bognik Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Witajcie !!! Mam parę pytań odnośnie wystaw, oto one: 1. Mam 6 miesieczną suńkę rasy lhasa apso, przed wystawą muszę jej wyrobić rodowód, więc ile to kosztuje, Lhara urodziła się w Grudziądzu, czyli Związek Kynologiczny w Grudziądzu, ale mogę w innym Związku go wyrobić ??? 2. 6 - miesięczna sunia startuje w klasie szczeniąt, a już 16 miesięczna w jakiej klasie (bo ja myślę o majowej wystawie w Bydgoszcy, Lhara będzie miała 16 miesięcy) ??? 3. Potrzebna jest ringówka, tak ??? Ile taka kosztuje i jakie są najlepsze (jeżeli są różne) ??? 4. Najlepiej telefonicznie zgłosić psa i wpłacić pieniądze, niż zaraz na wystawie (bo na wystawie drożej) ??? 5. Jak już przyjadę na miejsce, to musze się gdzieś zgłosić, czy iść do swojej grupy (lhasa apso to ozdobna) ??? Sory że tak pytam, może dla Was do normalnie pytania, ale to będzie moja pierwsza wystawa (i Lhary też) w życiu i strasznie się boję że coś nie wyjdzie, że coś źle zrobię, wierzcie mi. Może sami mi coś jeszcze podpowiecie??? Z góry dzięki i jeszcze raz sorki za tyle pytań... :D Pozdrawiam :wink: Quote
carotina Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 bognik napisał(a):Witajcie !!! Mam parę pytań odnośnie wystaw, oto one: 1. Mam 6 miesieczną suńkę rasy lhasa apso, przed wystawą muszę jej wyrobić rodowód, więc ile to kosztuje, Lhara urodziła się w Grudziądzu, czyli Związek Kynologiczny w Grudziądzu, ale mogę w innym Związku go wyrobić ??? 2. 6 - miesięczna sunia startuje w klasie szczeniąt, a już 16 miesięczna w jakiej klasie (bo ja myślę o majowej wystawie w Bydgoszcy, Lhara będzie miała 16 miesięcy) ??? 3. Potrzebna jest ringówka, tak ??? Ile taka kosztuje i jakie są najlepsze (jeżeli są różne) ??? 4. Najlepiej telefonicznie zgłosić psa i wpłacić pieniądze, niż zaraz na wystawie (bo na wystawie drożej) ??? 5. Jak już przyjadę na miejsce, to musze się gdzieś zgłosić, czy iść do swojej grupy (lhasa apso to ozdobna) ??? Sory że tak pytam, może dla Was do normalnie pytania, ale to będzie moja pierwsza wystawa (i Lhary też) w życiu i strasznie się boję że coś nie wyjdzie, że coś źle zrobię, wierzcie mi. Może sami mi coś jeszcze podpowiecie??? Z góry dzięki i jeszcze raz sorki za tyle pytań... :D Pozdrawiam :wink: 1. Musisz złożyć metryke w oddz. do którego należysz i w którym piesio bedzie zarejestrowany. Ja ostatnio składałam mojej najmłodszej i płaciłam 66zł rejestracja+66złrodowód 2 16m. to klasa młodzieży 3 ringówki kosztują mniej więcej od 10 zł wzwyż, ja dla shih-tzu kupuje takkie cienkie sznurkowe, cena na wystawie ok. 16-18zł. Najlepiej dobrać pod maść psa 4 psa trzeba zgłosić odpowiednio wcześniej (ile-jest zawsze informacje na stronie oddz. worganizującego wystawe). Wysyłasz zgłoszenie mailem, faxem, bądź listownie, potem ewentualnie potwierdzasz telefonicznie. Płacisz wcześniej i dołączasz dowód wpłaty do zgłoszenia, bądź bierzesz go ze sobą na wystawe(ale wtedy Ci nr. nie przyślą). Możesz płacić na wystawie, wtedy jest drożej 5 Jak przyjedziesz to idziesz po katalog, lub/i do sekretariatu pokazać dowód wpłaty/zapłacić i odebrać numerek (chyba, że wysłałaś dowó wpłaty, wtedy zazwyczaj już go masz :wink: ). Nastepnie patrzysz w katalog na jakim ringu jesteście oceniani i idzesz szukać oweg ringu. Siadasz obok i czekasz :wink: :wink: :wink: , najlepiej mieć jakiś stoliczek i krzesełko ze sobą :wink: :P Quote
bognik Posted July 13, 2005 Author Posted July 13, 2005 Carotina - WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!! :multi: :buzi: :multi: Szkoda tylko z wyrobieniem rodowodu, bo mam bliżej do oddziału Bydgoskiego... Pozdrawiam :D Quote
ofca Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Lepiej wysłac ksero dowodu wpłaty. pozrawiam iwona Quote
