Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Badania na przeciwciała są wykonywane tylko w Puławach w PIWET-cie lub w Warszawie w Laboklinie.
Próbkę krwi może pobrać od psa każdy lekarz weterynarii i odesłać krew na badania.
Pobiera się od psiaka około 2 ml krwi ponieważ do badania jest potrzebny ok 1 ml surowicy.
W PIWET-cie koszt badania na dzień dzisiejszy to ok 270 zł
w Laboklinie - 164 zł lub 189 zł z wezwaniem kuriera ;)

Okres oczekiwania na wyniki - Laboklin - 2 tygodnie; PIWET - 3 tygodnie

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Pod warunkiem, że zostanie zachowana ciągłośc szczepienia na wścieklizne, nie mozna sie spóxnic nawet o jeden dzień.

a jak psa zaszczepimy dzien przed?

co do badania to jezeli ja je wykonałam ok 20 stycznia 2008 a pies był szczepiony w maju 2007 to moze tak byc?

Posted

Badanie robi sie po szczepieniu na wsciekliznę w wymaganym przez dane państwo okresie (wszędzie jest bodajże minimum po 120 dni, ale mozne i później, nie wolno wczesniej). Nastepnie wynik - oczywiście pozytywny - jest wpisywany do paszportu. I teraz - szczepienie jest wazne przez rok - powiedzmy, że do 15.05. i żeby zachowac ciągłośc i szczepienia i przeciwciał pies musi zostac zaszczepiony najpóźniej 15.05., wczesniej mozesz to zrobic kiedy tylko chcesz.

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Badanie robi sie po szczepieniu na wsciekliznę w wymaganym przez dane państwo okresie (wszędzie jest bodajże minimum po 120 dni, ale mozne i później, nie wolno wczesniej). Nastepnie wynik - oczywiście pozytywny - jest wpisywany do paszportu. I teraz - szczepienie jest wazne przez rok - powiedzmy, że do 15.05. i żeby zachowac ciągłośc i szczepienia i przeciwciał pies musi zostac zaszczepiony najpóźniej 15.05., wczesniej mozesz to zrobic kiedy tylko chcesz.

aha dzieki za odpowiedz :)
tak to juz mamy wyniki do paszportu wpisane teraz tylko terminow szczepien pilnowac ;)

Posted

Frytela, Twój psiak przed szczepieniem był zachipowany??

Ja szczepię mniej więcej 2 tygodnie przed terminem. I teraz tez sie zastanawiam na zrobieniem badania na przeciwciała, tak na wszelki wypadek;) zeby miał wpisane, a później wystarczy tylko pilnowac terminu.

A, i jeszcze jedno, wczoraj przeczytałam w "Przyjacielu Psie", ze jeszcze laboratorium? IDEXX (mam nadzieję, ze nie przekręciłam nazwy, bo nie mam przez soba gazety) tez robi badania na przeciwciała.

Puławy obnizyły cene, bo badanie w Niemczech (z przesyłką kurierską) przez Labokin było tańsze niz u nas i pewnie duzo tych badań szczególnie w ostatnim czasie nie robili :) :)

Posted

Agnieszka K. napisał(a):
Frytela, Twój psiak przed szczepieniem był zachipowany??

no i w tym problem, bo nie byl jeszcze chipowany....
po swietach jedziemy to wszystko zalatwiac...

Posted

Od daty szczepienia do daty pobrania probki musi minac co najmniej 3 tygodnie w przypadku wyjazdu do UK lub Irlandii i 4 m-ce w przypadku wyjazdu do Skandynawii. Przy tym pies musi byc wczesniej zachipowany (minimum 1 dzien wczesniej). Badanie jest wazne dozywotnio przy zachowaniu ciaglosci szczepien ( w paszporcie wpisywana jest data kolejnego szczepienia), np. szczepiony 21.03.2007 musi miec powtorzone szczepienie minimum o 1 dzien wczesniej, tj.20.03.2008. Jesli ktos jedzie z kraju, gdzie szczepienia sa wazne dluzej, np.2-3 lata, do PL, obowiazuje coroczne powtarzanie szczepien dla zachowania waznosci certyfikatu. I polecam wszystkim korzystanie z niemieckich laboratoriow, taniej i szybciej.

• 4 weeks later...
Posted

A ile was to kosztowało w sumie razem z weterynarzem?
W Poznaniu wet+badanie+kurier+wpis do paszportu=400zł. To wychodzi ponad dwa razy więcej. Zastanawiam się czy nie można samemu pojechać do tych Puław i darować sobie pośredników. Wiecie coś na ten temat?

Posted

karjo2 napisał(a):
I polecam wszystkim korzystanie z niemieckich laboratoriow, taniej i szybciej.

Karjo2 a czy masz jakieś namiary na niemieckie laboratorium? Jak się z nimi skontaktowac?

Posted

Ja właśnie dostałam w zeszłym tygodniu wpis do paszportu. Płaciłam za zaliczeniem pocztowym 176zł, czekałam 2 tygodnie na wynik, a za wysłanie przez laboratorium kuriera z próbką 30zł (oni chyba tam często wożą, więc moja nie była jedyna), u weta pobranie krwi to coś około 30zł (trudno mi powiedzieć ile dokładnie bo jeszcze za inne rzeczy płaciłam.