Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Madzia_19 napisał(a):
są bardzo fajne suche kostki z wapniem. Jak psu brakuje wapnia to zje z apetytem, a jak nie to nawet nie ruszy

Wiesz co-mój złoty to zjada takie kosci bez wzgledu na to czy mu czegos brakuje czy też nie-ogólnie jest strasznym zarłokiem i nawet cebulą nie pogardzi a jak widzi puszke z piwem to ma slinotok po łapy:diabloti:

• Replies 81
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

też miałam taki problem mimo że moja psinka dostawała witaminy, okazało się że te które jej kupiliśmy były słabo przyswajalne przez jej organizm( przynajmniej tak twierdzi weterynarz) zmieniliśmy więc firme i teraz jest ok...

• 9 months later...
Posted

Ogryzanie ścian - jest sygnałem że czegos psu brakuje,często wapna właśnie w końcu ściany się ciężko obgryza i pies z nudów tego nie robi.
Krzywe łapy przede wszystkim, zgrubiałe nadgarstki.
Najlepiej jednak udać się do weta - on najlepiej oceni i powie co robić.

Posted

Można zrobić badanie krwi. Z tego co pamietam odczytuje się je jakoś na odwrót, tzn. jak we krwi wyjdzie za dużo wapnia, to znaczy, że ogólem w organizmie jest go za mało... :hmmmm:

Posted

BlackSheWolf napisał(a):
bo u mojego ONka 9 miesięcznego stwierdzono, że ma brak wapnia bo kuleje na łape... raz na przednia, teraz na tylnia... :( ale coś mi nie pasuje, że to niby od braku wapnia

Istotny jest stosunek wapnia do fosforu. Zachwianie proporcji skutkuje obnizeniem przyswajalności.

Posted

Asher u ludzi podobnie mądrze o tym mówi wikipedia

Zmniejszenie stężenia wapnia w surowicy krwi nazywa się hipokalcemią. Skutkiem hipokalcemii jest nadmierna pobudliwość mięśni do skurczu (tężyczka - jawna lub utajona), zaburzenia krzepnięcia krwi, zaburzenia rytmu serca oraz niedociśnienie tętnicze.

Mechanizmy homeostatyczne starają się przywrócić prawidłowy poziom wapnia w surowicy krwi przesuwając go z puli rezerwowej, a jeśli to nie wystarcza lub magazyny ulegają wyczerpaniu - z kośćca.

Jedną z przyczyn osteoporozy może być niedobór wapnia.

Kulawizna u młodego psa to może być związane z rozwojem, szybki wzrost itd I może zalezeć od szybkiego rozwoju kości, albo o problemach ze stawami. Warto zrobić badania krwi i zaleznie od wyników rtg może być przydatne (choć problemy z miękkimi częsciami stawów nie wyjdą bo na rtg nie widać że brakuje iluś dziesiatych milimetra chrząstki).

• 2 weeks later...
Posted

blackshewolf,

musisz pojechać z psem do kliniki gdzie zrobią badanie krwi, z uwględnieniem poziomu wapna i fosforu, oraz najlepiej od razu na prześwietlenie.

frodo miał zły stosunek wapnia do fosforu i lekki niedobór wapnia we krwi. prześwitlenia pokazały że ze stawami wszystko ok, najpierw miał podawany syrop, a ponieważ następne wyniki miał jeszcze gorsze, miał sesje zastrzyków z koktailem witaminowo-wapniowym (bodajże wit c, b, a i wapno, ale nie dam głowy). pies po tej serii wyniki badań i kolejne prześwietlenia ma świetne.

acha no i cały czas dostaje suplementy - wapno, algi i witaminki. (pod nadzorem weta)

• 1 year later...
Posted

Witajcie.

Mam pewnien problem. Wszystkie swoje pieski wychowywałam na karmach acana, royal i arionie premium. Areskowi zasmakowała akurat arion. Oczywiście za radą weta nie dawałam witamin tylko ArthroFos na stawy. Wszystko byłoby ok gdyby nie fakt, że psinka zaczęła mi wcinać ściany .
Uznałam, że to brak wapnia, więc wysłałam męża do weta. I jak to bywa z chłopem pojechał i kupił mi Can-Vit zielony z glukozaminą i maegavit mikita. I tu rodzą się moje pytania.
Po pierwsze - czy te witaminy są ok? Bo jakoś nie mam zaufania do tanich rzeczy (jestem stomatologiem i wiem że tanie preparaty witaminowe to placebo).
Po drugie - zbaraniałam -to co wkońcu mam podawać, żeby nie przedobrzyć? Bo jak Can-Vit zawiera glukozaminę to czy odstawić ArthroFos?? A może zaopatrzyć się w inne witaminy? Jak tak to co polecacie?

Megavit - wit A -20 000 j.m., D3 - 2 000 j.m., Ca 20g, P 15g / na 100 g
Can-Vit - wapń 305g, fosfor 100g, magnez 2000mg, cynk 20mg, żelazo 240mg, mangan 20mg, siarczan miedzi 6mg, kobalt 6mg, jod 6mg, witamina A 225 000 j.m, witamina D3 22500 j.m, witamina E 2250mg, witamina K 60mg, witamina B1 200mg,
witamina B2 200mg, witamina B5 1200mg, witamina B6 40mg, witamina B12 1000mg,
witamina C 2500mg, witamina PP 2000mg, kwas foliowy 1mg, biotyna 5000mg, cholina 500mg, lizyna 50mg, siarczan glukozaminy 6000mg / na 1 kg
ArthroFos - siarczan glukozaminy - 300 mg, siarczan chondroityny - 250 mg, wit C 25mg, magnez 1 mg, miedź 1 mg, mangan 1,15 mg /na 1 kg

Z góry dziękuję za odp

pozdr

Sylwia i Ares

Posted

Jeżeli martwi Cię ewentualna możliwość przedawkowania glukozaminy, to tu raczej mogę Cię uspokoić; z tego co czytałam na ten temat - nie ma takiego niebezpieczeństwa.
Co do innych składników i wymienionych przez Ciebie specyfików nie będę się wypowiadać, bo nie ma sensu się "mądrzyć", nie będąc specjalistą.

Nie myślałaś może o wprowadzeniu do diety piesków naturalnych źródeł wapnia; np. surowych kości, jogurtu, czy nawet skorupek z jajek?
To chyba mimo wszystko pewniejsze, niż witaminy i mikroelementy "chemiczne".

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted

Witam serdecznie ,więc własnie ma dylemat ..chodzi o ściany, moja Dorcia ONKA ma 6 miesięcy do poczatku jest na pro planie dla psów o atletycznej budowie z jagnięciną ,dodatkowo dostaje witaminy ,can-vit zielony oraz atreum na stawy ,zalecenie weterynarza, tez bylam zdziwona że dobra karma i jeszcze witaminy ale pan went pweidział ze piesek wyciągnie sobie maksymalnie to czego potrzebuje, po jakims drugim worku Dora zaczeła się drapać więc na forum wyczytałam że może jednak za duzo tych witamin ,przestraszyłam się i przestalam je dawać witaminki,karmę zmienilam na Regala dla duzych i tutaj zonnk po tygodniu bez dodatowych witamin pies obgryzł ścianę ...nie wiem co o tym myślć .Ma ktoś pomysł co z tym zrobić ?

Posted

zamiast tych witamin zacznij dawac psu jajka goowane w calosci, razem ze skorupa, z akcentem na skorupy. i nieco surowych kosci do podgryzania. uzupelni w ten sposob wszelkie niedobory. sa to zrodla najlepiej przyswajalnych mineralow dla psiaka.

Posted

Gdy moja Tośka zaczęła zjadać ściany to włączyłam do diety Salvikal. I pomogło. Salvikal dostaje regularnie, ścian nie je.

O jajkach (w skorupkach) też słyszałam, ale jakoś nie stosowałam. Dostaje same jajka bez skorupek :)

• 7 months later...
Posted

Proszę o radę w sprawie doboru preparatu mineralno-witaminowego dla 4-letniego psiaka niespełna 10-kilogramowego. Pies obecnie żywiony jest głównie gotowanym - naprzemiennie indyk, kurczak, wołowina, czasem cielęcina, wieprzowina, ryby, jaja kurze i przepiórcze, warzywa i owoce wszystkie te, które my jemy (ze szczególnym uwzględnieniem buraków i marchwii), poza cebulą i winogronami. Wypełniacz czasem, nie zawsze - zazwyczaj ryż brązowy lub biały. Pies nie jada żadnych produktów mlecznych i stąd głównie chodzi o suplementowanie wapnia. Dostaje chondroprotetyki, zawierające już wit. C, mangan, miedź, magnez. Dostaje oleje zawierające NNKT. Dostaje czasem surowe kości, ale raczej nie tyle, żeby uzupełnić wapno.
Czyli chodziłoby o coś nieobciążającego, niezbyt bogatego, nie wiem, czy sam wapń można podawać a jeśli tak, to w jakiej formie?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

Posted

Śkorupka ciężko wchodzi niestety... Nawet samo jajko musi być dobrze wymieszane z czymś lepszym, żeby weszło. A jak jest śkorupka to się zaczyna międlenie jęzorem i wzrok pełen wyrzutu typu "za kogo ty mnie masz, kobieto..."