AgaCzips Posted July 21, 2005 Posted July 21, 2005 Kochani, co nie którzy znają osobiście mojego Czipsa. Wiedzą mniej więcej jaki jest. Wiem że troche trudno poznać temperament psa po niecałych 2 dniach, zwłaszcza jeżeli ma on kompanów do szaleństw i zabaw :)Jednak ma do was pytanie odnośnie tego: Czy Czips nadaje się do dogoterapi? :roll: Chciałabym chodzić z nim na takie zajęcia tylko nie wiem czy on nie jest za żywy :roll: Czy możliwe jest ze podczas zajęć z dziecmi będzie spokojniejszy? Wiem że to dość trudne pytanie, ale co Wy o tym sądzicie? :roll: Quote
Wind Posted July 22, 2005 Posted July 22, 2005 Aga, Nie wiem czy sie nadaje, bo to pewnie fachowcy oceniaja, ale wydaje mi sie, ze pies do dogoterapii musi byc przede wszystkim malo popedliwy, baaardzo cierpliwy, troche takie "cieple kluchy", ktory nie zareaguje agresja gdy dzieciak przez przypadek wsadzi mu palec w oko, pociagnie za fafle, czy uszczypnie w pupe ;) Wazne tez jest ogolne wyszkolenie psa, czyli trening posluszenstwa. Na zakonczenie, aby dzieci sie z psem nie nudzily ;) i dla szybszego nawiazania kontaktu, fajnie jak psiak zna przerozne sztuczki :-) Kolejna sprawa jest specjalistyczna edukacja wlasciciela psa, co w Polsce nie jest juz takie oczywiste i powszechne ;) BTW moje osobiste zdanie jest takie, ze yorki do tej "roboty" sa zbyt male i zbyt kruche ... ale to juz zupelnie subiektywna opinia ;) Quote
waldek2 Posted July 22, 2005 Posted July 22, 2005 Witam, Moja znajoma jest w trakcie szkolenia swoich psów do dogoterapi (ma goldeny) wiec postaram się od niej zdobyć troche informacji. Ale ja sądzę, że nie masz jakich kolwiek szans. Nie tylko charakter ale gabaryty odgrywają role. Jak wyobrażasz sobie zeby dziecko czasami dziecko 15 letnie przytuliło sie do yorka. Poprostu go zdusi. W dogo chodzi o więź fizyczną ze zwierzakiem, a nie podziwianie czy zabawa bez dotyku. Quote
waldek2 Posted July 22, 2005 Posted July 22, 2005 Aga znalazłem odpowiedzi na trapiące Ciebie problemy http://www.dogtor.iq.pl/ Quote
AgaCzips Posted July 22, 2005 Author Posted July 22, 2005 Beatko, Waldku-dziękuję za odpowiedzi :) Pomysł wziął sie z tąd że w dogo pracuje cavaliery więc pomyślałam, że i Czips by mogł :oops: Jeszcze raz bardzo dziękuje :) Quote
rzaba Posted July 23, 2005 Posted July 23, 2005 aga ja pisałam artykuł o dogoterapii. z tego, co wynika bardzo ogólnie z rozmów z ludźmi, to niby każdy pies się nadaje, jednak niektóre rasy sa bardziej do tego odpowiednie. moim zdaniem york jest zbyt malutki i drobniutki, ale jeśli uda ci się przejść przez te wszystkie szkolenia (bo pies musi miec skończone choćby posłuszeństwo- przynajmniej w bydgoszczy tego wymagają i w warszawie w jednym z ośrodków) i twój czips nauczy się niebiańskiej cierpliwości, to zyczę wam z całego serca dobrej zabawy, bo to bardzo fajna praca :) Quote
Recommended Posts