Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chciałam Was prosić o radę.
Chciała bym wystawiać moją sunię ale nie wiem za bardzo jak się zabrać za szkolenie jej.
Czytałam artykuły i oglądałam wystawy, ale mimo wszystko czuję się laikiem w tej dziedzinie.
Czy są może jakieś szkoły tresury (najlepiej w Krakowie) gdzie pod czyimś fachowym okiem mogła bym uczyć moją księżniczkę prawidłowej postawy i chodzenia?
Z góry dziękuję za informacje :)

Posted

efra-husky napisał(a):
Chciałam Was prosić o radę.
Chciała bym wystawiać moją sunię ale nie wiem za bardzo jak się zabrać za szkolenie jej.
Czytałam artykuły i oglądałam wystawy, ale mimo wszystko czuję się laikiem w tej dziedzinie.
Czy są może jakieś szkoły tresury (najlepiej w Krakowie) gdzie pod czyimś fachowym okiem mogła bym uczyć moją księżniczkę prawidłowej postawy i chodzenia?
Z góry dziękuję za informacje :)

no cóż czy takie szkoły sa to nie wiem, zwłaszcza ze ja nie z krakowa :wink: ale pomijam ten fakt.
Więc uważam że ty sama powinnas zacząc ją cwiczyc (ja tak robie na swoich), i nie martw się husky sie bardzo szybko uczy :wink: najpierw powinnas według mnie nauczyc ją stac, zaczynajac od krótkich wiczen tzn 2-5 minut i z każdym dniem wydłużając o minutke lub dwie. najpierw po prostu mów jej"stój" (lub inne krótkie wyrazy np. postawa, wystawa), nagradzaj ją cały czas ( trzeba się uzbroic w dużo smakołyków :) ). kiedy suczka/piesek (przepraszam nie wiem co masz :) ) stoji już sama, możesz zacząc dotykac jej nóg i przestawiac je, tak by staneła juz w "prawdziwej" pozycji wystawowej. czestotliwosc cwiczen, myśle że trzeba dużo na to poswiecic czasu, tak jak napisalam conajmniej raz dziennie ale nie długo. następnie możesz nauczyc ją biegac przy nodze, już najlepiej na ringówce, lub cienkim łańcuszku. najlepiej zaczac ze smakołykiem w rece biegnąc przed suczka i zachęcając ją do biegu (np. "bieg, bieg, bieg"). potem gdy już sama "załapie" o co chodzi możesz uczyc ją biec po lewej stronie, trzymajac ringówke w lewej ręce. oczywiscie cały czas nagradzaj ją. Chyba taka jest tajemnica sukcesu :)
najlepiej zaczac juz jak najwczesniej w wieku 3-4 miesiecy.
Życze Ci by twój hasiorek szybko "załapał" o co chodzi a potem to już tylko zgarnianie nagród na wystawach :B-fly:
Pozdrawiam
Lidka i Villarica

Posted

Wielkie dzięki :)

A tak przy okazji mam pytanie - czy ringówka pozwili mi w nauczeniu, żeby wysoko trzymała główkę. Teraz chodzi z nosem przy ziemi a głowę podnosi tylko wtedy gdy dostaje smakołyk lub gdy goni ptaki

Posted

efra-husky napisał(a):
Wielkie dzięki :)

A tak przy okazji mam pytanie - czy ringówka pozwili mi w nauczeniu, żeby wysoko trzymała główkę. Teraz chodzi z nosem przy ziemi a głowę podnosi tylko wtedy gdy dostaje smakołyk lub gdy goni ptaki

tak myśle że pomoże. jesli zaczniesz z nią biegac tak jak ci napisalam w ostatnim poscie
czyli że bedziesz przed nią biec i mówic do niej, pokazuj jej wtedy smakołyk bedzie zainteresowana! :) jak bys miala jakies pytania jeszcze w zwiazku z tym to z checią odpowiem
Pozdrawiam
Lidka i Villarica

Posted

ja sama szkole ;) i wlasnie ostatnio pojawil sie problem... ucze moja 6 mies suczke chodzenia na wystawe do Legnicy...wszytsko robi ladnie, glowa do gory, wyciagniety chód... ale ostatnio zaczelo ja znosic na bok... tzn glowa idzie prosto a zad lekko w lewo... :roll: jak moge to wyeliminowac... (zmiana tempa nie bardzo rozwiazuje moj problem)

Mam nadzieje, zejej sie odwidzi i znow zacznie biegac normalnie... ale pooki co musze jej tego odzwyczaic...

Posted

Zaopatrzyłyśmy się dzisiaj w ringówkę i zaczynamy ćwiczenia tak jak nam Savannah radziłaś :)
Zobaczymy jakie będą efekty.
A jutro idziemy na spotkanie organizacyjne na Błonia bo zaczyna się kurs wakacyjny :D

Posted

Savannah napisał(a):
maga18 napisał(a):
pooki co musze jej tego odzwyczaic...

no właśnie musisz to zrobic 8)
Pzdr
Lidka i Villarica

ale jak :niewiem: ????

Posted

efra-husky napisał(a):
Zaopatrzyłyśmy się dzisiaj w ringówkę i zaczynamy ćwiczenia tak jak nam Savannah radziłaś :)
Zobaczymy jakie będą efekty.
A jutro idziemy na spotkanie organizacyjne na Błonia bo zaczyna się kurs wakacyjny :D

super , i jak idą cwiczenia??
Pozdrawiam
Lidka i Villarica

Posted

ja własnie od 3 dni trenuje intensywnie -
miałam na myśli że po 15 minut dziennie :) nie wiecej, bo nie widze takiej potrzeby póxniej pies sie szybko nudzi i wlaściwie nie ma efektów :-?
Już widze pierwsze efekty, pies stoi i biega tak jak powinno byc :) dokladnie to samo robilam co napisalam :)
Pozdrawiam
Lidka i Villarica