Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jesteśmy posiadaczami półtorarocznego rodowodowego setera irlandziego. Hodowcczyni (weterynarz z zawodu) przywiozła do naszego domu psa w wieku czterech miesięcy. Okazało sie po pierwszej wizycie u naszego weterynarza, że pies jest wnętrem. Zadzwoniłam do hodowcy i ta poradziła czekać, może jądro zstąpi. Nie stało sie tak i teraz mamy problem - czy psa kastrować?

Posted

Rachelek napisał(a):
Na pewno usunąć to jedno jądro co zostało w brzuchu, bo ono może rakowacieć. Co do kastracji to się nie znam. Może niech się inni wypowiedzą...

Nie da sie ukryc jadro usunac jak najszybciej zby nie stanowilo ewentualnego ogniska, a kastrowac niekoniecznie poprostu pies nie bedzie reproduktorem i to tyle.

Posted

Nad samą kastracją trzeba się dobrze zastanowić.
Kastracja daje i plusy i minusy. Plusy znajdziesz na pewno tu na forum, z minusami jest trudniej, bo i nie chętnie się wypisuje.
Z własnego doświadczenia powiem, że po kastracji znaczna większość napotkanych suk (te które znają mojego psa od szczeniaka i te nowo napotkane) nie akceptuje mojego psa i cóż... atakują go lub obszczekują ile wlezie. :(
Z moim nie ma o tyle dużego problemu, że rzadko kiedy podchodzi do psów, zwiewa kiedy robi się niebezpiecznie, a przede wszystkim panuję nad nim.

Posted

1w0na to dziwne, bo ja spotkalam sie tylko i wylacznie z neutralnym podejsciem do kastratow przez inne zwierzeta. Nie rozumiem za bardzo wiekszego sensu agresji w stosunku do takiego osobnika... Wiekszosc zwierzat jednak traktuje je tak obojetnie, a czesto widze podejscie do kastratow jak do szczeniakow, nawet agresywne osobniki chca sie bawic. Moj pies zaczepia inne samce i chetnie by sie z kims pogryzl, a na kastratow reaguje calkowicie neutralnie, zabawa, wachanie itp. Moze to indywidualna sprawa zapachu psa, w kazdym razie nie jest to raczej norma.

Jądro w jamie brzusznej trzeba usunąć i pojawia się pytanie po co zostawiać to jedno jajko co zeszlo? Pies nie moze kryć, bo przenosiłby wade genetyczną, w takich przypadkach zwykle stara sie mozliwosc przeniesienia genu wyeliminowac do zera. Tak przynajmniej robia u nas lekarze i kastrują obustronnie.

Posted

Wiecej o kastracji:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=56696

Skoro i tak jest zabieg wymuszony i dosc inwazyjny ze wzgledu na koniecznosc usuniecia jadra z jamy brzusznej, nie ma wiekszego sensu pozostawianie drugiego, w efekcie uzyska sie wiekszosc mozliwych problemow:
-ryzyko nowotworu jader,
-pobudliwosc samca w kierunku suk z cieczka i innych samcow, trudniejsze koncentrowanie na opiekunie
-mozliwe skutki uboczne zabiegu
-ryzyko zabiegu usuniecia drugiego jadra