Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!

Mam znajomą ktora ma 6 miesiecznego husky'ego. Karmi go tak samo jak ja mojego 5 miesiecznego haszczaka, porcje są wystarczająco duże ( nawet niekiedy zaduże ) a piesek ciągle jest chudziutki jak szkielet...
Dostaje witaminki, wapno. Żywiony jest na 5 z + a jak na swój wzrtost ( ja jakies 58-59 cm ) wygląda jak szkielet... Do tego od niedawna piesek robi rzadką kupke w dużych ilościach. Własciciele byli u weterynarza, robili badania. Okazało sie ze piesek jest zdrowy. W takim razie co jest tego przyczyną? Miał ktoś z Was już taką sytuację z własnym psiakiem ?

Pozdrowienia

Posted

Atomic napisał(a):
Do tego od niedawna piesek robi rzadką kupke w dużych ilościach. Własciciele byli u weterynarza, robili badania. Okazało sie ze piesek jest zdrowy.
Jeżeli ma rzadkie kupy, to zdrowy nie jest. Radzę poszukać weta, który podejmie się zdiagnozować przyczynę tych rzadkich kup.

Posted

Myślę, że przyczyn może być wiele, albo żadna - nie wiemy, jakie miała badania, więc nie wiemy, co wykluczyli. Katerinas miała podobny problem z Gają - bez względu na to, ile ją karmiła, suka chudła. Okazało się, że miała problem z nerkami. Cukrzyca może powodować chudnięcie - ale nie wiem, czy również luźne kupy.

Dla mnie te kupy sa objawem, że coś jest nie tak, że to nie zwykła kwestia szybkiej przemiany materii. Zgaduję, że jak dojdą do przyczyny luźnych kup, to i przyczyna niskeij wagi się wyjaśni.

Posted

Dokładnie tak jak pisze Flaire - piesek zdrowy napewno nie jest a przyczyn może być wiele. Znajoma powinna zaobserwować kiedy pies najczęściej robi kupkę (czy np zaraz po posiłkach, co może świadczyć o pewnych zaburzeniach motoryki jelit), w jakich ilościach (czy dużo i często, mało a często itp.), czy w stolcu obecny jest śluz, żółć, krew, czy piesek ma problem z wypróżnianiem się (chce częściej niż może).
Od jak dawna te objawy trwają? Jeśli piesek dodatkowo jest nadpobudliwy lub nerwowy taki stan może np. świadczyć o zespole jelita nadpobudliwego.. zresztą nie ma co gdybać, bo mamy za mało informacji, żeby stwierdzić coś konkretnego.

Posted

Flaire oczywiscie, ze tak ale wlasnie takie objawy byly u suki znajomej - ktora ma powazne problemy z trzustka. Chuda i biegunki...
Moja poprzednia sucz tez miala chora trzustke a zaczelo sie od brzydkich kup...

Posted

Rozmawiałam z właścicielką. Mówiła że zmienili karmę z Royala na gotowanego kurczaka lub indyka i kupki sie poprawiły. Robi ich znacznie mniej, a i one same wyglądają o niebo lepiej.

Wiem że psiak badania na trzustke miał - wszystko w porządku.

Ostatnio byli u weterynarza i powiedzieli ze po zmianie karmy jest duza poprawa. Weterynarz powiedział zeby zwiekszyc ilość podawanego jedzonka i zapewnić psiakowi mirkoelementy, bo jeszcze rośnie.

Ogólnie widzialam 5 dni temu psiaka, myslalam ze bedzie chudzszy, no ale ze jego waga jest w porządku to nie powiem. Psiakowi widać dokłądnie 2-3 żebra, a jak sie go pomaca to czuć wszystkie, każde pokoleji.

Póki co czekam na wieści czy zmiana karmy faktycznie pomaga i dam znać.

• 2 weeks later...
Posted

Ja z własnego doświadczenia powiem, że jeśli pies chudnie to nie jest to dobry znak. Pisała już tu o mnie Flaire. Nasza Gaja była chuda, i ciągle chudła. Dosłownie skóra i kości. Okazało się, że ma chore nerki.

Radzę zrobić stertę badań (krew, siuśki).