Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja sunia od ok. tygodnia - zaczęła okropnie przeżywać jedzenie z miski. Tzn. zawsze była ogromnie łakoma i ciągle głodna, ale teraz jest inaczej: Jak podam jej już miskę - nie podchodzi do niej - trzęsie się, siedzi na legowisku, jakby próbuje się uspokoić, potem zaczyna mlaskać, patrzy na mnie, podchodzi powoli do miski, próbuje pierwszego kęsa - i - sierść jej się jeży, zaczyna szczekać w miskę, warczeć.. Zje - i znowu jest normalnym psem..
Z ręki je normalnie, wszystko inne ok - miska wygodna, jedzenie - to, co zwykle.
Co można zrobić?

Posted

Na pustą wcale nie reaguje, na miskę z wodą też nie. Tylko na miske z jedeniem. dzisiaj znowu ten sam scenariusz - zupełnie nie wiem, co zrobić. Zastanawiam się, czy to psychiczne, czy tez może ma jakieś kłopoty z oddychaniem, przełykaniem itp. Dodam, ze jest alergiczką.

• 3 weeks later...
Posted

Miałam kiedyś sukę która "polowała na cienie" i to bardzo intensywnie. Później zaczęły się halucynacje :cry: Jeżeli nie kojarzysz żadnego wydarzenia które mogło mieć wpływ na sunię to dla własnego spokoju i jej dobra idź z nią do weterynarza. Jeżeli badania będą ok (czego Ci serdecznie życzę) spokojnie poświęcisz się jej wychowaniu, najlepiej z pomocą fachowca.
Niestety choroby psychiczne dotykają również naszych podopiecznych a niewiele osób (zwłaszcza zajmujących się szkoleniem) bierze taką ewentualność pod uwagę... w niektórych przypadkach jest nawet pozorna poprawa po treningach a nagle psu "odbija" i dopiero później jest diagnoza.

Posted

Trudno coś powiedzieć na odległość dlaczego pies tak się zachowuje. Jakiej rasy i w jakim wieku jest pies? A to plastikowa miska? Ta sama co zawsze? Coś złego spotkało psa podczas jedzenia lub wydarzyło się coś niecodziennego? Ktoś chciał zabrać mu miskę? Pies je cały czas ten sam rodzaj pokarmu?

Podaj mu jedzenie na czymś innym, np. na talerzyku i odejdź, nie stój nad psem, ale zajmij się swoimi sprawami. Dyskretnie obserwuj z daleka, jak się zachowa i napisz nam o tym.

Posted

[quote name='betty_labrador']moze przestalo smakowac jej to co zawsze? sprobuj zmienic skladniki moze?
Betty, ale przeciez normalny pies nie będzie warczał na jedzenie, które mu nie smakuje! Więc na pewno nie w tym tkwi problem... :roll:

Posted

Jeszcze jakaś "niepsychiczna" choroba wywołuje "dziwne" zachowania, chyba cukrzyca czy coś w tym stylu... w każdym bądź razie pamiętam że wet pytał czy "ataki" występują przed czy po jedzeniu.

• 2 weeks later...
Posted

Próbowałam wszystkiego - zmienić miskę, jedzenie. Wsadzenie pyska w jedzenie powoduje, że sie jeży. Podaję jej karmę ręką - nie ma żadnych problemów - jest zadowolona i cala happy. Nie wiem - tak juz będzie zawsze? Bardzo małe ilości w misce - też mogą być. Byle nie musiala tam "nosa zagrzebywać"..

Posted

A moze cos ja ugryzlo podczas jedzenia, nie wiem moze osa albo mrowka i sunia tak sobie zapamietala, ze teraz wlozenie pyszczka do miski to dla niej traumatyczne przezycie.