Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja tam wetem nie jestem, ale wydaje mi się, że wkraplanie Surolanu raz na tydzień to niedobry pomysł. To jest steryd, podawany w celu zwalczania infekcji. Podawanie go zapobiegawczo chyba może doprowadzić do sytuacji, że w razie czego infekcję będzie trudniej wyleczyć, bo Surolan już nie zadziała.

Ja do uszu bardzo polecam Otosol, czyści, działa przeciwzapalanie, od dłuższego czasu (tfu, tfu) mam z uszami psimi spokój.

• Replies 79
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wiem ze SUROLAN to antybiotyk,ale to jest tak ze pewien starszy weterynarz polecil tak robic mojej cioci ktora ma Harty Afganskie.Ona od 10 lat stosuje SUROLAN i nic zlego sie nie dzieje u zadnego z jej pieskow.Ale jesli piszesz ze OTOSOL jest dobry to kupimy i zobaczymy co sie bedzie dzialo:)

• 1 month later...
Posted

moja sunia tez ma problemy z prawym uszkiem...od dosyc dawna bo prawie 2 lata...wtedy wielam ja ze schronu(najlepszy wybor w moim zyciu:loveu:)i to tam zaczely sie jej problemy...od ponad pol roku jest spokoj...ale miala w tych uszach niezle "cudo":drozdzaki grzyby gronkowca no i bakterie...:shake: a drugie uszko bylo zupelnie zdrowe...
no i dostalwalam duuuzo lekow do niej ale najskuteczniejszy okazal sie OTOMAX... to jest lek ale jak czyszcze mojej Niuni uszka i widze niepokojaca wydzieline to daje jej kropelke Otomaxu i jest wszystko ok :) a czyszczejej normalnym patyczkiem do uszu....na poczatku byly z tym male klopoty ale to kwestia przyzwyczajenia :)

Dla mojej suni surolan okazal sie zbyt slaby... jak wiele innych lekarstw...

• 3 years later...
Posted

hmmm, mój pies ma straszne problemy z uszami, ogólnie jest to już drugie zapalenie w ciągu pół roku, odkąd pieska mamy... dziś przyszedł mi pocztą preparat do przemywania dr seidlin czy jakoś tak i niezły syf z ucholków wyszedł... też mieliśmy ogromne problemy, bo pierwsza wizyta u weta skończyła się na niczym, umówiliśmy się drugi raz na czczo i czyszczenie odbyło się w zastrzyku. później też nie było lepiej z wpuszczaniem kropli, bo po prostu nie dał sobie chłopak dotknąć ucha, sensu nie było, ani siły nie miał nikt, żeby się z nim szarpać, więc zaopatrzyłam się w zapas paparówek i różnych innych super smacznych rzeczy. moja mama odwracała uwagę jedzonkiem, a ja się czaiłam z surolanem z różnym skutkiem. a później nawet udawało mi się przyczaić przy jedzeniu... :) łatwo nie było, ale psiak zrozumiał, że krzywda mu się nie dzieje i przy drugim zapaleniu było już dużo, dużo lepiej - może także dlatego, że wcześniej je zauważyśmy i po prostu go tak nie bolało.
a dzisiaj jak czyściliśmy uszka to juz nawet nie było walki, tylko grzeczniutko leżał i czekał aż skończę i chyba nawet podobało mu się.
także powoli, małymi kroczkami psa się da przyzwyczaić. mój weterynarz od razu powiedział, że nie ma sensu się szarpać z nim, bo i tak nic nie zdziałamy, a psiak tylko się zniechęci. może tez dlatego, że po prostu nikt by go nie utrzymał.

a co do wyrywania... ja po prostu je skracam nożyczkami, ale fakt - Demon to zarośnięty na maksa jest. czy te włoski blisko kanału słuchowego też można wyrywać? nie będzie bolało?

Posted

W tym temacie są różne szkoły . Warto poczytać też panią Dorotę Sumińska w numerze 9/2007 r. "Mojego Psa" , świetny artykuł na stronie 66 . Ja wyrywam włosy psu tylko z kanału słuchowego i tylko palcami tzn. te które się dadzą . Nie używam pencety ani nic innego . Robię to tak jakoś raz w tygodniu . Systematycznie . Nie używam żadnych płynów , patyczków itd . Kompletnie nic . Nigdy nie było zapalenia ucha .
Można też psu uszy obciąć jak radzi stara doświadczona hodowczyni ze związku kynologicznego tu . Ona tak radzi szczerze ... :evil_lol:
http://www.radioanimals.com/kopiowanie_wieczorek_anna.html

Jak widać ludziska mają różne durne pomysły . Uważać trzeba .