zadziorny Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 jborowy wysłałem Ci priva (a nawet dwa) :lol:
coztego Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 zadziorny, dzięki za link (fajne forum- sami swoi :lol: ), ale ciasteczek tam nie znalazłam... :-?
bos Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Zadziorny - dzięki za instruktarz . No to jedziemy. Myślę INA że oszczędzę twoich oczu. :D To dla Ciebie specjalnie byś nie podupadła na wzroku. U mnie może być tylko gorzej, gdyż noszę okulary ze szkłami jak dno z kufla 8) Jak pisałem wcześniej chodzimy z Jazonem b.dużo na działkę . I tam pewnego dnia zauważyłem, że coś go bardzo zainteresowało: Zainteresowanie było tym większe im głośniejsze było czyjeś zachowanie. poszedłem więc i oto co zobaczyłem: Własnym oczom 8) nie wierzyłem ,postanowiłem opodal zrobić stanowisto ,zamaskować się i focić..........a żona i znajomi :stupid: pukali się w czoło. Jednak nie dałem za wygraną. Efekt mojego czatowania opłacił się. Zobaczcie sami. Była to samiczka kosa. Gdy tylko odleciała, oczom moim ukazało się gniazdo , a w nim: jeszcze inne ujęcie: Na tym nie koniec, po 2 tygodniach oczekiwań mogłem zfocić świeżo wyklute pisklęta ,całe gołe,jak natura stworzyła : Po czasie pojawiły się zalążki pierwszych piór :D :D :D :D :D :D Potem było coraz ciekawiej, zresztą zdjęcia same o tym opowiedzą: :D :D :D :D :D :D :D :D :D A tu mały - IROKEZ A to te same w pełnym upierzeniu,wypełniały całe gniazdo :D :D :D :D :D Były momenty zupełnej ciszy . Natomiast Jazon, co jakiś czas gdy tylko kwilenie się nasilało, bądź kosy się wymieniały na gnieżdzie podbiegał i przednimi łapkami próbował nachylić gałązki by zobaczć co się tam dzieje. Myślę że nie zanudziłem, a taki przerywnik ornitologiczny dobrze robi. :D :D :D :D ....................... :Dog_run:
Wojtek Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 bos na 1ej nodze - rozwala!!! :D Chłop żywemu nie przepuści... :lol:
INA Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 bos - :lol: :lol: masz racje ten przewodnik ornitologiczny dobrze zrobił - miód na zapracowane serce 8) ( jak dobrze że już do domciu) oj zateskniło się do swojej działeczki i lasu a to dopiero pewnikiem w weekend -- chyba że przyjdze słota o której tak trąbią w mediach :evil: coztego - tam na Erelkowie jak pamiętam były przepisy na ciasteczka ale na starym forum - czyli na tym nie aktywnym
bos Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 coztego napisał(a):zadziorny, dzięki za link (fajne forum- sami swoi :lol: ), ale ciasteczek tam nie znalazłam... :-? coztego - jak "przejedziesz" forum to 31.07 godz.14.09 za "mokrym" zdjęciem znajdziesz kilka przepisow na ciasteczka m.in.: wątrobowe :D ,pasztetowe :D , serowe ....itp ale wszystkie z domieszką spirytu. Teraz już wiem czemu jborowy i Asik zdobyli CWC :D :D :D coztego - kliknij jeszcze raz w poscie zadziornego na <tutaj> Tylko Ty przypadkiem nie ....tutaj :D :D :drinking: :D ....................... :Dog_run:
bos Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Wojtek - masz dobre oko , bylem ciekaw czy ktoś zauważy.... :D :klacz: :klacz: a tak nawiasem to dawno cię tu nie było...? INA - fajnie że się podobało , tak, zima za pasem, trzeba się jeszcze działką nacieszyć :D :D :B-fly: .................. :Dog_run:
zadziorny Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 coztego napisał(a):zadziorny, dzięki za link (fajne forum- sami swoi :lol: ), ale ciasteczek tam nie znalazłam... :-? Jak mogłaś nie znaleźć :niewiem: 11-ty post na stronie (bardzo długi zresztą), autor: jborowy z dnia 31-07-2005 14:09 :roll: :lol:
zadziorny Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 bos - aleś się napracował z tymi fotami :o :lol: Fotoreportaż ornitologiczny jest znakomity, a stójka Jazona na jednej nodze rzeczywiście powala :lol:
coztego Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 zadziorny napisał(a): Jak mogłaś nie znaleźć :niewiem: Normalnie! :evil: 11-ty post na stronie (bardzo długi zresztą), autor: jborowy z dnia 31-07-2005 14:09 :roll: :lol: Ja tam nie widzę żadnych postów, a jak już znalazłam posty to nie mogę ich otworzyć.... :roll: Może muszę być zarejestrowana, żeby to przeglądać... :-? Ale już nie ważne, dostałam przepisy od jborowego (prywatnie ;) ) :D
zadziorny Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 coztego - być może używasz "niewłaściwej" przeglądarki :hmmmm: Erdelkowo zaleca stosowanie Firefoxa i wtedy wszystko jest widoczne jak na dłoni :lol: :wink:
bos Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Zadziorny - znalazlem w internecie interesujące nas stoły trymerskie , jednak bez szubienicy. Zaraz je tu pokażę : Są w dwóch rozmiarach 70 x 50 , oraz 90 x 60 , przy wysokości 90cm Koszt pierwszego-379zł Koszt drugiego -398zł http://www.e-pet.pl/index.php?a=tp&id=24 Ramir mowiła mi na wystawie o możliwości zakupu w Czechach, a konkretnie chodziło o Ostrawę Jednak nie mogę nigdzie znależć informacji na ten temat ,trafiłem tylko na adres jw. :Help_2: :D :D :D ..............i ... :Dog_run:
jborowy Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 coztego ma rację, niczego tam nie ma - stare forum zostało wywalone, istnieje tylko nowe forum. To co Wy czytacie to są kopie stron z Waszych kompów. (internet temporary filles)
gugu Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Gratulacje dla zwyciężców niedzielnej wystawy!!! (troche spóżnione) :wink: Zdjecia z Zabrza fajowe :P bos foty bomba!!! Pozdrawiam wszystkich :P
zadziorny Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 jborowy napisał(a):coztego ma rację, niczego tam nie ma - stare forum zostało wywalone, istnieje tylko nowe forum. To co Wy czytacie to są kopie stron z Waszych kompów. (internet temporary filles) Nie masz racji 0X Usunąłem wszystkie pliki tymczasowe ze swojego kompa i nadal mogę odczytywać posty ze starego forum :lol: :roll:
zadziorny Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Sprostowanie :oops: To czy posty są widoczne czy nie, zależy wyłącznie od faktu czy jesteś zarejestrowanym użytkownikiem i nie ma nic wspólnego z plikami tymczasowymi :roll: Sprawdziłem osobiście :D Kiedy się loguję jako zadziorny - widzę stare posty i całe stare forum. Natomiast jako niezarejestrowany widzę tylko i wyłącznie nowe forum :(
coztego Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 Patrząc na ceny stołów trymerskich zastanawiam się zawsze czym różni się stolik trymerski od zwykłego stolika? Może mnie ktoś oświecić? :hmmmm: Ramir mowiła mi na wystawie o możliwości zakupu w Czechach, a konkretnie chodziło o Ostrawę Jednak nie mogę nigdzie znależć informacji na ten temat ,trafiłem tylko na adres jw. :Help_2: A wiesz jak jest stół trymerski po czesku? 8)
bos Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 coztego - hattrikowa deska :D :D :D czy jakoś tak a rożnica : do stołu kuchennego zastosowanie mają widelce talerze,łyzki noże..itd. , do trymerskiego jest szubienica :D :D :D przy kuchennym z reguły się siedzi. :D :D :popcorn: :drink_2: :eating: przy trymerskim z reguły stoi :lol: :multi: i to tak po krotce.......................... :laola:
coztego Posted October 11, 2005 Posted October 11, 2005 dzięki bos, teraz już wiem wszystko :sadCyber:
INA Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 własnie już mnie uprzedziliście z tym Erdelkowem - ja tez widze tylko nowe forum - a że na nowym nie jestem zarejstrowana wychodzi że za dużo nie zobaczę :-? bos - ja tam np. używam klatki do trymowania ( no powiedzy do ćwiczeń 8) )mam nawet szubienice :lol: własnej( no może męża) roboty w weekend poskubałm trochę bbbbbbardzo zarośniętą Wiki - to jest pies - welszowato podobny :wink: mojej mamy, już zaczyna być trochę podobna do teriera 8) może coś tam wieczorkiem wkleje :roll:
jborowy Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 zadziorny, bos macie rację z forum na erdelkowie. Zależy gdzie się zalogować. Mam taki sam nick i hasło na stronę i do forum - to mnie zmyliło. Żeby zobaczyć stare forum trzeba się zalogować na stronę, a ja ciągle się logowałem do forum i nic nie widziałem.
bos Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Świeci pięknie słońce więc posyłam dla wszystkich... :D :D :D :D Coztego - cieszę się że mogłem pomóc :D :D :multi: :multi: Wczoraj nie byłem w stanie dałej :user: bo co chwila komp mi się zawiszał, a żeby wejść na dogo musiałem czekać po 10min. :evilbat: :evilbat: Mam nadzieję że dziś będzie lepiej. W końcu odbieram też dzisiaj samochód z serwisu :D :D :multi: ............przyjemnego dnia Wszystkim................. :Dog_run:
zadziorny Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Witajcie :lol: Ponieważ przepisy ciasteczkowe nie są dla wszystkich dostępne, a nie każdy ma takie chody u jborowego jak coztego, pozwolę sobie je tutaj wkleić: jborowy napisał(a):Zapomniane przepisy na ciasteczka przypominam poniżej, zaznaczam jednak, że żaden z tych przepisów nie jest tożsamy z MOIMI CIASTECZKAMI. CIASTKA WĄTRÓBKOWE 3 jaja 1/3 szklanki oleju (ja użyłam specjalną mieszankę olejową dla psów, ale może być każdy olej) 0.5 kg wątroby (surowej) 1 ząbek czosnku ok. 2 szklanek mąki (zależy od konsystencji) Ubijamy lekko jajka, można wrzucić do 'blender' (maszynki z nożami do rozdrabniania na miazgę). Wlewamy olej i mieszamy (albo dolewamy do 'blender' :wink:), wrzucamy czosnek. Jeżeli używaliśmy 'blender', to kroimy wątrobę na kawałki i wrzucamy do reszty, rozdrabniając na miazgę, albo przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Smarujemy blaszkę, wykładamy na blaszkę, pomagając sobie łopatką. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-30 minut, w temp 220 stopni. Kiedy powierzchnia jest sucha i zaczyna się rumienić na brzegach, sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone. Jeżeli patyczek wkłuty w środek wychodzi suchy, to jest upieczone. Kroimy na kawałki i wykładamy na kratową podstawkę do wystygnięcia. Jeżeli chcemy żeby ciasteczka były bardziej suche i twarde, wkładamy kawałki na blachę i suszymy w lekko ciepłym piekarniku ze 30 minut. Przechowujemy w lodówce lub zamrażalniku. CIASTECZKA RYBNE puszki tuńczyka w oleju (450g), odlać olej 1 łyżeczka sproszkowanego czosnku 1.5 szklanki mąki (żeby zrobić dość gęste ciasto) 2 jajka Wyrabiamy ręką albo mikserem i wykładamy na blachę. Pieczemy w 180 stopniach, aż będzie suche w środku. Teraz jak ja zrobiłam: 4 puszki 450g najtańszych rybek w oleju (tuńczyk, łosoś) i 2 puszki makreli, całkiem nieźle 5 jajek łyżeczka czosnku w proszku troszkę soli 1/3 szklanki oleju (odlałam wcześniej rybki, więc dodałam z oliwek) mąki (użyłam wholemeal, to chyba żytnia?) tyle, żeby było mocno gęste ciasto. Wyrobiłam ręką (no dobra, w rękawiczce, bo nie lubię ręką :wink:), wyłożyłam na 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Uklepałam na płasko. Piekłam w 180 stopniach dość długo, pewnie ok godziny. Potem pokroiłam, przewróciłam na drugą