Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

http://miasta.gazeta.pl/czestochowa/1,35271,2844580.html

W Jamrozowiźnie pod Kłomnicami oficjalnie otwarto nowe schronisko dla zwierząt.

- 81 psich oczu prosi: zaopiekuj się mną - mówi o swoich podopiecznych Dariusz Kaczmarek, z zawodu weterynarz, kierownik schroniska. - A każdy ze zwierzaków to nowa historia - dodaje.

Jako pierwsza jeszcze w lutym trafiła tu Nuka, ok. dwuletni mieszaniec owczarka niemieckiego. Pracownicy schroniska znaleźli ją obok drogi, niedaleko schroniska. - Musiała być mocno pobita, może jeszcze dodatkowo ktoś potrącił ją samochodem - opowiadają.

Suka była w ciąży, ale z powodu pobicia urodziła przedwcześnie. Żadnego szczeniaka nie dało się uratować. Teraz Nuka, wyleczona, radośnie macha ogonem do swych opiekunów. - Jest bardzo przyjazna, chętna do zabawy, a przede wszystkim posłuszna. Na pewno byłaby wielką radością dla tego, kto podarowałby jej nowy dom - reklamuje swą ulubienicę Stanisława Zakrzewska, jedna z pracownic schroniska. Wcześniej była bezrobotna. - Nawet nie myślałam, że dostanę jeszcze taką wspaniałą pracę - cieszy się, bo jest wielką miłośniczką zwierząt. Zna imię każdego z 81 czworonogów. Sama w domu ma zresztą aż sześć psów.

Otwarte wczoraj schronisko to inwestycja gminy Kłomnice. Częstochowskie schronisko pęka w szwach, dlatego wcześniej bezpańskie zwierzęta odnajdywane na terenie okolicznych gmin trafiały do Tarnowskich Gór. Kłomniccy radni widzieli, że po lasach i polach wałęsa się wiele psów. Uznali, że sami powinni się nimi zaopiekować. Gmina kupiła opuszczone gospodarstwo w Jamrozowiźnie. Przez rok adaptowano je na potrzeby przytuliska dla zwierząt. W przebudowanych pomieszczeniach znalazło się miejsce m.in. dla ambulatorium weterynaryjnego oraz kuchni. Są kojce, w których pomieści się ok. stu psów, są też miejsca dla kotów. - Obiekt przygotowaliśmy tak, by spełniał wymogi unijne - podkreśla Adam Zając, wójt Kłomnic.

Inwestycja kosztowała ok. 400 tys. zł. Gmina szybko jednak przekonała się, że schronisko to dobry pomysł. Już teraz ma umowy podpisane z dziesięcioma ościennymi gminami, które za umieszczenie tu bezpańskich zwierząt płacą miesięcznie po 800 zł.
Od wiosny trafiło tu ponad 80 psów. - Dziewięć z nich udało się nam już oddać do adopcji - cieszy się Kaczmarek. Wśród szczęśliwców jest Nero, owczarek collie, którego razem ze starszym bratem - Rokim - znaleziono na dzikim leśnym wysypisku niedaleko Kłomnic. Rokiego ktoś przywiązał drutem do drzewa. Dotąd widać ślady po ranach na psich łapach. - Ten kto to zrobił, doskonale wiedział, że wierny Nero od Rokiego nie odejdzie. Gdyby były tam dłużej, pewnie oba zginęłyby z głodu - mówi Kaczmarek. Roki, wspaniały sześcioletni rasowy collie, wciąż jest w schronisku, czeka na nowego pana.

- Nie rozumiem tych, co porzucają swoje psy. Sam z ambony powiem, żeby ludzie tu przyszyli i brali je do domów - obiecał ks. Mirosław Turoń, proboszcz kłomnickiej parafii, który w środę poświęcił schronisko.
-----

Jakies slonce zaswiecilo!!!!!! I mam nadzieje,ze Miedarom 'podcieli nogi'

Posted

Jakby to było dobrze, gdyby księża co niedzielę wspomnieli choć słowo o "braciach mniejszych"... mają taki wpływ na ludzi, polepszyłoby sie zwierzakom...

Posted

wpisujemy, wpisujemy, a ludzie rzeczywiscie to jakies potwory bez serc :evil:
te komentarze...ech
a schronisko jest przepiekne. widzieliscie stone? nawet nie wiedzialam ze schronisko dla zwierzat moze tak wygladac... :great: marzenie :D :klacz: :thumbs:

Posted

czy ten adres tego schroniska jest prawidlowy, mi ciagle sie pokazuje, ze takiej strony nie ma, czy moze adres sie zmienil, prosze pieknie o wiadomosc. Ciekawosc mnie zjada.**********

Posted

:lol: :D Dzieki za adres, szybciutko obejrzalam. Wspaniala strona. Rzeczywiscie to jakby palacowe warunki dla futrzakow. DUZE GRATULACJE DLA GMINY za stworzenie takiego miejsca. Za dobre uwazam podanie na stronie danych pracownikow i czesciowo zdjec, od razu ma sie zaufanie do tego miejsca, bardzo dobrze i madrze napisane o potrzebach psow, szkoda, ze nie ma ( a moze nie moglam znalezs) galerii futrzakow do adopcji. Czesto szuka sie na stronach schronisk tego " wymarzonego"
Ale calosc naprawde fajna.
Zycze wszystkim futrzakom szybkiego znalezienia domkow.
Pozdrawiam wszystkich. :multi: :Dog_run:

Posted

Witam.

