierząt. - 81 psich oczu prosi: zaopiekuj się mną - mówi o swoich podopiecznych Dariusz Kaczmarek, z zawodu weterynarz, kierownik schroniska. - A każdy ze zwierzaków to nowa historia - dodaje. Jako pierwsza jeszcze w lutym trafiła tu Nuka, ok. dwuletni mieszaniec owczarka niemieckiego. Pracownicy schroniska znaleźli ją obok drogi, niedaleko schroniska. - Musiała być mocno pobita, może jeszcze dodatkowo ktoś potrącił ją samochodem - opowiadają. Suka była w ciąży, ale z powodu pobicia urodziła przedwcześnie. Żadnego szczeniaka nie dało się uratować. Teraz Nuka, wyleczona, radośnie macha ogonem do swych opiekunów. - Jest bardzo przyjazna, chętna do zabawy, a przede wszystkim posłuszna. Na pewno byłaby wielką radością dla tego, kto podarowałby jej nowy dom - reklamuje swą ulubienicę Stanisława Zakrzewska, jedna z pracownic schroniska. Wcześniej była bezrobotna. - Nawet nie myślałam, że dostanę jeszcze taką wspaniałą pracę - cieszy się, bo jest wielką miłośniczką zwierząt. Zna imię każdego z 81 czworonogów. Sama w domu ma zresztą aż sześć psów. Otwarte wczoraj schronisko to inwestycja gminy Kłomnice. Częstochowskie schronisko pęka w szwach, dlatego wcześniej bezpańskie zwierzęta odnajdywane na terenie okolicznych gmin trafiały do Tarnowskich Gór. Kłomniccy radni widzieli, że po lasach i polach wałęsa się wiele psów. Uznali, że sami powinni się nimi zaopiekować. Gmina kupiła opuszczone gospodarstwo w Jamrozowiźnie. Przez rok adaptowano je na potrzeby przytuliska dla zwierząt. W przebudowanych pomieszczeniach znalazło się miejsce m.in. dla ambulatorium weterynaryjnego oraz kuchni. Są kojce, w których pomieści się ok. stu psów, są też miejsca dla kotów. - Obiekt przygotowaliśmy tak, by spełniał wymogi unijne - podkreśla Adam Zając, wójt Kłomnic. Inwestycja kosztowała ok. 400 tys. zł. Gmina szybko jednak przekonała się, że schronisko to dobry pomysł. Już teraz ma umowy podpisane z dziesięcioma ościennymi gminami, które za umieszczenie tu bezpańskich zwierząt płacą miesięcznie po 800 zł. Od wiosny trafiło tu ponad 80 psów. - Dziewięć z nich udało się nam już oddać do adopcji - cieszy się Kaczmarek. Wśród szczęśliwców jest Nero, owczarek collie, którego razem ze starszym bratem - Rokim - znaleziono na dzikim leśnym wysypisku niedaleko Kłomnic. Rokiego ktoś przywiązał drutem do drzewa. Dotąd widać ślady po ranach na psich łapach. - Ten kto to zrobił, doskonale wiedział, że wierny Nero od Rokiego nie odejdzie. Gdyby były tam dłużej, pewnie oba zginęłyby z głodu - mówi Kaczmarek. Roki, wspaniały sześcioletni rasowy collie, wciąż jest w schronisku, czeka na nowego pana. - Nie rozumiem tych, co porzucają swoje psy. Sam z ambony powiem, żeby ludzie tu przyszyli i brali je do domów - obiecał ks. Mirosław Turoń, proboszcz kłomnickiej parafii, który w środę poświęcił schronisko. ----- Jakies slonce zaswiecilo!!!!!! I mam nadzieje,ze Miedarom 'podcieli nogi' Quote
Kam Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 To się dzieje naprawdę? :o To ja chcę do Jamrozowizny! Nie, no cudna wiadomość! Quote
Irkowa Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 :klacz: brawo Oby inne gminy braly przyklad!!! oby Quote
Kam Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 Mają strone internetową www.schronisko.klomnice.pl, to co tam zobaczyłam sprawiło, że :eek2: Quote