Elitesse Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 bognik napisał(a):Carotina - WIELKIE DZIĘKI !!!!!!!!! :multi: :buzi: :multi: Szkoda tylko z wyrobieniem rodowodu, bo mam bliżej do oddziału Bydgoskiego... Pozdrawiam :D we Wrocławiu rejestracja wpisowe składka i rodowód kosztują 105 zł Quote
joanna Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Bognik, zapisujesz się do Związku w takim oddziale, który jest najwygodniejszy dla ciebie. Po zapisaniu się, to właśnie w swoim oddziale składasz metryke w celu wyrobienia rodowodu. Jeśli bliżej ciebie jest Bydgoszcz to zapisuj się do bydgoskiego. Nie ma rejonizacji. Quote
bognik Posted July 13, 2005 Author Posted July 13, 2005 joanna napisał(a):Bognik, zapisujesz się do Związku w takim oddziale, który jest najwygodniejszy dla ciebie. Po zapisaniu się, to właśnie w swoim oddziale składasz metryke w celu wyrobienia rodowodu. Jeśli bliżej ciebie jest Bydgoszcz to zapisuj się do bydgoskiego. Nie ma rejonizacji. Tak ??? Ufff, to dobrze !!! Wielkie dzięki :D Quote
donya Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 Na wystawę dobrze jest zabrać oprócz stolika, krzesełka - parasol (chroni przed słońcem i deszczem), przybory do czesania, kosmetyki dla psa - jeżeli jakies używasz. Oczywiście wodę dla pieska Quote
carotina Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 o kosmetykach i tych wszystkich szpargałach :wink: nie wspominałam, bo wydało mi się oczywiste :P 8) :wink: .... no ale z tym parasolem to racja, można też tzw. pawilon, czyli taki jakby namiot, żeby się ukryć przed deszczem, lub słońcem Quote
anovi Posted July 13, 2005 Posted July 13, 2005 No i wiem, że łatwo powiedzieć, ale nie denerwuj się - bo zarazisz tym pieska :) A po co? Niech to będzie dla Was miłe nowe doświadczenie i fajna przygoda :) Z takim nastawieniem na pewo będzie dużo łatwiej i przyjemniej :) Pozdrowionka Quote
Malvina Posted July 14, 2005 Posted July 14, 2005 a jeżeli będzie miała 16 miesięcy (w dniu wystawy) to możesz zgłosić ją do klasy młodzieży, pośredniej lub otwartej :wink: Quote
bognik Posted July 14, 2005 Author Posted July 14, 2005 No napewno kosmetyki jakieś i grzebień wezmę, wodę dla psa (KONIECZNIE),dzięki za rady ze stolikiem, krzesłem i parasolem :wink: Postaram się nie denerwować :D Quote
banjo Posted July 14, 2005 Posted July 14, 2005 Ja właśnie jestem po mojej pierwszej wystawie i też zadawałam duuużo pytań, wiec jak czegoś nie wiesz pytaj koniecznie. Pamiętaj to super zabawa dla Ciebie i psiaka :D Ja się strasznie denerwowałam ale teraz wiem że niepotrzebnie (na pierwszy raz możesz kogoś poprosić żeby wystawił psa zamiast Ciebie, ja tak zrobiłam i jestem zadowolona bo dzięki temu fajnie się bawiłam patrząc spokojnie na Vanity zza ringu :wink: ) Quote
pszym Posted July 14, 2005 Posted July 14, 2005 Przede wszystkim idź na wystawę najpierw sama - bez psa. Pooglądaj na spokojnie, popatrz jak psy są wystawiane, porozmawiaj z wystawcami. Zobacz jak prezentuje się konkurencja. Obejrzyj jak wyglądają psy które wygrywają... Quote
anovi Posted July 19, 2005 Posted July 19, 2005 [quote name='banjo']Ja właśnie jestem po mojej pierwszej wystawie i też zadawałam duuużo pytań, wiec jak czegoś nie wiesz pytaj koniecznie. No właśnie bognik - pytaj, pytaj - podobno, kto pyta nie błądzi... :) Quote
daga10011 Posted July 19, 2005 Posted July 19, 2005 a ja bym Ci radzila nie czekac az psiunka bedzie miala 16 miesiecy 8) .zaczelabym juz teraz-wystarczy rejestracja w oddziale ZK i nr.rejestracyjny-i zasuwanie do klasy szczeniakow.Ta klasa jest bezstresowa,psiunia sie przyzwyczai do atmosfery a Ty sie wyluzujesz.obyjesz sie ze wszystkim i w klasie mlodziezy lub posredniej(najlepiej jest wystawiac jak najdluzej w tej nizszej klasie-no chyba,ze w mlodziezy ma sie juz wszystko-czyli CH.Ml)-bedziesz sie juz czula pewniej ....ja wystawiam od 6 miesiaca zycia psy-i bardzo sobie chwale-bo wystawy nie sa stresujace-zobaczymy jak wejde w mlodziez-ale moze ten brak stresu wejdzie mi w krew :D Quote
kasja Posted August 17, 2005 Posted August 17, 2005 witam wszystkich :D w przyszłą niedzielę wybieramy się na wystawę i chciałabym uzyskać informacje odnośnie "świadectwa zdrowia", jakoś ostatnio dopiero mi się przypomniało, że coś takiego jest wymagane. Moje pytanie - czy nalezy wcześniej udać się do swojego weta czy wystarczy książeczka zdrowia z aktualnymi wpisami? W sumie nie wiem jak to jest praktykowane na wystawach :wink: Quote
Incunabula Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Kasja - świadectwo zdrowia nie jest wymagane na każdej wystawie. Jeśli jest, to idziesz do swojego weterynarza i on Ci je wystawia. W zależności od lekarza - za darmo albo za odpłatnie. Jedziesz do Torunia? Tam chyba nie jest wymagane 8) . Quote
kasja Posted August 18, 2005 Posted August 18, 2005 Morrisonka jadę do Torunia i właśnie dzisiaj przyszło potwierdzenie, na którym jest wymienione tylko aktualne świadectwo szczepienia przeciwko wściekliźnie :D to dobrze, chociaż jednej formalności mniej Quote
AiMiN Posted August 19, 2005 Posted August 19, 2005 Czyli wystarczy mieć np. paszport psa przy sobie? Quote
Dinusia Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Witam! jak wygladala wasza pierwsza wystawa? jak wam poszlo? W czerwcu nasz pierwszy wystep...boje sie :roll: Quote
Elitesse Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 na mojej pierwszeej wystawie juz ladnych pare lat temu - w Opolu - pies mi uciekl z ringowki i za nic w swiecie nie chcial sie ladnie prezentowac :) dostal 3 lokate brazowy medal z komentarzem sedziego moglby dzis wygrac ale ... Powodzenia !! Quote
blaira Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Moja pierwsza wystawa? w NDMie koniec 2005 Wyszlam cala mokra z ringu ze zdenerwowania a pies, dostal takiej paniki ze ni jak mialam go jak ustawic bo ktos zaczla przesuwac jakies wiekie ciezary do potrzymywania jakies tam dekoracji poza ringiem i to byl taki lomotze maluch w szczniakach sie przestraszyl, ale ta ktoi mam mile wspomnienia Quote
talut Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 nasz debiut był w tym roku w Bydgoszczy ;) w sumie mogło być gorzej-przed samym wejściem na ring byłam biała jak papier, psiul wolał się bawić z innymi, zapomniałam najpierw podnieść mu ogon, potem nie wiedziałam co zrobić z ringówką, podczas biegu Monulec stwierdził że woli siedzieć, a w trakcie oceny rzuciła się na saszetkę ze smakołykami i zaczęła wyżerać :lol: lokata 1/2 w.o. BOB Puppy ;) Quote
Gazuś Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 My debiutowaliśmy w SOPOCIE 2005 w pośredniej. Strach przed wystawą (w domu :lol: ) niesamowity. Aż mi nieodbrze przez tydzień było :evil_lol: Na wystawie... No cóż :lol: Jak tylko weszłam na rong stres został za taśmą. Pies pobiegł super, ustawił się ładnie, ja byłam odstresowana. No, może troche za bardzo wziełam sobie do serca rady znajomych, żebym się do sędziny uśmiechała, bo przez dwadzieścia minut byłam tam poprostu WYSZCZERZONA - co widać na zdjęciach :lol: Jakoś tam nawet nie myślałam, a uśmiechnięta byłam od ucha do ucha :lol: Sędzina chodziła pomiędzy psami z poważną miną, a jak spojżała na mnie aż się uśmiechnęła :evil_lol: W każdym razie - jechałam ze strachem, i WIELKĄ nadzieją, że dostanę chociaż doskonałą. A wróciliśmy z wpaniałym opisem (no, niedokońca z nim wróciliśmy, bo został wpisany na karcie innego psa i odzyskam dopiero jak pojadę po pieczątk REPRODUKTOR do Gdańska :lol: ) II lokatą na VIII psów. I ciepłymi słowami od sędziny. I dwoma zapełnionymi kliszami w aparacie. Wróciliśmy szczęśliwi....i uzależnieni :lol: Od wystaw, ma się rozumieć. Quote
Recommended Posts