Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

słuchajcie mam problem...niestety nie ma mojego weta, nie mam jakoś przekonania do innych, wiec prosze o pomoc Was
ok 2 tygodnie temu mojej gajce wyszło cos na brzuszku-taka mala czerwona plamka, która psinka drapala :-? znajomy powiedział mi, że to może byc od ugryzienia komara i samo zejdzie...faktycznie zeszło...ale wczoraj jak rano ją obejrzałam to miala 3 inne plamki, które gryzie...nie wiem czym to jest spowodowane, karmie ją tylko gotowanym (zawsze kasza albo ryz+wieprzowina lub wołowina), komar faktycznie mnie też pogryzł...jest sie czym martwić?

Posted

Mała, czerwona plamka :hmmmm:
Płaska czy wypukła?
Jakiej średnicy?
Idealnie okrągła czy nieregularna?
To wszystko ma znaczenie i może pomóc w ustaleniu skąd się wzięła.
Być może jest wynikiem "ugryzienia" przez komara, meszkę lub innego owada. Ale może być również drobniutkim skaleczeniem np. pospacerowym. Może być także odczynem alergicznym :roll:
Dużo tych "może".
Jeśli psiak czuje się dobrze i normalnie się zachowuje, poza tym drapaniem ( pewnie trochę go swędzi i tyle), to nie ma co panikować :)
Jeżeli natomiast ma podwyższoną temperaturę albo np. jest osowiały, czy nadpobudliwy, to jednak należałoby pójść do weta.
W końcu Sosnowiec to nie jest wioska i wetów jest tam kilkunastu.
Z pewnością ktoś ze znajomych psiarzy może Ci polecić jakiegoś innego, godnego zaufania, poza Twoim ulubionym :)

Posted

no własnie co do plamek, bo juz pisałam na innym topiku, ale...
zachwanie gajki jest ciagle takie samo-ma apetyt, chce sie bawic i ma w sobie duzo energii :) plamki juz w sumie poschodzily, zostaly jeszcze tylko takie czerwone opuchniecia kolo narządów :lol:
smarowałam jej to rumiankiem i pozniej mascią cynkową i zeszło, wydaje mi sie, ze to było jednak uczulenie-prawdopodobnie na jakies trawy, bo gajek czesto przy siusianiu ociera dupką o zielsko :) :lol:

Posted

hmmmm...szczerze powiedziawszy to nikt tego nie wie :P gajke wziełam w maju ze schroniska, z papierów wynikałoby ze ma ok.3 lat, ale w schronisku mówili że ma 5 :roll:
wogóle, to wydawało mi się, że gajka chyba była sterylizowana, bo ma takie małe, ale wyczuwalne zgrubienie na brzuchu :roll:

Posted

Rozumiem, że masz ją stosunkowo od nie dawna. Ale nie masz się czego obawiać przy cieczce.
Bardziej bym się obawiała, że zaczerwienione plamki mogą być wynikiem uczulenia. Sosnowiec jak każde większe miasto nie grzeszy czystością :-?
Najlepiej udać się do weterynarza.

Daj znać co to było jak się dowiesz.

Posted

Jeśli Gaja jest ze schroniska to powinni Ci tam powiedzieć o tym, że jest wysterylizowana :roll:
Cieczka to nie choroba, ale lepiej wiedzieć na czym się stoi :lol:
Rumianek też może uczulać :o
Do przemywania lepiej użyć łagodnego środka dezynfekującego np. wody utlenionej.

Posted

A więc to takie buty :roll:
To może warto odwiedzić weta i przy okazji diagnozowania tych plamek poprosić o sprawdzenie czy sunia jest po sterylce :-?