Jukirin Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 hejka, co sprawdzają na wystawie i jak ? np. uzębienie czy co bo ja nie wiem nic :oops: psiaczka bede miala dopiero za niedlugo i tez planuje jeździć z nim na wystawy :roll: ale chciałabym sie dowiedzieć co i jak i jak sie do tego przygotować :) Quote
Agasia Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 tak ,,dotykowo" sprawdzane sa tylko zeby, a u psow jadra. Czesto sedzia ,,obmacuje" psa w celu sprawdzenia sylwetki... Liczy sie takze ruch - dlatego zawsze biega sie po ringu z psem, a sedzia obserwuje... I chyba to co najbardziej sie liczy... Czyli zawsze najwieksza uwage kladzie sie na linie grzebitu, katowanie, ruch, zeby i sylwetke :) Quote
gwiezdny-wyslannik Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 No chyba to co Agasia powiedziała to wszystko ;) Również bardzo liczy się głowa i spojrzenie. W 1999 r. znajoma pojechała na wystawę światową i sędzia zauważył, że suka ma krzywo rozstawione oczy tzn. jedno wyżej, drugie niżej - niby drobiazg a się liczy ;) Ale sędzia bardzo częto patrzy na psa od przodu i się przygląda jak są rozstawione jego oczy. Quote
karolaGd Posted June 25, 2005 Posted June 25, 2005 a no i jeszcze taki drobny szczegulik czasami sedzia sprawdza czy numer tatuazu sie zgadza a przy wejsciu na stadion sprawdzane jest zaswiadczenia zdrowia od weta ktore jest 3 dni wazne wiec sie idzie zaraz przed wystawa po takie potwierdzenie Quote
Flaire Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 karolaGd napisał(a):a no i jeszcze taki drobny szczegulik czasami sedzia sprawdza czy numer tatuazu sie zgadzaA z czym on ma się zgadzać? Skąd sędzia ma ten numer? Nam tego jeszcze nigdy nie próbowali sprawdzać. I całe szczęście, bo moja suka jest zza granicy i tatuaża nie posiada. A druga, którą wystawiam co prawda miała robioiny tatuaż, ale obecnie jest on całkowicie niewidoczny. :roll: Quote
PSYLLA Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 Flaire napisał(a):A z czym on ma się zgadzać? Skąd sędzia ma ten numer? Zgodnie z regulaminem: "6. Wystawca ma obowiązek, na prośbę personelu ringowego, okazać oryginał rodowodu wystawianego psa." Stąd sędzia zna nr tatuażu i lepiej aby pies miał taki sam jak ten w rodowodzie :wink: Flaire napisał(a):Nam tego jeszcze nigdy nie próbowali sprawdzać Nam jeszcze też nie, ale teoretycznie może się tak zdarzyć. Quote
Flaire Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 Ja mogę rodowód pokazać, ale tam nie ma żadnego numeru tatuaża, bo moja suka takowego nie posiada. Mnie się wydaje, że chociaż teoretycznie jest to możliwe, w praktyce zdarza się pewnie tylko wtedy, gdy jest konkretne podejrzenie (czyli pewnie oskarżenie), że dany pies nie jest tym, za którego jest podawany. Czyli praktycznie nigdy. Ja w każdym razie jeszcze się z tym nie spotkałam (ale przyznam, że wystawiałam jak dotąd niewiele). Quote
Sonya-Nero Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 Na klubowej wystawie pudli w Erfurcie w Niemczech przed oceną danego psa był sprawdzany tatuaż lub zczytywany chip, a numer porównywany z numerem wydrukowanym na karcie ocen i dodatkowo z paszportem (w naszym przypadku). Jestem jak najbardziej za takim sprawdzaniem tożsamości wystawianego psa. Quote
Flaire Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 Ja i tak nie mogę psa w Niemczech wystawiać, bo ma cięty ogon. Ale ciekawe, co oni robią z psami takimi jak mój, z USA, które nie mają ani czipa, ani tatuaża? (Mój pies akurat ma czip, chociaż większość amerykańskich psów go nie ma, a nawet jeśli czip jest, to amerykańskie czipy nie zawsze są możliwe do odczytania europejskimi czytnikami). Quote
arima Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 Flaire czyli u Was wogóle sie psów nie znakuje???? Quote
Flaire Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 arima napisał(a):Flaire czyli u Was wogóle sie psów nie znakuje????armia, u nas, czyli w Warszawie, znakuje się jak najbardziej, tatuażem na A :wink: . Natomiast w Stanach nie ma obowiązku znakowania w ogóle i chyba większość szczeniąt nadal nie jest znakowana. Ale coraz więcej hodowców psy czipuje, z rozmaitych powodów, między innymi dlatego, że aby uzyskać wiarygodne śwadectwo badań na choroby genetyczne (przed rozmnażaniem) zwierzę musi być oznakowane. Misia ma czip właśnie dlatego - zanim ją kryłam, musiałam (na życzenie właścicieli reproduktora) uzyskać świadectwo zdrowia jej bioder, a do tego potrzebne było oznakowanie. Quote
arima Posted June 30, 2005 Posted June 30, 2005 No właśnie szczególnie mnie te wyniki badań interesowały-wałki można robić straszne :-? Quote
Recommended Posts