Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 4.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

asher napisał(a):
Hahaha, przegnałam chmurzyska do na Śląsk. W warszawie po południu nawet trochę słonka sie pokazało :D
tak naŚląsk nie chciało się przyjechać to nam chmurzyska nasłała :-? 8)

Posted

Lucy* napisał(a):
Nooo, dzięki !! :D Też sobie chwalę :wink:

Noooooo!!!!! Sorki, że się wtrącam, ale nie mogę się powstrzymać! Śliczne miejsce! Czy to na Śląsku? Ja uwielbiam Pszczynę! Wyobrażam sobie jak musi być tam teraz pięknie! :loveu: ....chyba, że leje...

Posted

Dzięki :oops:

Tak to na Śląsku.. teoretycznie :wink: a dokładnie mieszkam na zupełnych obrzeżach Sosnowca.. gdzie są właśnie najczystsze tereny na Śląsku. Bardzo blisko mam do Jaworzna.. Bukowna.. Sławkowa.. i okolicznych gęstyyyych lasów ciągnących się kilometrami :D I nawet po sąsiedzku mam niesamowitą "pustynię" - kopalnię piasku.. :lol:
Jak mi Asia pozwoli to wkleję jeszcze popołudniu ze dwa zdjęcia z moich okolic :D :wink:

Co do Pszczyny.. zgadzam się.. :lol: można się w niej zakochać.. jak dobrze że są jeszcze takie cudowne miejsca :multi: gdzie można się powałęsać z pieskiem i poradować z widoków :lol:

Posted

Lucy* napisał(a):
Tak to na Śląsku.. teoretycznie :wink: a dokładnie mieszkam na zupełnych obrzeżach Sosnowca..
To chyba raczej na Zagłebiu? :evilbat: :lol:

A serio, masz rzut beretem również do mojej bliskiej rodziny, która mieszka teoretycznie w Trzebini, administracyjnie chyba w Myślachowicach, a faktycznie w Gaju pod elektrownią :lol: Tez mają bliziutko do Bukowna i do Jaworzna, choć sa już w Małopolsce :wink:

Posted

Lucy* napisał(a):
...

Tak to na Śląsku.. teoretycznie :wink: a dokładnie mieszkam na zupełnych obrzeżach Sosnowca.. gdzie są właśnie najczystsze tereny na Śląsku. Bardzo blisko mam do Jaworzna..

Nooooo! to ja znam te okolice bo my przez 3 lata mieszkaliśmy w Chrzanowie! :D Mam wielki sentyment :iloveyou:...

Lucy* napisał(a):
Co do Pszczyny.. zgadzam się.. :lol: można się w niej zakochać.. jak dobrze że są jeszcze takie cudowne miejsca :multi: gdzie można się powałęsać z pieskiem i poradować z widoków :lol:

Na przykład tu? :D

Posted

:o No proszę, jestes już którąś z kolei osobą na Dogo, mającą coś wspólnego z tamtą okolicą :D A Chrzanów oczywiście dobrze znam. Na zakupy zawsze tam jeździmy, jak jestem u babci :D

Ja też mam ogromny sentyment. I do tamtych okolic i do Śląska jako takiego (zarówno Chrzanów, jak i Trzebinia jeszcze niedawno były w woj. katowickim, choć geograficznie to Małopolska :wink: )

Posted

malawaszka napisał(a):
Lucy* czyżby to był Kazimierz?? :fadein: uwielbiam ten park :laola:

Malawaszka to nie był Kazimierz.. to była końcówka mojej ulicy :lol:
Ale zdjęcia Kazimierza też mam 8) bo sobie tam m.in. robie wycieczki rowerowe :D
A jak tak dobrze znasz okolice to może wiesz gdzie jest Balaton ?? Bo ja właśnie rzut beretem od Balatonu :lol:

Posted

Wiecie co.. poczułam się jak w rodzinie :lol: :wink: normalnie tyle macie wspólnego ze Śląskiem i Zagłębiem 8) 8) i tym małopolsko - śląskim miszungiem :lol:

Posted

mmbbaj napisał(a):
Lucy* napisał(a):
...

Tak to na Śląsku.. teoretycznie :wink: a dokładnie mieszkam na zupełnych obrzeżach Sosnowca.. gdzie są właśnie najczystsze tereny na Śląsku. Bardzo blisko mam do Jaworzna..

Nooooo! to ja znam te okolice bo my przez 3 lata mieszkaliśmy w Chrzanowie! :D Mam wielki sentyment :iloveyou:...

Lucy* napisał(a):

Na przykład tu? :D

:o :o :loveu: :loveu: DOKŁADNIE !!!

Posted

asher napisał(a):
...

Ja też mam ogromny sentyment. I do tamtych okolic i do Śląska jako takiego (zarówno Chrzanów, jak i Trzebinia jeszcze niedawno były w woj. katowickim, choć geograficznie to Małopolska :wink: )

Asher :lol: z tego co wiem to było wielkie nieporozumienie! Taki eksperyment, do którego nikt nie mógł się przyzwyczaić! :D Chrzanów i Trzebinia zawsze były w woj. krakowskim, które sięgało aż do Mysłowic, Jaworzno też. W 1975 roku w ramach reorganizacji administracyjnej kraju przyłączono Chrzanów, Trzebinię, Jaworzno itd. do woj. katowickiego i tak było do lat...chyba 90tych? :roll: Przez te lata próbowano utożsamić te rejony z kulturą śląską. W rezultacie podczas festynów czy regionalnych dni kultury pod nazwą czy w nazwie "śląskie", regionalne zespoły występowały w strojach tradycyjnie krakowskich! :lol: I nigdy mentalność ani tradycje czysto śląskie nie przeniknęły, odwiecznej kultury administracyjnymi decyzjami nie da się kształtować ani zmieniać :wink: