Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam - czy ktos to juz uzywal??? Sa rozne, m.in na baterie (na allegro mozna to zobaczyc) Cena nie jest wysoka. Ale pytam - warto czy nie kupic. moj pies mimo zabezpieczenia - czasem je lapie....

Posted

ja mam cos ala dlugopis. Ale takich nie ma juz nigdzie :( Sa ale gorsze, zaraz zrobie zdjecie i wyjasnie o co chodzi :)
oki juz dopisuje...
to jest takie cudo

Dziala to jak strzykawka, dlugopis? Cos takiego...podobnych jest bardzo duzo, ale to jako chyba jedyne na szczypcach za pomoca ktorych lapiemy kleszcza ma dziurke - dzieki czemu jeszcze latwiej kleszcza zlapac.
Jest to tanie, male, lekkie i trudno dostepne - to z dziurka ;)
Jest bardzo wygodne i nawet dziecko bedzie umialo tym kleszcza wyjac. Praktycznie nie da sie kleszcza urwac. Jak dla mnie rewelacja

Posted

Ja słyszałam dobre opinie o takich długopisachz których wysuwaja się nie szczypce, a pętelka służąca do złapania kleszcza.

Ale sama używam zwykłej pensetki. Co prawda czasem łeb zostaje, ale się tym nie martwię, wyłazi potem identycznie, jak drzazga :wink:

Posted

Mój wet bardzo poleca. Takie coś zapobiega odtykaniu kleszcza i pomaga w usunięciu całego, razem z głową. Widziałam gdzieś w necie artykuł naukowy po angielsku porównujący kilka różnych typów takich "usuwaczy". Niekoniecznie dla nas ciekawy, bo chyba to są trochę inne usuwacze niż te dostępne na polskim rynku. Ale wniosek był, że każdy z nich działał lepiej niż pensetka czy palce (mój sposób :oops: - choć na prośbę mojego weta przeniosłam się na pensetkę. Problem w tym, że pensetkę nie zawsze mam ze sobą, a palce raczej tak :wink: ).

Posted

Hmm..przyznam, że poczytawszy ten topic - zajrzałam na allegro. rzeczywiście są tam takie przyrządy. Nigdy czegoś takiego nie widziałam. Są tam takie na baterie, które napięciem elektrycznym zabijają kleszcze. Jakoś strasznawo to brzmi i dziwnie wygląda. Ale może rzeczywiście warto się w to zaopatrzyć... :roll:
Ja używam pensety, bo palcami bym kleszczora nie wyciągnęła.. fuuuuj :-?

Posted

ktos tutaj wspominal, ze podobno jest to lepsze od mojego :roll: Tylko ja przekonania nie mam do tego sznurka, czy aby napewno kleszcza nie urwe...siakos tak nie bardzo sobie to wyobrazam :roll: Moj przyrzad dziala jak penseta w sumie tylko jest wygodniejsze wg mnie. I kleszcza nie urwie...bo lapie, krece i gnojek sam wylazi.

Posted

Agnes napisał(a):
ja palcami kleszcza bym zlapac nie mogla :roll: jakos pajeczaki to pajeczaki ;)

No, przepraszam, ale ta logika się kupy nie trzyma ;) Kiedy kleszcz wlezie w Twoje ciało, to już bliższy kontakt z nim jest niemożliwy. Wówczas chwycenie go palcami za kuper jest wręcz odruchowe i nie budzi obrzydzenia większego niż fakt, że ma się w sobie takie świństwo... :evilbat:

Posted

coztego napisał(a):
No, przepraszam, ale ta logika się kupy nie trzyma ;) Kiedy kleszcz wlezie w Twoje ciało, to już bliższy kontakt z nim jest niemożliwy. Wówczas chwycenie go palcami za kuper jest wręcz odruchowe i nie budzi obrzydzenia większego niż fakt, że ma się w sobie takie świństwo... :evilbat:
coztego, uśmiałam się przednio czytając ten Twój post... :roflt: No bo przyznam się, że ja akurat o takiej sytuacji nie pomyślałam, ale jak czytałam, to miałam przed oczami obraz hmmm dogomaniczki z wbitym kleszczem, nerwowo szukającej pensety. :wink:

Posted

Flaire napisał(a):
ale jak czytałam, to miałam przed oczami obraz hmmm dogomaniczki z wbitym kleszczem, nerwowo szukającej pensety. :wink:

No ja bym tak właśnie zrobiła :evilbat: Nawet jak po mnie jakiś robal łazi, to go ręką nie strącę, biorę jakąś kartkę, albo skaczę, żeby sam spadł (a potem na kartkę i do WC). Im mniej kontaktu, tym lepiej :)

Posted

kinia_w napisał(a):
Im mniej kontaktu, tym lepiej :)
Ale w czasie jak Ty szukasz pensety czy kartkim ten robal cały czas po Tobie łazi!!! Albo Twoją krew sączy!!! A tak już by go pięć razy nie było!

Posted

Flaire napisał(a):
ten robal cały czas po Tobie łazi!!!

Żeby tylko łaził... on ma mordę w moich wnętrznościach... :evilbat:

kinia, jak robal łazi po Tobie to wystarczy sie porządnie otrząsnąć, sam spadnie ;)

Posted

[quote name='Agnes']ja mam cos ala dlugopis. Ale takich nie ma juz nigdzie :( Sa ale gorsze, zaraz zrobie zdjecie i wyjasnie o co chodzi :)
oki juz dopisuje...
to jest takie cudo

Jak nie ma nigdzie jak ja kupiłam to niedawno w Karusku :D

Super sprawa - świetnie się sprawdza :D

Posted

jesuuuu, kobiety przestańcie gadac o takich potwornościach!!! Ja histerii dostaję jak po mnie robal jakiś łazi. Po nic nie sięgam, rzucam się tak, że sam spada... A kleszcza miałam w sobie raz, dzieckiem będąc. Mama musiała zatrudnić do pomocy dwie osoby, które mnie skrępowały, bo wierzgałam tak, że się go nie dało wyciągnąć. Podejrzewam, że teraz byłoby podobnie, tylko osób do krępowania trzebaby trochę więcej, bo duża urosłam :evilbat:

Posted

Pika nie wiem, po prostu akirat tego nie widzialam - sa ale bez dziurki na kleszczach. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale skoro juz dziurke zrobili to cos musi pomagac :roll: Nieeee wiem ;)
coztego - niby logika dobra i w ogole, ale...albo bym w poplochu po prostu go urwala, albo po wyjeciu wpadlabym w panike ze trzymam to w palcach :wink: Ja jesli chodzi o pajaki/pajeczaki to jestem nieobliczalna ;)

Posted

[quote name='Agnes']Pika nie wiem, po prostu akirat tego nie widzialam - sa ale bez dziurki na kleszczach.;)

Matko, jakiej dziurki NA kleszczach? :o

Ja mam dokladnie cos takiego
zdjęcia z dwóch stron

Posted

a mowilam ze co innego ;) moje szczypce sa szersze i na koncu maja jakby wypalona dziurke...probowalam zrobic zdjecie ale aparat za slaby, moze innym mi sie uda

Posted

niunka 91 ja mam takie cos.nazywa sie TRIX i jestem bardzo zadowolona. dziala troche jak dlugopis. wysuwa sie taka petelka, ktora zaklada sie na kleszcza. potem juz tylko wykrecasz...
polecam!