efra-husky Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Badania na przeciwciała są wykonywane tylko w Puławach w PIWET-cie lub w Warszawie w Laboklinie. Próbkę krwi może pobrać od psa każdy lekarz weterynarii i odesłać krew na badania. Pobiera się od psiaka około 2 ml krwi ponieważ do badania jest potrzebny ok 1 ml surowicy. W PIWET-cie koszt badania na dzień dzisiejszy to ok 270 zł w Laboklinie - 164 zł lub 189 zł z wezwaniem kuriera ;) Okres oczekiwania na wyniki - Laboklin - 2 tygodnie; PIWET - 3 tygodnie Quote
pati1033 Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 no jak pisalam wyzej- cena w Piwecie jest obnizona na 176 zl http://www.piwet.pulawy.pl/vir/USLUGI-rabies.html Quote
Śnieżynka Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 a Ja mam pytanie ile takie badanie jest ważne ?? Czy one są bezterminowe, czy trzeba je powtarzać co jakiś czas?? Quote
efra-husky Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 badanie robi się raz w życiu psa. Jest bezterminowe Quote
Agnieszka K. Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Pod warunkiem, że zostanie zachowana ciągłośc szczepienia na wścieklizne, nie mozna sie spóxnic nawet o jeden dzień. Quote
Śnieżynka Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 ale jak mam np termin szczeoienia wanzego do 10 marca to 9 moge zrobic bez problemu?? Quote
efra-husky Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 badanie robi się po szczepieniu na wściekliznę; minimum musi minąć 21 dni od dnia szczepienia ;) Quote
Frytela Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Agnieszka K. napisał(a):Pod warunkiem, że zostanie zachowana ciągłośc szczepienia na wścieklizne, nie mozna sie spóxnic nawet o jeden dzień. a jak psa zaszczepimy dzien przed? co do badania to jezeli ja je wykonałam ok 20 stycznia 2008 a pies był szczepiony w maju 2007 to moze tak byc? Quote
Agnieszka K. Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Badanie robi sie po szczepieniu na wsciekliznę w wymaganym przez dane państwo okresie (wszędzie jest bodajże minimum po 120 dni, ale mozne i później, nie wolno wczesniej). Nastepnie wynik - oczywiście pozytywny - jest wpisywany do paszportu. I teraz - szczepienie jest wazne przez rok - powiedzmy, że do 15.05. i żeby zachowac ciągłośc i szczepienia i przeciwciał pies musi zostac zaszczepiony najpóźniej 15.05., wczesniej mozesz to zrobic kiedy tylko chcesz. Quote
Frytela Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Agnieszka K. napisał(a):Badanie robi sie po szczepieniu na wsciekliznę w wymaganym przez dane państwo okresie (wszędzie jest bodajże minimum po 120 dni, ale mozne i później, nie wolno wczesniej). Nastepnie wynik - oczywiście pozytywny - jest wpisywany do paszportu. I teraz - szczepienie jest wazne przez rok - powiedzmy, że do 15.05. i żeby zachowac ciągłośc i szczepienia i przeciwciał pies musi zostac zaszczepiony najpóźniej 15.05., wczesniej mozesz to zrobic kiedy tylko chcesz. aha dzieki za odpowiedz :) tak to juz mamy wyniki do paszportu wpisane teraz tylko terminow szczepien pilnowac ;) Quote
Agnieszka K. Posted March 19, 2008 Posted March 19, 2008 Lepiej nie czekac do ostatniej chwili, szczególnie w takiej sytuacji, bo cos sie zawsze moze wydarzyc lub np. pies zachoruje i wtedy chorego nie zaszczepisz. Quote
Frytela Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 wiem wlasnie, teraz w kwietniu go najwyzej zaszczepie Quote
Agnieszka K. Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 Frytela, Twój psiak przed szczepieniem był zachipowany?? Ja szczepię mniej więcej 2 tygodnie przed terminem. I teraz tez sie zastanawiam na zrobieniem badania na przeciwciała, tak na wszelki wypadek;) zeby miał wpisane, a później wystarczy tylko pilnowac terminu. A, i jeszcze jedno, wczoraj przeczytałam w "Przyjacielu Psie", ze jeszcze laboratorium? IDEXX (mam nadzieję, ze nie przekręciłam nazwy, bo nie mam przez soba gazety) tez robi badania na przeciwciała. Puławy obnizyły cene, bo badanie w Niemczech (z przesyłką kurierską) przez Labokin było tańsze niz u nas i pewnie duzo tych badań szczególnie w ostatnim czasie nie robili :) :) Quote
Frytela Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 Agnieszka K. napisał(a):Frytela, Twój psiak przed szczepieniem był zachipowany?? no i w tym problem, bo nie byl jeszcze chipowany.... po swietach jedziemy to wszystko zalatwiac... Quote
Agnieszka K. Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 Oj, to nie dobrze :( . A gdziesz chcesz jechac ze swoim psiakiem, że robiłas badania?? Quote
karjo2 Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 Od daty szczepienia do daty pobrania probki musi minac co najmniej 3 tygodnie w przypadku wyjazdu do UK lub Irlandii i 4 m-ce w przypadku wyjazdu do Skandynawii. Przy tym pies musi byc wczesniej zachipowany (minimum 1 dzien wczesniej). Badanie jest wazne dozywotnio przy zachowaniu ciaglosci szczepien ( w paszporcie wpisywana jest data kolejnego szczepienia), np. szczepiony 21.03.2007 musi miec powtorzone szczepienie minimum o 1 dzien wczesniej, tj.20.03.2008. Jesli ktos jedzie z kraju, gdzie szczepienia sa wazne dluzej, np.2-3 lata, do PL, obowiazuje coroczne powtarzanie szczepien dla zachowania waznosci certyfikatu. I polecam wszystkim korzystanie z niemieckich laboratoriow, taniej i szybciej. Quote
zefirr Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 A ile was to kosztowało w sumie razem z weterynarzem? W Poznaniu wet+badanie+kurier+wpis do paszportu=400zł. To wychodzi ponad dwa razy więcej. Zastanawiam się czy nie można samemu pojechać do tych Puław i darować sobie pośredników. Wiecie coś na ten temat? Quote
zefirr Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 karjo2 napisał(a): I polecam wszystkim korzystanie z niemieckich laboratoriow, taniej i szybciej. Karjo2 a czy masz jakieś namiary na niemieckie laboratorium? Jak się z nimi skontaktowac? Quote
simbik Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 Ja właśnie dostałam w zeszłym tygodniu wpis do paszportu. Płaciłam za zaliczeniem pocztowym 176zł, czekałam 2 tygodnie na wynik, a za wysłanie przez laboratorium kuriera z próbką 30zł (oni chyba tam często wożą, więc moja nie była jedyna), u weta pobranie krwi to coś około 30zł (trudno mi powiedzieć ile dokładnie bo jeszcze za inne rzeczy płaciłam. Quote
Agnieszka K. Posted April 16, 2008 Posted April 16, 2008 [quote name='zefirr']Karjo2 a czy masz jakieś namiary na niemieckie laboratorium? Jak się z nimi skontaktowac? Krew jest wysyłana do Niemiec przez LABOKLIN (warszawski). http://www.laboklin.pl/frame.php?link=pl/service/badanie_poziomu.html&lang=pl Lub tez przez IDEXX - ale nie mam namiarów. Quote
Recommended Posts