Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Póki pamietam, podaję stawkę staffików. Sędziowała pani Katarzyna Nitka, natomiast asystentką była pani Lucyna Juzwa. Podaję asystentkę, bo czasami nie wiedziałam kto jest tak naprawdę sędzią na ringu :lol: :lol:

Psy

Klasa pośrednia - Mittelklasse
1. STAFFKAR - CWC
2. YPSYLON MARINDO Staff-Ka

Klasa otwarta - Offene Klasse
1. BETA Redbull Mł.Ch.Pl - CWC, NPwR, Zw.Rasy

Suki

Klasa szczeniąt - Jüngstenklasse
UARRPIDA KITTERY PEKKA Staff-Ka FCI - nie zgłosiła się

Klasa młodzieży - Jugendklasse
1. SABA Dynastia Bulli - Zw. Mł.
2. CRAZY GIRL Red Bull

Klasa pośrednia - Mittelklasse
1. BLACK PEARL Bu-Am-Sti - CWC
2. YRRYDA TORAMODAZA Staff-Ka
3. AYKA Stawka Większa Niż Życie

AYKA

Klasa otwarta - Offene Klasse
1. KASSANDRA Mendog - CWC
2. DARKLADY

DARKLADY

Klasa championów - Championklasse
1. ALFA Skordatura Ch.Pl - CWC, NSwR :D :D

porównanie w rasie

Bardzo mnie rozśmieszyło uzasadnienie wyboru w sukach w klasie pośredniej - o wyborze decydował ruch, gdy potem w porówniu suk o tytuł Najlepszej Suki w Rasie wygrała Alfa, której ruch jest najsłabszą stroną (a sędzina również uzasadniała wybór ruchem).

Poza tym ring był ABSOLUTNIE nie przygotowany do wystawy - trawa po kostki oraz dziury, na których nie tylko psy się potykały ale i niejeden wystawiajacy.

GRATULACJE dla LUKIERA i Magdy

I na koniec kilka amstaffów

Posted

Alojzyna , ty tez tam byłaś :roll: Czemu ja o tym nie wiedziałam :( Spotkałam się z Magdą /wymiziałam Lukierka :angel: /, rozmawiałam z Kasią w czasie pomiędzy wystawieniem Młodego i tej milutkiej suni ,podziwiałam też ASTy Kasi .Może nas widziałaś :-? /mój TZ miotał się z grubasem na smyczy ,bo dostał małpiego rozumu [nie TZ ,a Ozzy]/.
Ring faktycznie był fatalny , widać było jak psiaki i ludziska co rusz lądują w jakieś dziurce :evilbat:

mój syn robił fotki telefonem Lugerowi , jedna z ringu

Posted

[quote name='Alicjarydzewska']Alojzyna , ty tez tam byłaś :roll: Czemu ja o tym nie wiedziałam

Ja byłam rozłożona tuż przed Kasią obok siatki. Obok mnie siedzieli jacyś Państwo z amstaffem w klatce. Być może nawet mijałyśmy się. Na drugi raz musimy się jakoś zmówić. :lol:

Ja wygladałam dziś tak:

A wy wystawialiście się?....

Posted

Alojzynko , to ładnie się rozminęłyśmy :lol: :lol: :lol: chyba ze 2 razy cię mijałam :lol: :lol: .Z Kasią chwilę stałam , a wcześniej z Magdą .
Zresztą widać naszą rodzinkę na fotce Alki.
nie wystawialiśmy , bo Ozzy jakoś ciężko kapliwy :lol:

Posted

jestem wściekła :evil: wRRRRRRRRRRRRRRRRRRR :evil: i to mnie się włosy na dupie zjerzyły !!!

ale od początku :x

w klasie pośredniej psów miał iść Luger i Makbet NZ tak?? TAK !!
Oba te psy były ujęte w katalogu w klasie pośredniej tak?? TAK!!
No to na 5 minut przed wejściem na ring dowiaduję się od właścicela Makbeta , że sędzina na jego prośbę ( i podobno za zgodą sekretariatu ) przesunęła psa do klasy otwartej :o

Niech mi ktoś wytłumaczy jakim prawem i na jakich zasadach ?? :o Sekretariat nic o tym nie wiedział bo asystent wywoływał psy wg planu sędziowania czyli wywołał oba do kl. pośredniej .

