Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

asher napisał(a):
Wind napisał(a):
Niebieskie i malutkie!

Sa i większe :wink:

7 mg dla takich knypków jak Maja i 35 mg dla takich bydlątek jak Bugajski ;)
Jest jeszcze sedalin w żelu, dla każdego coś miłego. Odlecieć każdy może ;)

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Wszem i wobec ogłaszam, że skutkiem ubocznym przedawkowania Sedalinu jest... potrojenie (co najmniej!) objętości żołądka :o Bugajski gdyby mogł, to nic innego by nie robił, tylko jadł, a normalnie to on raczej jest niejadek :o

Już prawie doszedł do siebie, byliśmy na normalnym spacerku :angel: zrobił koopkę :angel: i już się nie wlókł jak sierota :angel: a poza tym odzyskał władze w ogonie :angel: A po spacerze odgryzł łapkę misowi :angel:
Tylko oczka wciąz ma pijane i krok ciut chwiejny, no i senny jest strasznie. Ale myśle, że jutro już będzie całkiem ok :D

Posted

asher napisał(a):
Wind napisał(a):
Niebieskie i malutkie!

No to kiedyś Irydzio dostał takie (większe) jak Lenka miała cieczkę (żeby chłopak przespał się po paru bezsennych nocach) :roll: Wet powiedział, jedna albo ewentualnie dwie, ale skłaniał się ku jednej. Dałam jedną i pies słaniał się na nogach, bidulec, a ważył wtedy 50 kg, działało całą noc. Ale Bugajski przedawkował :o

Posted

adda napisał(a):
asher napisał(a):
Wind napisał(a):
Niebieskie i malutkie!

No to kiedyś Irydzio dostał takie (większe) jak Lenka miała cieczkę (żeby chłopak przespał się po paru bezsennych nocach) :roll: Wet powiedział, jedna albo ewentualnie dwie, ale skłaniał się ku jednej. Dałam jedną i pies słaniał się na nogach, bidulec, a ważył wtedy 50 kg, działało całą noc. Ale Bugajski przedawkował :o
Bugajski mial zafundowany pełny odlot :wink: .Mój śp. boksio strasznie bał się odgłosów sylwestrowych/petardyitp/ dostał 1 na Sylwka i nie zasnął ale odstawiałtaki cyrk / :lol: /nogi jak z waty , a chciał biegać,więc go przez pół nocy prowadzaliśmy we dwoje :lol:

Posted

adda napisał(a):
Alicjarydzewska napisał(a):
więc go przez pół nocy prowadzaliśmy we dwoje :lol:
Byliście w stanie? :o
mieliśmy zajęcie na całego sylwka , a toast był przy psie na podłodze/nie ze względu na nasz stan ale Harleya/ :wink:

Posted

To reasumujac ile Bugajski juz leci na haju?? Jesli Plaster wazacy 40 kg dostal 1 tabletke i spal 14 godzin... to jesli dostalby 4 tabletki spal by 56 godzin?? :o :-?
Zeby sie lekko wyciszyl trzeba mu dac chyba 1/10 tabletki?? :roll: Ciezki ten leki....

Posted

Bugajski dostał lek we wtorek ok. 17, a oprzytomniał na dobre wczoraj późnym wieczorem. Czyli był otumaniony ok. 30 godzin :-?
Co oczywiście nie znaczy, że tyle spał :wink:
Dziś już jest ok.

A korzystając z okazji proszę o trzymanie kciuków za moją Sabinę, która za ok. 4 godziny ląduje na stole operacyjnym...

Posted

asher napisał(a):
A korzystając z okazji proszę o trzymanie kciuków za moją Sabinę, która za ok. 4 godziny ląduje na stole operacyjnym...
Trzymamy 8)

Posted

Całe szczęście, że już na Bugajskiego nie trzeba kciuków marnować, bo obie ręce miałabym zajęte na Twoje psy, asher, a są jeszcze inne, bardziej potrzebujące od Bugajskiego na kacu :wink: .

Posted

Flaire za Bugajskiego faktycznie już nic nie trzeba trzymać, kac minął wczoraj w nocy, pies chyba odpoczął za wzzystkie czasy, bo go energia rozpiera i ma wilczy apetyt :wink: Ale co przezyłam, to moje :roll:

Sabina juz po operacji, szczegóły tutaj

Za kciuki Bugajskie dziękujemy, za Sabinowe podziękujemy, jak zdejmiemy szwy :fadein:

• 1 year later...
Posted

no swietnie! a ja dopiero po fakcie takie rzeczy czytam!

