Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

no właśnie, czy rejstrując psa trzeba od razu składać o rodowód??
chciałaym poczekać troszke, ze względu na ojca, którego tytuły będą tam wpisane, a ma trochedo pokończenia :wink: .... no a rejstracja jest mi potrzebna, bo na wystawe zgłaszam :wink: :P
z góry dziękuje za odp. :D

• 2 weeks later...
Posted

Niestety nie ma takiej opcji jak rejestracja bez wystąpienia o rodowód lub jego nostryfikację , w przypadku importa :(
Ale zanim wystawią ten ropdowód to pewnie część zdobytych w tym czasie tytułów zostanie wprowadzona do systemu i znajdzie się w rodowodzie :) Zresztą potem utytułowany tatuś może zdobywać jeszcze inne tytuły, więc... na tej zasadzie aż do jego śmierci nie mogłabyś wystapić o rodowód :wink:

Posted

Żadnego :P
Tytuły rodziców w rekalmie i zgłoszeniach i tak podajesz w/g własnego uznania, więc to, czy są one umieszczone w rodowodzie jest nieistotne. Tym bardziej, że w tej kwestii "wszystko płynie" :)

Posted

a w warszzawce to roznie z tym wpisywaniem tytulow....przewaznie wiekszosci nie wpisuja :( to nie to co np w Czechach gdzie nawet wszystkie CAC sa wpisane :( u nas nawet czesto Championatow nie daja i myla imiona z przydomkami...

Posted

ale jak wystepuja jakies bledy to mozna wystapic o poprawienie i czesto zreszta tak jest :D
a wiecie bedy sie zdarzaja w koncu nie jestesmy komputerami i sie mylimy :lol:

pozdrowionka

Posted

Czasem jak się prosi o poprawkę to jeden poprawią a inne miejsca "zainfekują" nowymi :lol:
Ale trzeba wnioskować o poprawki żeby nie utwalać błędów w bazie danych - podobno te dane tam właśnie są tak wadliwie wprowadzone :roll:

Posted

Rozumiem, że jeśli pies posiada metrykę to tylko od właściciela zależy kiedy wystąpi o rodowód. Nie ma chyba jakiegoś terminu do składania o rodowód? chodzi mi o to że ktoś mi ostatnio powiedział, że jak nie wystąpię o rodowód, to będzie za późno i mój pies będzie kundlem.. :-? Bardzo głupie mi się to wydało, bo skoro ma metrykę to jest rodowodowy ale bez rodowodu. Jeśli nie zdecyduję się na jego wystawianie to po co mam wtapiać pieniądze..

Posted

Obecnie metryka jest ważna bezterminowo czyli możesz wystąpić o jej rejestrację i wyrobienie rodowodu nawet za 5 lat :)
Jeszcze parę lat temu ważność metryki wygasała po roku od daty jej wystawienia. Uważam, że słusznie zmieniono tę zasadę. W końcu pies raz urodzony jako rasowy nie może nim przestać być tylko z powodu upływu czasu. Natomiast, aby jego potomstwo miało prawo do metryk i statusu psa rasowego, trzeba spełnić dodatkowe kryteria opisane w Regulaminie hodowli psów rasowych ZKwP.