Miśka Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 SH napisał(a): Brakuje natomiast na liście Darwina (PUSHMATAHA Fortunatus), który ma przebadane zarówno oczy jak i biodra :( Boze, Marta by mnie zabila :) Jest jest - 6 od dołu. A o Wizardzie nie wiedzialam. To wstawie zaraz Quote
Nitor-Nivalis Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 SH napisał(a):U nas jest znacznie gorzej :( Na 23 reproduktory tylko 1 ma (i to już nieaktualne) badania oczu, a 2 wynik negatywny dla dysplazji biodrowej. Jeden z tych psów jest już raczej wiekowy i nie ma zbyt wielu kryć. Drugi to znany nam wszystkim Explorer Bear/Giorgik. Pozostałe psy albo nie mają badań, albo właściciele nie powiadomili oddziału, albo co gorsza wyniki były niekorzystne i nie będą podane. Na szczęście te pozostałe psiaki nie kryją wcale lub sporadycznie. Prześwietlenia w kierunku dysplazji stały sie juz niemal normą wśród malamutów :) Czas na taką pozytywną modę również wśód husky. Co do ujmowania wyników badań dodatkowych w sprawozdaniach hodowlanych to sądzę, że dobrze by było zgłosić taki wniosek oficjalnie np. na wystawie klubowej. U nas jest podobnie co do badan u reproduktorów, natomiast jest duzo przeswietlonych w kierunku dysplazji suczek hodowlanych, co do reproduktorów to niesety te które kryly jakis czas temu najczęściej w jedej bardzo duzej hodowli nie maja badan. wiekszość naszych reproduktorów nie kryje zbyt często także z tym nie ma problemu... na naszej sekcji staramy sie informowac o takich badaniach jednak to są dodatkowe koszta i nie wszyscy sa tym zainteresowani :( Quote
SH Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 Przeoczyłam Darwina :oops: Ale Marta raczej nie ma morderczych instynktów, więc... :wink: :lol: Quote
Nitor-Nivalis Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 Postaram sie w przyszłym tygodniu uaktualnić liste wszytskich zbadanych Husky z oddziału poznańskiego- ale dopiero po wekendzie to duzo pracy, w poznaniu jest naprawde sporo zarejstrowanych Huskaczy, wiec troche to potrwa:) Quote
SH Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 Sporo tzn. ile? O ile mnie pamięć nie myli w katowickim oddziale mamy 23 reproduktory i 45 suczek hodowlanych. Poza tym około 200 niehodowlanych psów i suczek tej rasy. Do tego mnóstwo "wyrzuconych" z nieopłaconą składką za poprzednie lata. Ciekawa jestem gdzie jest ich więcej :roll: Może w Warszawie? A może w Poznaniu lub Krakowie :roll: Quote
Savannah Posted July 20, 2005 Posted July 20, 2005 Miśka napisał(a):SH napisał(a): Brakuje natomiast na liście Darwina (PUSHMATAHA Fortunatus), który ma przebadane zarówno oczy jak i biodra :( Boze, Marta by mnie zabila :) Jest jest - 6 od dołu. A o Wizardzie nie wiedzialam. To wstawie zaraz tak był badany :) dzięki i tak jak u ALASKI Nitor Nivalis Hod. Villarica :wink: Pozdrawiam Lidka i Villarica Quote
Recommended Posts