Pola bedaca u mnie na tymczasie pojechała dzis do Warszawy i genialna wetka kazała mi podac 2-4 tabletek!! małe niebieskie 7mg!:shake:
Dałam jej rano 2 i teraz ponoc sie slania na nogach - a jedzie do nowego domku i jak ona tam sobie rade da?

jak może tak wet powiedziec! 2-4 tabletek kazała mi podac dla psa o wadze 10 kg!
i powiedziała ze jedna tabletka jest na 5 kg masy ciala!:angryy:

• 2 weeks later...
Posted

[quote name='madzia18sosnowiec']mnie wetka przepisała wczoraj sedalin, nie wiem co robic, bo w sumie dała mi 7 tabletek, dwie miałam dac psu dzisiaj, zeby sprawdzic reakcje psa na ten lek, a 5 tabletek mam dac jutro :shake: :shake: :shake:
Madzia nie wygłupiaj się! 7 tabletek?! przecie Twoj pies wazy jakies 35-40kg nie? jedna tabletka na 15 kg, wiec ja uwazam ze max MAX max 3!!
co dziwne Pola po dojechaniu na miejsce nie była ani osowiała ani zaspana, hmm moze jednak sa rozne te sedaliny - mowie o tych małych niebieskich;)

zreszta po co dawac przed dzien psu juz tabletke? zeby miał dzien do d...:shake:

Posted

Dawkowanie sedalinu na ulotkach jest takie :
Sedalin 7mg
pies 5kg 1-2 tabl
10kg 2-4 tabl

Sedalin 35mg
pies 25kg 1-2 tabl
50kg 2-4 tabl

Nie mam ulotki przed sobą, ale wydaje mi się że producent przestrzega przed dzieleniem/kruszeniem itd.

Poniewaz słyszałam ostatnio o przypadku gdzie pies po 1 tabl i w sumie niskiej dawce jak na niego, obudził się 2 stycznia, dlatego jak już to zaczynać od 1 tabl i w razie koniecznści dodać.
A na przyszłość spróbowac łagodniej działającej hydroksyzyny czy nawet relanium, albo syropu stresnal.

Posted

Jak napisałam powyżej : jest Sedalin 7 mg oraz Sedalin 35 mg - dwie różne "gramatury" pierwszy dla małych psów i kotów, drugi dla większych psów.
A co do reakcji - owszem - sprawa osobnicza. Nie mozna podawać u psów starych, z problemami krążeniowymi, u bokserów.

Posted

Ambra napisał(a):
Madzia nie wygłupiaj się! 7 tabletek?! przecie Twoj pies wazy jakies 35-40kg nie? jedna tabletka na 15 kg, wiec ja uwazam ze max MAX max 3!!
co dziwne Pola po dojechaniu na miejsce nie była ani osowiała ani zaspana, hmm moze jednak sa rozne te sedaliny - mowie o tych małych niebieskich;)

no ja tez mam te małe niebieskie tabletki alee...

bluerat napisał(a):
Dawkowanie sedalinu na ulotkach jest takie :
Sedalin 7mg
pies 5kg 1-2 tabl
10kg 2-4 tabl

Sedalin 35mg
pies 25kg 1-2 tabl
50kg 2-4 tabl

Nie mam ulotki przed sobą, ale wydaje mi się że producent przestrzega przed dzieleniem/kruszeniem itd.

.

...to by sie zgadzało bo ja dostałam sedalin 7mg a nie 35 :oops: co nie zmienia faktu, ze po dawce na psa 5kg moj 30kg zjechał łapami :oops: a wczoraj wylwestra przezylismy...bez tabletek :cool3:

• 11 months later...
Posted

madzia20sosnowiec napisał(a):
n co nie zmienia faktu, ze po dawce na psa 5kg moj 30kg zjechał łapami :oops: a wczoraj wylwestra przezylismy...bez tabletek :cool3:

Kenia tez swietnie reaguje na sedalin.
Raz podalam jej w/g ulotki. Pies zamiast sie uspokoic zasnal na caly dzien:evil_lol:
Teraz, znajac juz jej organizm daje jej max14mg (2x7mg) sucz wazy 32kg.

Kiedys, jak byla malym szczeniakiem, po wypadku lekarz wreczyl mi sedalin w zelu. Kazal podac psu, zebym mogla spokojnie noc przespac (mialysmy obie ten wypadek i bylam padnieta bo 2 noce nie spalam) Pies po podaniu sedalinu natychmiast odpadl! Ja w zwiazku z tym nie przespalam kolejnej nocy, bo caly czas wpatrywalam sie w nia czy aby oddycha...:evil_lol: