Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Cześć wszystkim !! Jestem tu nowy, ogólnie od niedawna zajmuje sie pieskami północy. Mam suczkę malamuta rodowodową, i pieska bez rodowodu. Spodobały mi się wyscigi psich zaprzegów, ale nie wiem jak go zrobić :( . Czy ktoś mógłby mi udzielic pierwszych wskazówek i rad odnosnie zaprzegu i jego wykonania. Z góry dziekuje !!

Arek

Mój nr. GG: 3376530

Posted

polecam książkę pani Szmurło "Psy zaprzęgowe". Być może rysunki nie są aż tak dokładne, ale przy odrobinie wyobrażni i przy uniejętnościach technicznych można coś zrobić. Sama wraz z mężem będę próbowała w tym roku wykonać sanie dla moich AM. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Katarzyna

Posted

no wiec tak.. robienia wozka samemu nie polecam komus, kto nie bardzo sie zna na tym, jak ten wozek ma pracowac w trakcie treningow/zawodow i, i jak sie tworzy technicznie takie urzadzenia jak wozek. znam wiele przypadkow, ze wozeczki wlasnej roboty nie wytrzymuja, w najlepszym przypadku tyylko sie rozwala, i dojedziesz do domu, albo nie dojedziesz, i wez tu wroc 10km w psami i takim wrakiem do auta.. ew. mozesz sie polamac... takze wozek polecam kupic. z sankami mozna jeszcze sie pobawic samemu, ale tez polecam najpierw poogladac czyjes gotowe sanie, zwymiarowac je, porozmawiac o tym co jest wada san... co w nich zmienic..

co do skladu zaprzegu - przy 2 psiakach maly problem, bo przewaznie zapina sie je razem obok siebie, ale jezeli chcesz trenowac narazie tylko 2 pieski, to wozek to dla nich troche za duzo.. polecam rower. z 2 rowerem spokojnie mozna sobie poradzic, [moze nie spokojnie, ale sie da], a wozek to tak od 3 psow.. sanie to tez dla nich bedzie za dduzo.. chyba ze chcesz kupic/wziasc jeszcze jednego psa conajmniej, lub trenowac czyjegos.

oczywiscie nie chodzi o to, ze pies nie uciagnie wozka, bo z tym bez problemu sobie poradzi jeden, ale wtedy mozesz robic tykko krociutkie trasy.. wiec tez zle..

I tak.. piszesz, ze jeden to malamut, drugi nie wiem co. chodzi o to, ze troche inaczej sie trenuje malamuta, inaczej haszczaka, inaczej mixa.. malamuty sa wolniejsze, i szybki haszczak biegnacy z malamutem moze sie zniechecic, bo nie bedzie mogl sie rozpedzic i biec szybko. malamut sie zniecheci, bo haszczak go pospiesza, i ciagnie do przodu.. napisz jaki jest ten 2 psiak to cos wymyslimy ;))

co do zamego zaprzegania - kazdy pies musi miec szelki, obrozke. musisz miec linki na nie, i tu juz zalezy jak zaprzegasz - jezei kolo siebie to linki sa w ksztalcie litery Y, gdzie do dlugiej linki zapinasz rower, do tych 2 krotkich szelki psow, mozesz je ew jeszcze zapiac razem obrozami np jednyk karabinkiem, lub krotka linka z dwonma karabinkami [laczeniowka]

hmm.. to bnarazie tyle ;)

jak cos to jedz na zawody, jedz na treningi, pytaj, ogladaj, ;)) powodzenia :))

Posted

wielkie dzięki za porady. drugi pies to też jest malamut ,tylko bez tatuażu,

pozatym jest czyściutki jak łza, dostaliśmy go od ludzi ,którzy nie mogli sobie z nim poradzić, bo gryzł sie z 2oma haskimi

• 13 years later...