Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć ! zastanawiam sie poważnie nad zrobieniem z Daisyśki dogoterapeutki , Daisy kocha dzieci , lgnie do nich ..
dlatego postanowilam zrobic z Daisyśki dogoterapeutke .
ale wiem ze do tego potrzebne śa jakieś testy .. kłopot w tym ze ja nie wiem gdzie te testy przeprowadzają .... podobno w Wawie ale ..... troche za daleko ..
czy ktoś ma psa który pracuje , pracował jako dogoterapeuta ?
zdajcie swoje relacje
Pozdrawiam
i czekam na odpowiedz

Posted

Od 2 lat wspólnie z nauczycielami i fizjoterapeutą prowdzę zajęcia z psami (husky) dla dzieci ze Szkoły Życia ( upośledzenie znaczne i głębokie).
Moje psy są po prostu wychowane/wyszkolone i sprawdzone w pracy z dziećmi niepełnosprawnymi.
Program terapeutyczny układałam razem ze specjalistami oligofrenopedagogiki i fizjoterapeutą. Sama jestem pedagogiem.
Oczywiście psiaki są regularnie odrobaczane, szczepione itp.
Rodzice dzieci wyrażli pisemna zgodę na udział ich pociech w spotkanich z psami. Mamy również opinie lekarskie o braku przeciwskazań to takiej terapii (np. alergia).
Mam już sporą dokumentację zdjęciową, którą ewentualnie mogę przesłać na maila. Pisz co jeszcze chciałabyś wiedzieć :)

Posted

czy twoje psy mają jakieś "certyfikaty" albo tym podobne że są dogoterapeutami ?
przechodzily szkolenie ?

jak wygląda taki przyładowy program ( chodzi o taki jeden dzien pracy)
?

Posted

Nie, moje psy nie mają żadnych certyfikatów.
Ja traktuję tę pracę całkowicie jako hobby, działanie dla dobra dzieci z wykorzystaniem naturalnego potencjału moich psiaków :)
Program układa się dla konkretnego dziecka biorąc pod uwagę jego niedomagania fizyczne i/lub umysłowe.
Np. ćwiczenia dla dziecka ze skurczem spastycznym i wadą wymowy będą zupełnie inne niż dla dziecka autystycznego. A dla dzieciaka z zespołem FAS jeszcze inne. Trudno podać konkretny zestaw nie znając potrzeb i stanu danego dziecka.
Z ogólnych ćwiczeń mogę np. wymienić:
nawiązywanie kontaktu wzrokowego, śledzenie ruchów psa, naśladowanie ruchów psa /czworakowanie, siad, leżenie/, nazywanie po imieniu -> przywoływanie, karmienie smakołykami, głaskanie, czesanie, dotykanie i nazywanie części ciała, rozpoznawanie i nazywanie kolorów /różnego umaszczenia, barwy nosa, oczu/, rozróżnianie temperatury /ciepłe poduszki łap, zimny nos/, rozróżnienie faktur /miękkie futro, szorstki język, śliski nos, ostre/twarde pazury itp/ i wiele innych.
Z dziećmi głębiej upośledzonymi fajnie wychodzą takie ćwiczenia jak np. tulenie się i słuchanie bicia serca oraz zabawy naśladowcze :)
Każde z ćwiczeń ma oczywiście uzasadnienie i czemuś służy np. nawiązaniu kontaktu z otoczeniem, rozluźnieniu mięśni, doskonaleniu sprawności manualnej, rozwijaniu mowy, wzbogacaniu słownictwa itd.

Posted

Acha, jeśli chodzi o sprawy organizacyjne to jeden pies nie pracuje zwykle dłużej niż 15 minut w jednej serii z 1-2 dzieci. Po 10-15 minutach przerwy kolejna seria ćwiczeń. Psy starsze "znoszą" do 4 serii ćwiczeń w danym dniu. Młodsze często mają dość po 2 seriach.
Każdy pies ma swojego opiekuna, który nadzoruje jego zachowanie w trakcie pracy. Ćwiczenia dobiera i prowadzi fizjoterapeuta.
W grupie dzieci, które mają dobry kontakt z nauczycielem i psami, możliwe są zajęcia zbiorowe tzn. 3-4 psy + 10 dzieciaków.

Posted

Oczywiście, że łatwiej zacząć z dziećmi "normalnymi" zwłaszcza jeśli nie ma się przygotowania pedagogicznego :) Ja też czasem wchodzę do przedszkoli z zajęciami "Pies przyjaciel człowieka", w czasie których dzieciaki dowiadują się o tym jakie potrzeby ma pies, jak się z nim bezpiecznie bawić, jak zachować się w przypadku spotkania z psem agresywnym, po czym można poznać, ze pies może mieć złe zamiary itp.
Po takiej porcji informacji następują zabawy z psami, karmienie, pielęgnacja, spacerowanie i inne według potrzeb i oczekiwań dzieci i nauczycieli. Do takich zajęć są jednak potrzebne również psy innych ras tzn. takie, które np. potrafią okazać agresję, zaatakować pozoranta.

Posted

SH napisał(a):
Oczywiście, że łatwiej zacząć z dziećmi "normalnymi" zwłaszcza jeśli nie ma się przygotowania pedagogicznego :) Ja też czasem wchodzę do przedszkoli z zajęciami "Pies przyjaciel człowieka", w czasie których dzieciaki dowiadują się o tym jakie potrzeby ma pies, jak się z nim bezpiecznie bawić, jak zachować się w przypadku spotkania z psem agresywnym, po czym można poznać, ze pies może mieć złe zamiary itp.
Po takiej porcji informacji następują zabawy z psami, karmienie, pielęgnacja, spacerowanie i inne według potrzeb i oczekiwań dzieci i nauczycieli. Do takich zajęć są jednak potrzebne również psy innych ras tzn. takie, które np. potrafią okazać agresję, zaatakować pozoranta.

ja myśle ze do wiosny 2006 zbiore wszystkie potrzebne informacje ;)
przeslij mi na email fotki (polnocny.ksiezyc@poczta.onet.pl)

Posted

Niestety nie mam fotek z zajęć w przedszkolu masowym :(
Ale parę zdjęć z zajęć z niepełnosprawnymi prześlę jak tylko uzyskam do nich dostęp :)

Posted

Ja też trochę zajmuje się szeroko pojętą dogoterapią :wink:
Moja rada jest taka:
Nie każdy pies nadaje się da każdego rodzaju terapii.
Pies energiczny, żywiołowy, chętny do zabawy nie będzie dobrze sie sprawdzał przy pracy z ludźmi nerwowymi, bojaźliwymi (np. autyzm). Będzie natomiast świetny przy osobach z porażeniem mózgowym i różnego rodzaju problemami ruchowymi, gdzie inicjatywa musi wyjść od psa.
Musisz doskonale poznać własnego psa, nawiązać z nim nić porozumienia. Pies musi ci niemal całkowicie ufać, bo wtedy bez oporów będzie chciał pracować i będzie starał się robić to jak najlepiej - dla ciebie :wink:
Życzę powodzenia :)

Posted

Dzięki za dodanie cennych uwag :)
Gratuluję występu w prasie :wink:
Ceik jest bardzo fotogeniczny - poczochraj go ode mnie :)