Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mawiają, że troski są połową drogi do starości. Tego jednego w życiu Jany nigdy nie brakowało – zmartwień. Pierwszy właściciel suni nie mógł doczekać się momentu kiedy buldożka stanie się dorosłym, silnym psem. Zniecierpliwienie pana nie wynikało jednak z radości jaką dostarcza człowiekowi proces dorastania szczeniaka, ani z chęci obserwacji zmian zachodzących w życiu ukochanego pieska. Jedyną liczącą się dla niego rzeczą, dla której w stanie był poświęcić praktycznie wszystko, były pieniądze.

Kiedy Jana skończyła pięć lat, a jej ciało nie było już w stanie udźwignąć wysiłku, utrzymania kolejnych ciąż, oprawca pozbył się jej, nie zaprzątając sobie głowy dalszym losem psa. Wtedy w życiu buldożki pojawiła się cudowna, starsza Pani, która postanowiła stworzyć suni ciepły, pełen miłości dom. Mogłoby się wydawać , że zła passa odwróciła się, a jedyną pamiątką, przypominającą Janie smutne chwile, będzie oklapnięte na skutek pogryzienia uszko.
[FONT=MS Shell Dlg 2][/FONT]

Niestety, los wymierzył suni kolejny cios. Nie minęły nawet trzy lata spokojnego, godnego życia, kiedy starsza Pani niespodziewanie odeszła z tego świata, pozostawiając los dziewczynki w rękach swojego męża. Starszy Pan, pogrążony w smutku po stracie żony, nie mając dostatecznie dużo siły, aby zaopiekować się Janą, podjął trudną, ale najlepszą z możliwych, w zaistniałej sytuacji decyzję. W ten właśnie sposób buldożka trafiła pod naszą opiekę, dzięki czemu, jak mamy nadzieję, znajdzie nowego, czułego właściciela.

Sunia mimo sędziwego wieku, jest pełna życia, garnie się do człowieka, wymuszając pieszczoty. Jest dosyć zadziorna, szczególnie w kontaktach z innymi psami, dlatego idealnym domem, byłby taki, w którym nie ma innych zwierząt. Jak na rasową staruszkę przystało Jana nie ma jednego z dolnych kłów, a jej pyszczek jest delikatnie przyprószony siwizną.
[FONT=MS Shell Dlg 2][/FONT]

Jeżeli jesteś osobą odpowiedzialną, zdajesz sobie sprawę z obowiązków, wynikających z adopcji psa w sile wieku, a do tego masz w sercu odrobinę miejsca do zagospodarowania, nie czekaj, skontaktuj się z nami jak najszybciej! Być może Jana jest psem właśnie dla Ciebie. Chciałbyś wesprzeć nas finansowo, pomagając w realizowaniu wszelkich potrzeb buldożki? Nic prostszego! Wszelkie informacje dotyczące darowizn oraz fundacji Viva! Ruch na rzecz zwierząt, której oddziałem jesteśmy, znajdziesz klikając w odpowiednią zakładkę na www.buldog. fora. pl
Jeśli z jakichkolwiek powodów, nie masz możliwości stworzenia domu naszej suni, a i finansowo nie stoisz zbyt ciekawie, nic straconego, zawsze możesz nas wesprzeć miłym słowem, bądź po prostu zapytać jak się mają nasi podopieczni. Będzie nam bardzo miło poznać człowieka, którego poruszył los samotnego, opuszczonego psa w sile wieku.
Pamiętaj:
Acz to młodość bywa żwawa,
Wżdy wiek stary ma swe prawa;-)

Janeczka wymaga badań serduszka i krwi ponieważ musimy ją wysterylizować (podejrzenie chorób układu rozrodczego)a narkoza w wieku 8 lat dla BF jest dość niebezpieczna. Prosimy o pomoc:
FUNDACJA MIĘDZYNAROD RUCH NA RZECZ ZWIERZT VIVA!
ul. Kopernika 6 m. 8
00-367 Warszawa
KRS 0000135274
DnB NORD 54 1370 1109 0000 1706 4838 7310
KRS 0000135274
z dopiskiem NA Babulke/Janę

W sprawie adopcji: Monika 515-063-270

Posted

A byłam pewna, że wysłałam. Widzę, że ty też masz czarny napis przy nicku...w głowę zachodzę co one oznaczają ;p a może za wejście na wątek Janeczki dostaje się taki gratis :cool3:

Posted

[FONT=MS Shell Dlg 2]Magdo gdyby napisał to ktoś inny zapewne uznałabym, że jest po prostu miły. W twoim wykonaniu wywołało to u mnie szczery, pełny uśmiech...każdy kto choć trochę Cię zna, zna też twoje...zainteresowania :)
Fakt faktem Janeczka jest boska i mam nadzieję w czwartek się z nią zobaczyć i przywieźć mnóstwo zdjęć. [/FONT]

Posted

zapraszam na bazarki mi. in dla psów z tego wątku!
Onsen, na psy z Viva!Animals
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?p=13384468#post13384468[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=172218[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=172223[/url]
[url]http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=172224[/url]

• 2 weeks later...
Posted

Janeczka jest przecudowna, ludzie, naprawdę nikt nie chce jej adoptować, żaden pies nie da Wam tyle miłości ile ten, którego przygarnęliście na starość, kiedy nikt go nie chciał.

Posted

Ja też nie wiem, do czego ta cywilizacja zmierza:shake: Ten wszechobecny kult młodości.
A przecież Janeczka jest cudnym stworzeniem.
Czy ludziom się zdaje, że psy to rzodkiewka? I mają być "świeże"?

Posted

Moi drodzy, jak się okazuje są na tym świecie ludzie, których wielkiego serca nie sa się opisać, w nawet najbardziej patetycznych słowach. Janeczka znalazła cudowny dom, u boku państwa, którzy adoptowali już jednego wiekowiego pieska - 6-letnią mopsiczkę. Sposób w jaki piszą o swoim nowym piesku jest tak ciepły, że aż trudno powstrzymać łzy wzruszenia. Może reakcja skrajna, ale trzeba pamiętać, że ktoś ma na tyle serca i dobroci, że dał dom posiwiałej, samotnej staruszce...żeby dostrzec piękno w starym psie, trzeba spojrzeć na niego czymś więcej niż tylko oczami.