Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,od dłuzszego czasu mam taki problem.Mojemu 3 letniemu yorkowi na jajkach pojawia się ciemna plama,która lize cały czas.Nieraz jajeczka robią sie lekko zaczerwienione.Ale dominuje ta plama która nieraz obejmuje swoim zasiegiem całe jajka.Po jakims czasie schodzi ale widac że psu to przeszkadza bo cały czas strasznie to lize.Teraz jak tylko sie pojawiła zaczełam smarowac Lorinden N.No i juz na trzeci dzien praktycznie sie nie lizał plama zaczeła schodzic.Weterynarz przepisywał mi wczesniej inne masci i spraye na grzybice ale wtedy pies szalał nie wiem czy to go tak piekło czy gorzej swędziało.Jedynie ten Lorinden działa łagodnie.
Ale moje pytanie jest takie od czego to moze byc??weterynarz mi nie dał odpowiedzi.
A przy okazji doradzcie cos dobrego przeciw kleszczom.

Posted

[quote name='o2_ana']
Ale moje pytanie jest takie od czego to moze byc??weterynarz mi nie dał odpowiedzi.
Zmień weterynarza. :roll:

A przy okazji doradzcie cos dobrego przeciw kleszczom.

Topików o preparatach przeciwkleszczowych jest już kilka, wpisz "kleszcze" w wyszukiwarkę, z pewnością wyskoczy Ci cos interesującego ;)

Posted

przeciw kleszczom FRONTLINE moim zdaniem najlepszy-ten w kropelkach, na kark.
mojamu psu czasami na jajkach tez sie robi ciemna plama, skorka w tym miejscu jest jakby bardziej pomarszczona. czasami tez mu jajka robia sie czerwone. wet powiedzial, ze to moze byc alergia, na np. srodek, ktorym myjesz podloge. tam jest bardzo wrazliwa skora i wystarczy, ze dotknie czegos drazniacego i juz!!

Posted

an3czka napisał(a):
przeciw kleszczom FRONTLINE moim zdaniem najlepszy-ten w kropelkach, na kark.
mojamu psu czasami na jajkach tez sie robi ciemna plama, skorka w tym miejscu jest jakby bardziej pomarszczona. czasami tez mu jajka robia sie czerwone. wet powiedzial, ze to moze byc alergia, na np. srodek, ktorym myjesz podloge. tam jest bardzo wrazliwa skora i wystarczy, ze dotknie czegos drazniacego i juz!!

Tak tez mysłałam ze to moze byc od płynów uzywanych do mycia podłog.A Frontline stosuje ale mysłałam ze jest cos lepszego bo własnie kleszcza przytargał.A był polany 3 tygodnie temu

Posted

te srodki nie dzialaja w 100% choc moj pies od dawna nic nie zlapal.
nalezy zwrocic uwage na sposob aplikowania. jesli zrobi sie to dobrze i srodek faktycznie wyleje na skore, to mokra plama na grzbiecie zniknie dosc szybko, do kilku godzin. kiedys zaaplikowalam zle i pies przez 2-3 dni mial ciemna plame i siersc w tym miejscu byla jakby tlusta

wracajac do tych jajek. ja poprostu nie uzywam detergentow do podlogi. zmiany skorne i tak sa, przeciez wystarczy, ze sobie je otrze siadajac na czyms :-?

Posted

ja tez mam pytanie dotyczace jajek.
no coz sama jestem baba, dziecka jeszcze nie mam, a chłop nie chce dac swoich do oględzin az tak dokładnych :P
czy powinny miec jednolity kolor?
bo na naszych jajkach tez jest plamka ale on jej nie lize, tak jakby takie umaszczenie. jak to jest?

Posted

julita104 napisał(a):
ja tez mam pytanie dotyczace jajek.
no coz sama jestem baba, dziecka jeszcze nie mam, a chłop nie chce dac swoich do oględzin az tak dokładnych :P
czy powinny miec jednolity kolor?
bo na naszych jajkach tez jest plamka ale on jej nie lize, tak jakby takie umaszczenie. jak to jest?

W twoim wypadku myslę ze to normalne.U mnie to pojawia sie i znika i w tym czasie jak to jest to on to caly czas lize .Ty nie musisz sie martwic przypuszczam.Skóra ma nieraz rózne przebarwienia

Posted

Wet powinien zrobic zeskrobiny z tej plamki i dac na badania mykologiczne. Wtedy będzie wiadomo co to jest, drożdże, grzyby, albo jeszcze coś innego. I bedzie można to skutecznie leczyć.

Posted

A ja na kleszcze polecam obroże Kiltix Bayera. Od momentu założenia psiak nie złapał żadnego kleszcza, co zdarzało się po Frontlinie.

Mój bulek też ma plamkę na jajkach ale u niego to raczej takie umaszczenie-pigment, bo nie zwraca na to żadnej uwagi i plamka rośnie razem z jajkami :wink: