kahe86 Posted July 9, 2005 Posted July 9, 2005 Mój psiaczek ma juz prawie 2 latka, ale u mnie jest dopiero 2 tygodnie. Zauwazylam u niego pod oczkami ciemne przebarwienia, zwykle sa suche, a wyglada o jakby plakal. no i czesto ma ropke w kacikach oczu. Czy mozna jakos sie pozbyc tych przebarwien? Pomozcie prosze Quote
rzaba Posted July 10, 2005 Posted July 10, 2005 z tego, co ja sie orientuje, to te przebarwienia moga byc i zapewne sa od nieusuwanych ropek z oczu. ropki nalezy regularnie wybierac jesli sie pojawiaja. mozna je usuwac woda przegotowana, rumiankiem, albo sola fizjologiczna (wlasnie nie wiem dobrze czy akurat tym, bo ja na zmiane robie przegotowana i rumiankiem), tylko letnimi, wlasciwie chlodnymi, a nie wrzatkiem!!! ropki nieusuwane powoduja wlasnie takie przejasnienia pod oczami, mam nadzieje, ze jeszcze da sie te przebarwienia zmniejszyc albo usunac. pozdrawiam. Quote
rzaba Posted July 10, 2005 Posted July 10, 2005 aha i rumianku nie stosowac codziennie przez dlugi okres czasu, bo on powoduje wysuszanie sie skory. aczkolwiek co jakis czas jest skuteczny. pozdrawiam. Quote
waldek2 Posted July 10, 2005 Posted July 10, 2005 Rzaba W żadnym, żadnym, żadnym wypadku nie stosujemy rumianku. To co jest środkiem przeciw zapalnym u ludzi nie musi być u psa. W rumianku można wykąpać niemowlaka, a nie psa. Oczka przemywamy wyłącznie wodą. Jeżeli robimy to systematycznie nie ma stanów zapalnych, a co za tym idzie "ropy". Jeżeli już są drobne kłopoty to stosujemy zwykłą czarną herbatę. Gdy7by i to nie pomogło zostaje wet. Są również specjalne kropelki do przemywania ale raczej posiadacze ras białych muszą się w nie zaopatrzyć. Quote
Bazyl Posted July 10, 2005 Posted July 10, 2005 Zamiast ruminaku lepiej jest stosować świetlik. Rumianek barwi włos a świetlik nie. Bazylkowi przemywam oczy świetlikiem lub płynem Optex (dostępny u weterynarzy i w psich salonach), a jak nie mam to solą fizjologiczną. Ponieważ siedzimy teraz z Bazylkiem na działce, ciągle ma łzawiące oczy(kurz, piach). Zakraplam mu Lacrimal, ale też nie codziennie. Jeżeli ropki w oczach jest dużo (takiej białej a nie brązowej wydzieliny) lepiej pójść do weterynarza. Może to być zapalnie spojówek. Bazyl miał ostatnio zapalenie spojówek i dostał Dicortineff Vet (ale to steryd i lepiej nie stosować tego za długo). Zamiast tego w awaryjnych sytuacjach mam Vetaseptol na zapalenie spojówek. Ale to też przepisuje weterynarz. Oczy przemywamy regularnie wieczorem i wtedy nie ma problemu z morymi oczkami. Quote
rzaba Posted July 10, 2005 Posted July 10, 2005 wiecie co, ja chyba pokrecilam, wracam dzis do domu i zobacze co stoi na polce. moze to nie rumianek tylko cos innego? w kazdym razie polecil nam weterynarz. ze soba mam tylko torebeczki expresowki. zobacze i skoryguje. matko moglam nababrac- dobrze ze mnie ksorygowaliscie, dzieki! Quote
waldek2 Posted July 10, 2005 Posted July 10, 2005 Rzaba Sprawdz dokładnie, a jeżeli to rumianek to bardzo dokładnie sprawdz na forach i czy gdzie indziej. Bardzo, a bardzo często spotykam się ze używa się rumianku tylko dogłębne przeanalizowanie wszystkich wypowiedzi, a wszczególnie wetów mówi jasno o co chodzi. Quote
rzaba Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 wiesz waldku, to chyba rumianek. mam wyrzuciła mi opakowanie i teraz gdybamy czy bratek czy rumianek, ale chyba rumianek;/ to mówisz, że u niemowląt tak, a u psiaków nie. ja wiem, że rumianek wysusza skórę, więc nie powinno się go stosowac często. ale ty masz wieloletnie doświadczenie, to na pewno masz rację. zostanę przy wodzie przegotowanej, oczywiście nie wrzącej :lol: Quote
Magdalena1 Posted July 12, 2005 Posted July 12, 2005 rzabciu rumianek potrafi też odbarwić włos :wink: jest teraz na rynku tyle preparatów do śladów po łzach,że rumianek jest zbędny..ale przegotowana woda to dobry pomysł :wink: Quote
Magda Posted December 17, 2006 Posted December 17, 2006 Woda powinna pomoc, ale letnia i przegotowana. Jesli nie to kup rumianek.;) Quote
Fiolka_130 Posted January 3, 2011 Posted January 3, 2011 u nas też są okropne przebarwienia :/ oczka przemywam sola fozjologiczną Quote
Recommended Posts