stronę i jeszcze trochę podsuszyłam w piecu. Pachną nieźle. Robi się to znacznie szybciej niż CW (ciasteczka wątróbkowe dla nowych) i nie śmierdzi w całej kuchni wątrobą (trochę rybą, ale nie aż tak strasznie). Nie wiem jeszcze jak się będą przechowywać. przepis na zmodyfikowane ciasteczka wątrobowe: - pasztetowa/"wątrobianka" (cała "kiełbaska" - tak ok. 0,6 kg) - garść majeranku - 2 jajka - ok. 2 szklanki mąki (do uzyskania konsystencji ciasta) Całość mieszamy i pieczemy na blasze ok. 20 min. Serowe Kosteczki skladniki: 2 szklanki mąki razowej 1 i 1/4 szklanki utartego żółtego sera 2 ząbki drobno pokrojonego czosnku 1/2 szklanki oleju roślinnego 5 łyżek stołowych wody Mąkę, ser, olej i czosnek wymieszać (można użyc miksera), stoponiowo dodając wodę. Ciasto rozwałkować do grubosści ok. 1 cm i używając foremki wyciąć kształt kości (ja lepię kuleczki). Piec w temperaturze ok. 200 stopni C przez 10-15 minut, aż ciasteczka się przyrumienią. Przechowywać w szczelnym pojemniku lub w lodówce. Ciasteczka cynamono-jabłkowe: 1 duże jabłko 2-3 łyżki miodu 1/4 szklanki wody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki mąki owsianej (lub ryżowej jeśli pies jest alergikiem) 3/4 szklanki mąki pszennej Nastawić piecyk na 200-220 stopni. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do niego miód, wodę cynamon i mąkę owsianą. Wszystko dokładnie wymieszać. Potem stopniowo dodawać mąkę pszenną. Po wyrobieniu ciasta uformować płaskie ciasteczka. Włozyć do piekarnika na 0,5 godz. Nastepnie przewrócić na drugą stronę i zmiejszyć temperaturę do około 20 stopni. Piec jeszcze 30 minut. Ciasteczka z Gerbera 1 słoik jedzenia dla dzieci (np. indyk z warzywami lub sam indyk Gerbera) 6 łyzek stołowych mleka w proszku 8 łyżek zarodków pszenicy Nastawić piekarnik na 220 stopni. Wszystkie składniki wymieszać i formować ciasteczka. Piec około 12-15 aż zbrązowieją. Ciasteczka marchewkowe (wpływające na barwę sierści) szklanka ugotowanej i zmiażdżonej marchewki 2 jajka 2 łyżeczki czosnku 1 szklanka mąki 1/2 szklanki płatków owsianych 1/8 szklanki mąki ryżowej lub zarodków pszennych Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec około 45 minut aż zrobią się brązowe i chrupiące. Uff! Trochę się napracowałem (przeredagowanie i korekta tekstu) :lol: :wink:
bos Posted October 12, 2005 Posted October 12, 2005 Jeszcze jedno - zbliżamy się do 100 strony , nie zapomnijcie o schłodzeniu szampana :D :D Jeżeli chodzi o mnie to będę miał też swój ciupinki jubileusz 100 post To pryszcz w porownaniu do Was , ale zawsze coś. :D :D A żeby było śmieszniej to muszę Wam zdradzić ....hhhhhhhy..................mianowicie .............13 pażdzirnika... .......... :tort: :BIG: Same uroczystości :drinking: .................... :Dog_run: :Dog_run: :Dog_run: :Dog_run: :Dog_run:
Recommended Posts