I żeby nie było, że jakiś pieniacz jestem czy cholera wie co :-? po prostu zasady są zasadmi i pewnie gdyby w otwartej był zgłoszony jakiś pies to właściciel od Makbeta nie przesunął by go bo i tak niemiał by szans...bo cały ten cyrk rozegrał się właśnie o to, że Makbet nie miał z Lugerem ŻADNYCH SZANS w pośredniej walczyć o CWC a tak...przesunięty do klasy otwartej zgarnął CWC 0X
w porówaniu o NPwR i tak wyszliśmy na swoje ale mimo to byłam zła, że na oczach ludzi odstawiane są takie cyrki :evil:

Cała reszta...no cóż ...Dzidzia ( Isdera Imperator Diedzictwo Tudora ) nas zdeklasowała i słusznie!! Śliczna suczka i to był jej dzień :D A BOBa przerżneliśmy z nią nie tyle samym ruchem co powiedziałabym ekspresją bo Luger jest nauczony maszerować w ringu a KN lubi psy "ogniem w dupie" a Dzidzia dzisiaj szła jak burza :lol: Brawo !!

I doskonale wiedziałam, że mamy szansę na BOBa i że możemy przewalić go ruchem bo akurat u tej sedziny ruch jest cholernie ważny :roll: no ale soryy...nie będę pozwalać psu odstawiać baletów czy fiku miku w ringu tylko dlatego , że jedna sedzina to lubi, bo u dużego stada sędziów dostałabym za to zjebki :-?

Bardzo się cieszę z poznania forumowiczów...pozdrawiam Alę ( od Ozziego z wielką głową :lol: ) i Alę ( od Ayki ) :wink: oraz Staffkę i Olgę :wink:

Posted

Alu Kasandra nie dostała CWC - ba chyba nawet troszke nizsza ocene - moja Dusieńka odmówiła wspólpracy całkowiecie :-? - ale to nie dziwne wcale jak suczka byla po raz drugi na swoich pierwszych w zyciu wystawach w wieku 4 lat :) - niestety złe nawyki i PRZYZWYCZAJENIA :evil: sa nieraz silniejsze od zmudnych i ambitnych ćwiczeń :P

Gratulacje dla Zwycięzców !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ALICJO - bardzo,ale to bardzo miło było mi Ciebie poznac - przepraszam,ze tak w "przelocie" ale niestety jak zauwazyłaś - nie mam na wystawie zabardzo czasu :(

Ale mysle,ze do MIŁEGO jak bede bardziej czasowa :drinking:

Posted

Ja tekże niezmiernie się cieszę , że poznałam wreszcie Magdę i Kasię , obie z pupilami :wink: .Żałuję że przeoczyłam możliwość spotkania z Alą , ale myślę ze to nadrobimy , może wreszcie przełamię się /Ozzy też / i zaliczymy jakieś wystawy :-? Jeszcze raz wszystkich pozdrawiam i wystawiającym gratuluję :D

Posted

do Zlosnicy : Zlosnica. Wlasciciel mowil ze jest wszystko zlatwione w sekretariacie ze uzyskal zgode potem jedna pani z organiztorek powiedziala ze nie ma problemu to czemu nie mialam sie zgodzic?? Nie uwazam tego za przekret tylko na pojscie na reke wlascicielowi. Ot co .
Sam sedzia nie moze zmienic i nie ma takiego prawa. Jednak jesli zgadzai sie organizator, ktory pewnie teraz nie bedzie pamietal......... to jzu inna sprawa. :)
Poza tym masz racje lubie psy z ogniem w dupie ale bez fiku miku :-D no i bez ciaglego wachania w trawie.
Pozdrawiam i dziekuje ze byliscie na ringu :) a komentarze i uwagi chetnie przyjmuje.

Posted

Mimo wszystko Pani Kasiu pozwolę sobie wyjaśnić całą sparwę w ZK 8) bo na moje oko to było zwykłe ...hmm...wyżebranie CWC :-? bo niestety, ale Makbet ciągle ostatnio bywał z Lugerem w stawce w pośredniej i ciągle z nim przegrywał.

a wąchanie w trawie ...no cóż...parenaście minut wcześniej wysiurkały się tam suczki więc nie było bola, żeby samce nie wąchały :lol:

Posted

:) No ba ring byl taki a nie inny. Znam ten bol chodzenia z psem po ringu gdzie tyle zapachow ale to kwestia odpowiedniego wystawienia :)
Oczywiscie prosze wyjasnic w Zwiazku choc teraz to pewnie kazdy bedzie zaprzeczal......Ale zeby tak zalowac chociaz jednego CWC ??

Posted

Pani Kasiu...dlaczego pożałowała nam Pani BOBa ...tak chcieliśmy go zdobyć na naszej rodzimej wystawie :puppydog:

:lol: :lol: :lol: żarty żartami, ale jak wytrzeźwiałam to zdałam sobie sprawę z tego, że zostałam podwójnie oszukana :-? bo nie przyjechał mój ulubiony fotograf Horacy :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: :bigcry: i teraz Luger nie będzie miał ładnego zdjęcia w galerii swoich wystaw !!

Posted

Zlosnica - jak powiedzialas......... ten ogien w dupie :) suczka po prostu zmiatala wszystko po drodze !! :) A moze beda zdjecia bullikow od mojej kolezanki. A gdzie teraz sie wybieracie ??