Ulka18 Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 To sie dzieje naprawde.....naprawde!!! Az sie mozna poplakac ze szczescia :bigcry: niesamowite, nawet ten ksiadz boski jest :) Quote
Kam Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 Jakby to było dobrze, gdyby księża co niedzielę wspomnieli choć słowo o "braciach mniejszych"... mają taki wpływ na ludzi, polepszyłoby sie zwierzakom... Quote
ARKA Posted July 29, 2005 Author Posted July 29, 2005 Prosze wpisujcie sie tam ,to co inni tam pisza to rece opadaj. Co za ludzie :evil: Quote
Teklunia Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 wpisujemy, wpisujemy, a ludzie rzeczywiscie to jakies potwory bez serc :evil: te komentarze...ech a schronisko jest przepiekne. widzieliscie stone? nawet nie wiedzialam ze schronisko dla zwierzat moze tak wygladac... :great: marzenie :D :klacz: :thumbs: Quote
anetta Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 Patrzac na budynki wydawalo mi sie ze jestem w gospodarstwie agroturystycznym ;o wspaniele!!!! Quote
agat21 Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 Boże, jak pieknie, że sa tacy ludzie na świecie! I to w Polsce!! :angel::angel::angel::angel: Quote
dominika_81 Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 Jestem pod wieeelkim wrażeniem. Schronisko z prawdziwego zdażenia! Oby więcej takich... Quote
pajunia Posted July 29, 2005 Posted July 29, 2005 czy ten adres tego schroniska jest prawidlowy, mi ciagle sie pokazuje, ze takiej strony nie ma, czy moze adres sie zmienil, prosze pieknie o wiadomosc. Ciekawosc mnie zjada.********** Quote
Kora Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 Pajunia prosze bardzo http://www.schronisko.klomnice.pl/ Kam go nie dokonczyla po pl jest przecinek :wink: ! Quote
pajunia Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 :lol: :D Dzieki za adres, szybciutko obejrzalam. Wspaniala strona. Rzeczywiscie to jakby palacowe warunki dla futrzakow. DUZE GRATULACJE DLA GMINY za stworzenie takiego miejsca. Za dobre uwazam podanie na stronie danych pracownikow i czesciowo zdjec, od razu ma sie zaufanie do tego miejsca, bardzo dobrze i madrze napisane o potrzebach psow, szkoda, ze nie ma ( a moze nie moglam znalezs) galerii futrzakow do adopcji. Czesto szuka sie na stronach schronisk tego " wymarzonego" Ale calosc naprawde fajna. Zycze wszystkim futrzakom szybkiego znalezienia domkow. Pozdrawiam wszystkich. :multi: :Dog_run: Quote
Pokahontas Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 no no jestem pod wrażeniem :lol: oby za niedługo tak wszystkie schroniska wyglądały :) Quote
psiapomoc Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 Witam. Na pewno za miesiąc, a może i wcześniej na stronie schroniska pojawi się galeria zwierzaków do adopcji - znaczy się wszystkie. Będą też zdjęcia psiaków adoptowanych - z ich nowych domów. Pozdrawiam. _______________________________________________________________ Quote
ARKA Posted July 30, 2005 Author Posted July 30, 2005 [quote name='psiapomoc']Witam. Na pewno za miesiąc, a może i wcześniej na stronie schroniska pojawi się galeria zwierzaków do adopcji - znaczy się wszystkie. Będą też zdjęcia psiaków adoptowanych - z ich nowych domów. Pozdrawiam. _______________________________________________________________ :D Witamy, jak rozumiem kolezanke/ kolege z najpieknieszego i najprzyjazniejszego zwierzetom schroniska w Polsce, mam gleboka nadzieje, ze tak jest. :wink: Jesli chcesz przeslij banerek schroniska do naszej webmasterki-za pare dni( webmasterka jest teraz na urlopie), z przyjemnoscia, umiescimy na naszej stronie. admin@arka.strefa.pl Quote
ARKA Posted July 30, 2005 Author Posted July 30, 2005 Pomyslam sobie, ze mozna by wyslac e-maile do UM miasta. Slemy petycje zawsze w obronie zwierzat a raz mila petycja tez by sie przydala 8) Rada Gminy Kłomnice W naszej Gminie w skłąd rady wchodzi 15 osób. Przewodniczącym Rady Gminy jest Pan: Sławomir Żurek Email: przew_rady@klomnice.pl Wójt Urząd Wójta sprawuje: mgr Adam Zając Email: wojt@klomnice.pl przyklad listu: Szanowni Państwo, Jako milosnik zwierząt chciałabym/chcialbym zlożyc gratulacje i podziekowania dla calej Rady Gminy oraz Pana Wójta, za wybudowanie tak pięknego schroniska dla zwierzat. Mam nadzieje, ze Wasze schronisko bedzie wzorem i przykladem dla innych gmin, ze schroniska dla zwierzat winny w naszym kraju powstawac, ze to nasz społeczny obowiazek wobec pokrzywdzonych zwierząt. Jak również mam głeboką nadzieje, ze Wasze schronisko zawsze będzie wiodącym schroniskiem w Polsce pod wzgledem humanitarnego traktowania zwierzat, jak i miejscem edukacji dzieci i młodziezy. Z poważaniem, imie i nazwisko miasto(adres) Quote
avii Posted July 30, 2005 Posted July 30, 2005 Pomyslam sobie, ze mozna by wyslac e-maile do UM miasta. Slemy petycje zawsze w obronie zwierzat a raz mila petycja tez by sie przydala Arka >>> całkowicie popieram . Warto takie działania nagłaśniać ...bo ich jak na lekarstwo :-? I maila wysyłam :P ps wysłane dogomaniacy do ..dzieła :P :D Quote
pajunia Posted July 31, 2005 Posted July 31, 2005 Arka bardzo dobrze postapilas, popieram w zupelnosci. Wydaje mi sie tylko, ze moze sympatyczniej, i bardziej chwytajace za serce by bylo, aby nie tylko kopiowano twoj list ( nawiasem mowiac- bardzo dobry tekst), ale aby dogomaniacy cos od siebie, z serca napisali do gminy i wojta. Poniewaz, uwazam, gdy ze przyjdzie taka duza ilosc listow z tym samym tekstem, to straca te intencje na wartosci. Pozdrawiam Quote
Therion Posted July 31, 2005 Posted July 31, 2005 Nie chcę się wierzyc, że takie schronisko mamy w Polsce. To kropla w morzu potrzeb bezdomnych zwierząt , ale dobry znak poprawy na lepsze. Pokazali ,że jadnak mozna cos sensownego zrobić. Chwała im za to . Quote
ARKA Posted July 31, 2005 Author Posted July 31, 2005 pajunia napisał(a):Arka bardzo dobrze postapilas, popieram w zupelnosci. Wydaje mi sie tylko, ze moze sympatyczniej, i bardziej chwytajace za serce by bylo, aby nie tylko kopiowano twoj list ( nawiasem mowiac- bardzo dobry tekst), ale aby dogomaniacy cos od siebie, z serca napisali do gminy i wojta. Poniewaz, uwazam, gdy ze przyjdzie taka duza ilosc listow z tym samym tekstem, to straca te intencje na wartosci. Pozdrawiam To taki wzor listu :D Masz 200% racji, ze byloby lepiej jak kazdy sam tych pare zdan skresli :) Quote
Teklunia Posted July 31, 2005 Posted July 31, 2005 ARKA - swietna mysl :D Trzeba chwalic to co dobre, zwlaszcza gdy jest tego tak niewiele i moze słuzyc jako przyklad... Juz wyslalam podziekowania. Quote
WISNIA Posted August 9, 2005 Posted August 9, 2005 List pochwalny wysłalam. Zapraszam do odwiedzin bydgoskiego schroniska www.schronisko.org.pl Schronisko w Bydgoszczy zapewnia swoim podopiecznym bardzo dobre warunki Quote
Recommended Posts