Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dzien dobry

mam taki problem z moja pieciomiesieczna spanielka !! chodzi mi o to ,ze smierdzi jej z pyszczka nie wime dlaczeog ??? podaj jej sucha karme chapi i tez spuszczki ale rzadziej !!! czy brzydki zapach jest przyczyna tego ,ze ma nie odpowiednia karme czy cos sie dzieje w zoladku ???? prosze o porady :(

Posted

tak zalatwia sie normalnie !! wszytko jest w porzadku ,, jest zywa , posilki wcina jak trzeba,,,, ale ostatnio miala rozwolnienie i nie wiem od czego , chyba rzeczywsicei musze isc do weterynarza, a zapach nadal jest bleeee czuc normalnie wnetrznosci tak mi sie wydaje

Posted

Moze zmien jej diete. Chapi nie jest dobra karma wiec sila rzeczy pies nie moze byc po niej w super formie (takze w sensie zdrowia przewodu pokarmowego). Moze spanielka ma delikatny zoladek i taki pokarm po prostu jej nie sluzy.

Posted

Wiesz, trudno powiedziec, kazdemu psu co innego sluzy. A i wlasciciele rozne karmy wybieraja. Jedni Royala inni Eukanube czy Nutro Choice, a jeszcze inni Ariona czy Acane. Przejrzyj sobie inne tematy w tym dziale (Żywienie). Jest tu mnostwo topicow o karmach, na pewno cos wybierzesz. Generalnie moge tylko powiedziec, że wszsytkie karmy kupowane w supermarketach czy innych sklepach spozywczych sa podobnej jakosci jak Chapi, a wartosc odzywcza maja mniej wiecej taka jak dla nas chipsy :lol:

Posted

Nie przesadzałąbym z tą karmą. Nie sądzę, żeby takie problemy były od karmy. Radzę się zastanowić, co pies podjada pomiędzy posiłkami. Może coś znalazł na dworzu. A może złapał jakiegoś wirusa - nie leciała mu żadna wydzielina z nosa? Karmę warto zmienić na lepszą, bo ta tania ma mnóstwo barwników i innej chemii. Ale nadal uważam, że najpierw przyczyn należy poszukać gdzie indziej.

Posted

Chapi jest bardzo kiepską karmą i to pewnie jest przyczyna tego smrodu .
Młoda suczka nie powinna mieć jeszcze kamienia na zębach ,a zapach wnętrzności świadczy o złej precy układu pokarmowego .
Ona musi jeść karmę dla szczeniąt i dobrze jak będzie to karma klasy Super Premium, poczytaj na stronie o karmach i postaraj dobrać swojej suni jak najlepszą karmę i sama przekonasz się ,że zapach minie .
Pozdrawiam.

Posted

Nie zauważyłam, żeby psy karmione dobrą karmą miały brzydki zapach z pyska. Wprost przeciwnie, wystarczy, że dam suce trochę surowego mięsa i zaraz jej jedzie padliną. Kamień na zębach też się tworzy od miekkiego pokarmu a nie suchego.
Dla odciążenia żołądka można przez jakiś czas podawać rozgotowany ryżyk z mięsem i marcheweczką. Tylko ryż musi być rozgotowany.

Posted

karolaGd napisał(a):
witam

a zauwazyla ze niestety psy karmione wogole jaka kolwiek sucha karma maja brzydki zapach z psyka. ciekawe skad to sie bierze :lol:

jesli nie do konca dobrze ją trawią to tak. Starszy (delikatniejszy) z moich psow karmiony jako szczeniak suchym na jeden z posiłków tak mial. Zapaszek (plus bulgotanie w zołądku ) pojawial sie po zjedzeniu suchej karmy (jakiejkolwiek z tych dobrych). Po kurczaku z ryzem nie dzialo sie nic. Acha..przez caly czas pies mial kupy normalne i byl zywy. Zalezy od psa..drugi pies zjada suche (to samo) łykając łapczywie i nic mu nie jest (z zapaszków).

Posted

rodzaj karmy ma BARDZO duzy wplyw na zapach z pyska. Jesli pies jest karmionym badziewiem, raczej nie mozna oczekiwac, ze bedzie mu ladnie pachniec :roll:
Jako przyklad pies znajomej - najpierw dostawalam sucha Acane dla doroslych psow - nie lubil jej i smierdzialo mu naprawde niefajnie. Po czym zostala zmieniona karma na Acane dla psow malych - nie dosc ze wcina bardzo chetnie, to smrodek przeszedl momentalnie. Po prostu pierwsza karme kiepsko trawil

• 2 months later...
Posted

Sucha karma ma to do siebie, ze sie osadza na zebach. Jesli takie resztki karmy na zebach sa jakis czas to raczej nie ma cudow - zapaszek bedzie.
Dlatego proponuje przemywac zeby pasta dla psow i zwykla (ale dla dzieci, bardzo miekka) szczoteczka.
Nie twierdze, ze to tylko wina karmy, albo w ogole karma nie ma tutaj wplywu na zapach - tak moze byc. Moze tez byc cos (tfu tfu) z nerkami, z trawieniem.
Ale zajelabym sie tym myciem i zobaczyla czy beda efekty - jak sie dowiedzialam myc zeby mozna nawet codziennie - a niektorzy wrecz zalecaja codzienne mycie.
Jak chcesz sie przekonac - po zjedzeniu karmy otworz pysk psa i zobacz co sie znajduje na zebach - no chyba, ze pies ewenement i nic sie nie osadza ;)

Posted

Mojemu psu po Royalu też jechało z pyska, tak że nie można było wytrzymac. Ogólnie też było go bardzo "czuć", natomiast sierść miał piękną i był w dobrej formie. Jak przeszłam na Hillsa a potem na Boscha zapachu z pyska prawie nie ma, pachnie mniej intensywnie i ogólnie jest dużo lepiej. Spotkałam się z tym że dużo osób karmiących Royalem narzeka na okropny zapach z pyska. Coś w tym jest.

Posted

Ząbkowanie może być przyczyną "zapaszku" z pyska, zwłaszcza,że to 5-miesięczny pies.
Po zakończeniu ząbkowania problem powinien ustąpić, jeśli nie to trzeba szukać innych przyczyn.
Moje psy są na BARFie i tylko przez kilka tygodni ząbkowania był nieprzyjemny zapach z pyska. Poza tym nie ma problemów z brzydkimi zapachami z pyska czy też psa w całości.