Posted

hahahhahaha...ale to nie moje okreslenie :lol: :lol: :lol: ja to usłyszałam m.in. od pewnego asystenta od nas z oddziału który bardzo Panią lubi 8)

na razie robimy przerwę...pojawimy się we wrześniu w Chorzowie na podwójnej, w Częstochowie na podwójnej i mam w planie Nową Rudę a Wrocław międzynarodowa w rezerwie :D

Posted

To ja tylko swoje 3 grosze dorzucę, bo się lekko zdenerwowałam:

- w katalogu każdej wystawy jak byk jest napisane- zmiany klasy dokonane po terminie zamknięcia przyjęć nie będą uwzględnianie...

- ocena doskonała: Ocena „DOSKONAŁA” (DOSK.) może być przyznana psu, który jest bardzo bliski ideałowi wzorca rasy, jest wystawiany w doskonałej kondycji, wykazuje harmonię oraz klasę w postawie i ruchu, a także o zrównoważonym temperamencie. Typowe cechy rasy przeważają i pozwalają zignorować drobne niedoskonałości, ale cechy płci muszą być wyraźne.

- i w końcu- CWC nie należy się jak 'psu', bo był sam w klasie :-?

i podkreślam, że nie piję do cech osobniczych Makbeta, tylko do wypowiedzi jednej z bardziej cenionych terierowo sędzin w Polsce.

Ale zeby tak zalowac chociaz jednego CWC ??

nawet jako żart w ustach sędziego nie brzmi śmiesznie...

Posted

Sajko - przykro ze to tak odbierasz. nie bede sie wdawala tu w dyskusje. Psa ocenia sie poprzez pryzmat wzorca i poprzez pryzmat stawki ktora akurat w danym momencie jest na wystawie. Pies byl w doskonalej kondycji nie odbiegal od wzorca i tyle.
A co do zmieniania klasy jak juz pisalam - sedzia tylko ocenia a ze byla zgoda z sekretatriatu to postanowilam psa ocenic. Gdyby nie to - nie ocenilabym psa bo pelno hien dookola ringu czyhajacych na byle potkniecie co zreszta bylo widac w Ustroniu niestety. CWC zalezy tylko od uznania sedziego i "klasy" psa niezlaeznie od stawki psow
Poza tym cokolwiek napiszę i tak zostanie przefiltrowane 10 razy , zostana wyciagniete nie takie wnioski itd itp. .....

Posted

Sajko - nie , z automatu nie daje......... Jestem jeszcze ciagle uczaca sie ale mam juz swoje wizje i wiem czego chce od psa.Nie mowie ze jestem nieomylna bo nikt nie jest i kazdy ma prawo bladzic. Natomiast KAZDE powtarzam KAZDE konstruktywne opinie zbieram i sie ucze i ucze i ucze........ Tylko przykro mi czasem ze niektorzy traktuja sedziego jak wroga publicznego numer 1 :(
Kiedys mi powiedziano ze sedzia na ringu to jest najbardziej samotna osoba na swiecie i to jest prawda....

Posted

No nie dramatyzujmy 8) jak się decyduje zostać osobą publiczną, to takie zycie, niedługo tłum paparazzich będziesz rozganiać :lol:

A ja jestem przeczulona na CWC z automatu, bo w moich moloskach to norma, że psy z wadami dyskwalifikującymi dostają CWC, no bo były same w klasie...i później są championy co w katalogu muszę sprawdzać jaka to rasa...

No i ostatnimi czasy naoglądałam się kilku dobrych sędziów którzy używali pełnej skali ocen i było to naprawdę bardzo edukacyjne :)

Posted

ale nikt nie robi automatycznie z sędziego wroga nr 1 :o żeby nim zostać faktycznie trzeba sobie nababrać w papierach kiepskim sędziowaniem żywcem z Księżyca :-? braku orientacji w rasie i mając w głebokim poważaniu wzorzec i ustalenia FCI.
Ja akurat bardzo się ucieszyłam jak mi Kuba Kruczek na sekcji terriera powiedział, że będzie Pani u nas sędziować zwłaszcza, że mam w pamięci Pani sędziowanie w Rybniku 2004. Podoba mi się taki styl ot co. Kwestię zamieszania organizacyjne całkowice teraz pomijam!

Posted

ehh ja tak mysle ze za 20 lat............. ;-) a teraz to czasem jest "Bladzic jest rzecza ludzka" ale sa hodowcy i warto zawsze sluchac i wyciagac wnioski :fadein: itd.

Posted

hie hie...niestety sędziując bullowate trzeba wziąć poprawkę na ich właścicieli :evilbat: ... wszak z choinki się nie urwali i charakterki doścć często mają takie jak ich podopieczni :lol: 8)