Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Od niecałych dwóch miesięcy mam boksera ze schroniska. Od kilku dni zaobserwowałam u niego dziwną rzecz. Kiedy chodzi po mieszkaniu bardzo czesto kapie mu mocz :o . Kładzie się na wyrze a jak wstaje jest mokra plama. Zaznaczam, że psy wyprowadzam często, zwłaszcza w takie upały kiedy psy piją duzo wody. Pies ma koło 6-7 lat. Zastanawiam się czy to może jakieś zapalenie dróg moczowych?? Wiem, że ma lekki przerost prostaty. Weterynarz zalecił kastrację. Ale co z tym moczem?? Do weterynarza się wybieram ale chcę też zasięgnąć waszych opini, bo może ktoś już się z tym spotkał.

Pozdrawiam

Ewka i boksery

Posted

Albo jest starszy i po prostu zaczyna nie trzymać moczu, albo znaczy teren (masz moze inne psy?) ale najlepiej udaj się do dobrego lekarza weterynarii (jesli jestes z Poznania, to polecam www.mypet.com.pl), bo przyczyn tego może być bardzo wiele.
Pozdrawiam :D

Posted

No mam dwa boksery w domu-- psa i sunie. A ja myslałam, że teren to on już oznaczył po 2 miesiącach :lol:
A tak serio to bede musiała zaradzić coś jeśli to poprostu nietrzymanie moczu. Niestety nie jestem z Poznania. Zapytałam z ciekawości bo domyślam się, że przyczyn może być wiele. A do weterynarza się wybieramy jak się tylko zagoi rana po zabiegu.

Posted

Z tym znakowaniem, to moze byc dłużej niz 2m-ce :D On sobie "popuści", potem ten, co juz jest od dawna troszeczkę -niezauważalnie poprawi, i ten "nowy"znowu i tak w kółko to może byc :D
Lepiej jest wprowadzac do domu szczeniaka niz psa dorosłego.

Ale niezależnie, co to jest, porozmawiaj z Twoim lekarzem weterynarii, a nie z osobami niekompetentnymi (czyli np ze mną lub innymi ludźmi z forum :D , bo po pierwsze nie jestesmy lek.wet. i nie mamy takiej wielkiej wiedzy jak oni, po drugie - przyczyn moze byc 100tys, po trzecie - trzeba to zobaczyc i ogolnie zbadac psa, a przez internet raczej sie nie da, no chyba ze ktos jest jasnowidzem :D )

Posted

Po pierwsze nigdy nie wiadomo kto ma dar jasnowidzenia :P po drugie szczeniaka już miałam i dziękuje bardzo, wolę pomagać dorosłym psom i brać je ze schroniska :angel: a po trzecie warto zasięgnąć opini na forum -- to nic nie kosztuje :D A zapytałam z ciekawości bo musze poczekac na wizytę jakieś dwa- trzy dni(zagoi sie wsio szwy zdejmiemy)

Posted

Ewkaa napisał(a):
musze poczekac na wizytę jakieś dwa- trzy dni(zagoi sie wsio szwy zdejmiemy)
Ewkaa, a jaki on miał zabieg? Już ta kastracja, czy coś innego?

Zanim pójdziesz do weta, spróbuj złapać mu trochę moczu do analizy i zabrać to ze sobą. To może ewentualnie przyspieszyć diagnozę.

Posted

Flaire napisał(a):
Zanim pójdziesz do weta, spróbuj złapać mu trochę moczu do analizy i zabrać to ze sobą. To może ewentualnie przyspieszyć diagnozę.

Dobra rada. A jeśli wet nie robi analizy moczu, to możesz dać do ludzkiego laboratorium. Powodem puszczania moczu może być chociażby zalalenie pęcherza moczowego. Albo chore nerki. Albo jeszcze inne powody.

Pozdrawiam Huskuś

Posted

Jak będziesz u weta poproś aby też osłuchano serce.
No i złap troszkę nmoczu do analizy
Czy u weta jest możliwość zrobienia od razu analizy moczu lub krwi?
Ewa

Posted

Dzięki za cenne rady !!!!
Pies miał na grzbiecie ogromna brodawę. Mial ją wycinaną, ma teraz 4 szwy założone, jest spryskane jakimś preparatem(kolor srebrny). Kastrowany nie był jeszcze, nie chciałam mu fundowac dwóch zabiegów naraz.
Dzisiaj pójdę łapać mocz i zawioze na badanie (dobrze że jesteśmy na czczo :wink: ) Mój wet ma tylko rentgena, usg i ekg, natomiast analizy krwi i moczu trzeba robić w "ludzkim laboratorium" ale to nie problem dla nas. O osłuchaniu serca też wspomnę!
Do soboty wytrzymamy(nich tylko rana się podgoi mocniej, bo u weta on się strasznie szarpie) z wizytą a mocz już dzisiaj zawiozę.
Pozdrawiam i jak będziemy po wizycie- odezwiemy się
Jeszcze raz wielkie dzięki!!!!!!!!!!

Posted

Ewkaa, z tym moczem - jeśli wet ma mikroskop, to może od razu zobaczyć, czy jest podejrzenie zapalenia dróg moczowych. A w laboratorium potem mogą zrobić biogram.

Posted

WItam..
Faktycznie wet miał mikroskop i sprawdził mocz. Wszystko w normie wyszło. Imbir dostał zastrzyk i pewien roztwór(przygotowany w aptece), który mam mu dwa razy dziennie serwować po 1 cm. Oprócz tego przyplatało się jakiś stan zapalny łapki, opuchła mu miedzy opuszkami. Smarujemy maścia ichtiolową, 2 razy dziennie keflex dostaje.
Tak więc narazie jest ok, ale robimy obserwację :) Jeszcze raz dzieki za rady!