Na pewno za miesiąc, a może i wcześniej na stronie schroniska pojawi się galeria zwierzaków do adopcji - znaczy się wszystkie. Będą też zdjęcia psiaków adoptowanych - z ich nowych domów.

Pozdrawiam.

Posted

[quote name='psiapomoc']Witam.

Na pewno za miesiąc, a może i wcześniej na stronie schroniska pojawi się galeria zwierzaków do adopcji - znaczy się wszystkie. Będą też zdjęcia psiaków adoptowanych - z ich nowych domów.

Pozdrawiam.

:D Witamy, jak rozumiem kolezanke/ kolege z najpieknieszego i najprzyjazniejszego zwierzetom schroniska w Polsce, mam gleboka nadzieje, ze tak jest. :wink:

Jesli chcesz przeslij banerek schroniska do naszej webmasterki-za pare dni( webmasterka jest teraz na urlopie), z przyjemnoscia, umiescimy na naszej stronie. admin@arka.strefa.pl

Posted

Pomyslam sobie, ze mozna by wyslac e-maile do UM miasta. Slemy petycje zawsze w obronie zwierzat a raz mila petycja tez by sie przydala 8)

Rada Gminy Kłomnice

W naszej Gminie w skłąd rady wchodzi 15 osób.
Przewodniczącym Rady Gminy jest Pan:

Sławomir Żurek
Email:
przew_rady@klomnice.pl

Wójt
Urząd Wójta sprawuje:
mgr Adam Zając

Email:
wojt@klomnice.pl

przyklad listu:

Szanowni Państwo,

Jako milosnik zwierząt chciałabym/chcialbym zlożyc gratulacje i podziekowania dla calej Rady Gminy oraz Pana Wójta, za wybudowanie tak pięknego schroniska dla zwierzat.
Mam nadzieje, ze Wasze schronisko bedzie wzorem i przykladem dla innych gmin, ze schroniska dla zwierzat winny w naszym kraju powstawac, ze to nasz społeczny obowiazek wobec pokrzywdzonych zwierząt. Jak również mam głeboką nadzieje, ze Wasze schronisko zawsze będzie wiodącym schroniskiem w Polsce pod wzgledem humanitarnego traktowania zwierzat, jak i miejscem edukacji dzieci i młodziezy.

Z poważaniem,

imie i nazwisko
miasto(adres)

Posted

Pomyslam sobie, ze mozna by wyslac e-maile do UM miasta. Slemy petycje zawsze w obronie zwierzat a raz mila petycja tez by sie przydala

Arka >>> całkowicie popieram .
Warto takie działania nagłaśniać ...bo ich jak na lekarstwo :-? I maila wysyłam :P

ps wysłane
dogomaniacy do ..dzieła :P :D

Posted

Arka bardzo dobrze postapilas, popieram w zupelnosci. Wydaje mi sie tylko, ze moze sympatyczniej, i bardziej chwytajace za serce by bylo, aby nie tylko kopiowano twoj list ( nawiasem mowiac- bardzo dobry tekst), ale aby dogomaniacy cos od siebie, z serca napisali do gminy i wojta. Poniewaz, uwazam, gdy ze przyjdzie taka duza ilosc listow z tym samym tekstem, to straca te intencje na wartosci.

Pozdrawiam

Posted

Nie chcę się wierzyc, że takie schronisko mamy w Polsce. To kropla w morzu potrzeb bezdomnych zwierząt , ale dobry znak poprawy na lepsze. Pokazali ,że jadnak mozna cos sensownego zrobić. Chwała im za to .

Posted

pajunia napisał(a):
Arka bardzo dobrze postapilas, popieram w zupelnosci. Wydaje mi sie tylko, ze moze sympatyczniej, i bardziej chwytajace za serce by bylo, aby nie tylko kopiowano twoj list ( nawiasem mowiac- bardzo dobry tekst), ale aby dogomaniacy cos od siebie, z serca napisali do gminy i wojta. Poniewaz, uwazam, gdy ze przyjdzie taka duza ilosc listow z tym samym tekstem, to straca te intencje na wartosci.

Pozdrawiam

To taki wzor listu :D Masz 200% racji, ze byloby lepiej jak kazdy sam tych pare zdan skresli :)

• 2 weeks later...