Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam jestem nowy :cool3: I chciałbym wiedzieć jak się takim psem zajmować, jak go tresować, czym karmić, ile razy dziennie spacer itp. Takie informacje potrzebne.

I czy nie przepłaciłem za niego... 650 zł...

Z góry dzięki za pomoc :razz:

Posted

Po 1sze idz jutro rano do weta-on ci wszystko doradzi co z psiakiem robic,jak wychowywac a przede wszystkim zbada i zaszczepi. Najlepiej jakbys go nakarmil dobra karma dla szczeniat (ze sklepu zoologicznego) rozmoczona w wodzie.
To by bylo na tyle...na poczatek

Posted

U weterynarza już byłem i jest zaszczepiony, odrobaczony itp, ale chodzi mi o takie rzeczy typu jak np go tresować, czym go potem karmić ( weterynarz ma takie wielkie worki suchej karmy to to kupuje)

Posted

[quote name='Swimmer_boy']Witam jestem nowy :cool3: I chciałbym wiedzieć jak się takim psem zajmować, jak go tresować, czym karmić, ile razy dziennie spacer itp. Takie informacje potrzebne.

Z góry dzięki za pomoc :razz:

Sory ale to pytanie mnie normalnie rozwaliło. 650zł?? To chyba nie jest pies z hodowli prawda?
Ja wiem że psy w typie zawsze są droższe od zwykłych kundelków (sama mam takiego, ale został kupiony gdy miałam 12 lat, wtedy nie mialam pojęcia co to pseudohodowla ) ale takie pytanie jest conajmniej oburzające. Ok, to tyle o cenie pieska. Karmić możliwie jak najlepszą karmą (oczywiście stosowną do wieku psa) np. Royal Canin. Ze spacerami to tak: zaraz gdy pies się obudzi (nieraz nawet 5 rano), co godzinę i wtedy kiedy psiur zaczyna wąchać podłogę :lol:, po jedzeniu i zaraz przed spaniem. Jak tresować to nie mam pojęcia, ale to się inni wypowiedzą ;)

• 3 months later...
Posted

[quote name='Swimmer_boy']Witam jestem nowy :cool3: I chciałbym wiedzieć jak się takim psem zajmować, jak go tresować, czym karmić, ile razy dziennie spacer itp. Takie informacje potrzebne.

Z góry dzięki za pomoc :razz:[/QUOTE]

Metaxa, mi także śmierdzi prowokacją.
Czy to na pewno jest border collie i z papierami?
Bo mam szczere wątpliwości co do tego.
Co do karmy - Royal Canin zapewne będzie dobra.
Szkolenie? Border Collie to psy dość nerwowe, więc trzeba nauczyć się z nim porozumiewać.
Radzę przeczytać książkę Karen Pryor "Kliker - skuteczne szkolenie psa"

Pozdrawiam,
borderkowa.

Posted

Słyszałam że te psy wymagają opiekuna który jest świadomy ..siebie i własnego postępowania, o zrównoważonej psychice gdyż te psy wyczuwają wszystko z wyprzedzeniem, dla niewprawionych mogą przy tresurze przysporzyć sporo kłopotu... jak dla mnie to po psach zaprzęgowych drugi co do wymagań ruchu rodzaj psa :D czyli jak podrośnie to spoooro ruchu i pracy by się nie nudził i domu nie rozwalił :D

Posted

z góry przepraszam za offa
kochani zapraszam
na PSIE BAZARKI z przeróżnymi nowymi akcesoriami.
Zbieramy pieniążki na psiaki z Pabianic w DT. Link do bazarku jest w podpisie bo za dużo tego jest

Posted

Z góry dzięki za pomoc :razz:[/QUOTE]
Radze sprawdzić czy to na pewno przedstawiciel tej rasy :cool3: