Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Co możecie mi powiedzieć na temat tego specyfiku sprzedawanego na allegro oprócz tego co tam już pisze? Może ktoś z was stosował ten specyfik interesuje mnie z jakim skutkiem i nie pytajcie po co mi to, bo gdybym chciał psa upaść to znam mniej zdrowe sposoby stosowane przez ABS-y(ów?).

Posted

Tak sie składa, że preparat HMB dla Dogvitalu opracował mój dobry znajomy z uczelni. :lol: HMB to preparat dla psów pracujących, wspomagający głównie regenerację, a nie rozrost tkanki mięśniowej. Polecany głownie dla psów zaprzęgowych. Zdecydowanie nie nadaje się dla młodych psiaków.

Posted

jak naj bardzei poza tym HMB wspomaga edukcie tkanki tluszczoei .... na temat tego mugl bym pisac godzinami ale jesli chcesz poprawic wyglond czworonoga polecam kupic karme z l-karnityna :P widzie na to samo co kupno sednie karmy i dokupienie suplementow typu Hmb ....
pozdro

Posted

Dzięki za rady, tylko co zrobić jak ten nasz wariat biega za czterech a je tylko za jednego za to ile wlezie (jak jest tak ciepło to tylko wieczorem) więc sprawę treningu muślę mamy załatwioną, wcina (bez kryptoreklamy) eukanubę dla psów (jak ktoś kiedyś radził) o przedział cięższych od siebie i waży tylko 16 kg, a ma 1,5 roku (rodowodowy, rodowodowy -nie z giełdy, inf. dla sceptyków ;) wciąga również wołowinę i kości wołowe + ciasteczka wątróbkowe zresztą wg. przepisu z naszego forum, zresztą niczym nie pogardzi (robali i pochodnych też nie ma)

Posted

1,5 roku i 16 kg to wcale nie tak mało. W tym wieku nawet niewskazana jest zbyt duża masa, bo może dojść do przeciążenia stawów. Wagą zresztą nie trzeba się kierować, tylko wyglądem i zdrowiem psa. On jeszcze się rozwija i dorosłego wyglądu nabierze dopiero za rok. W tym czasie jeszcze wszystko sie może zmienić.

Posted

No to mnie pocieszyłaś. Tak czytałem, że stafiory rosną do 3 roku, ale to co widziałem na wystawach... to psy 2razy większe od naszego.

Posted

Moja jedna świnka (Alfa) ma 4 lata i waży 19 kg :o , a prosiaczek (Ayka) ma 20 miesięcy i waży 18 kg - CHUDZINKA!!! :lol:

Faktem jednak jest, że obie są grubokościste, a to też trzeba wziąć pod uwagę.

Posted

Na jakiejś zagramanicznej planszy z wagą poszczególnych ras, u weta widziałem, że stafiki ważą w przedziale 13- 17 kg, ale to chyba jakieś dane wzięte z sufitu.

Posted

Te dane są wzięte z wzorca rasy:

"Waga: psy - 12,5 do 17 kg (28-38 lbs), suki - 11 do 15,5kg (24-34 lbs).
Pożądana wysokość (w kłębie) to 35,5 do 40,5 cm (14-16").
Wysokość powinna być odpowiednia do wagi psa."

Tyle tylko, że trudno mi sobie wyobrazić moje Niuńki ważące 15 kg. :o :o Toż to byłby szkielet obciągnięty skórą z bardzo nikłymi mięśniami. :wink: I zamiast prosiaków miałabym gęsi wyścigowe. :lol: :lol:

Posted

Witam!
Chcę zapytać Wind34 czy twój psiak kupiony jest w Ustce?
Jeśli tak, to mój staffik to brat twojego Maxia (Tako po domowemu Dżafar). Mój Dżafi też nie jest najcięższy, waży 18 kg, a nasza suczka to naprawdę jak gęś wyścigowa bo waży tylko ok.14 kg, ale nie jest źle.
Mi również kiedyś trudno było wyobrazić sobie staffika lżejszego niż 15kg, a tu trafiły się aż dwa lżejszej wagi, ale na wystawach jest ok, mieszczą się w granicach i niższej oceny od doskonałej żadne z nich nie otrzymało.
Także póki co to się nie załamuj on jeszcze młody i wszystko się może zmienić.

Posted

Witam rodzinę Maxa (Tax - Bałtyckie Perełki). Możesz dać mi swoje namiary? Adres naszej poczty podany na tym forum jest aktualny, jeżeli podałeś swój to wysyłam ci prywatną wiadomość - sprawdż na górze masz ikonkę.

Posted

Znalazłem dzisiaj w zoologu coś takiego: Dr Seidl FLAWITOL Z FLAWONOIDAMI Z WINOGRON - Preparat witaminowo-mineralny z chromem i HMB dla psów dorosłych pracujących - 400g lub 2kg
To 400 gramowe jest po 24 zł. Wsklepach netowych też mają.

Posted

Moja suka waży w tej chwili 19 kg, ma 2 lata i 1 miesiac. Jak miała 1.5 roku ważyła 15 kg. Poieszę cię, ze do 2 roku życia z pewnością twojemu psu przybędzie kilogramów, psy trochę dłużej nabierają masy i dłużej rosną. Jeśli chcesz, żeby nabrał masy, to proponuje ci porządnie go karmić i przejść całkowicie na barfa. Dużo mięsa surowego i zobaczysz, że nabierze ciała. Mojej 2 letniej suce po miesiacu na barfie przybyło 1 kg. Metoda sprawdzona. :D

Posted

Cóż, Feliks też jest na Barfie, moze dlatego tyle waży, grubas jeden 8)

Co do flawitolu z flawonidami z winogron - Feliksik miał po nim niezle doznania dzwiękowo - zapachowo - wizualne. :wink:
Czyściło go tak, że gdyby umiał mówić, recytowałby chyba litanię do wszystkich świętych :lol:
Przypuszczam, że nie spodobały mu się drożdże obecne w preparacie :P

Posted

Nasz pies niestety kości i mięsa surowego nie jada. Prędzej się zepsuje niż on je tknie. Gotowane wołowe i owszem, natomiast prócz chsząstek i czystego mięsa drobiowego, kości kurzęcych w całości nasz pies nie dostaje. Drobiowe kości długie, surowe czy gotowane rozszczepiają się i mogą doprowadzić do perforacji np. jelita, ato do znacznych komplikacji i długotrwałego leczenia (znajomi tak załatwili swojego jamnika). Więc BARF odpada.

Posted

[quote name='dominika_81']Jest też specjalna strona dotycząca tej "diety" ale zapomniałam adresu :evil:

http://www.barf.aplus.pl/barf/index.php

wind34, jeśli chodzi o kosci drobiowe - poczytaj stronę, do której dałam linka, w dogomaniackim dziale "Żywienie" też jest trochę o BARFie. Bo szczerze mówiąc mnie nie chce się po raz setny tego wyjaśniać :wink:

Posted

Jeśli tylko polubią surowe mięcho to na pewno nabiorą ciała :D
Mój bulek też ładnie przytył po surowiźnie ale nagle mu się odwidziało i surowe jest już bleee :evil: A szkoda, bo teraz ciągle stoi z wagą w miejscu i za nic nie mogę go podtuczyć :(