Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Coś mi sie obiło o uszy ale ja osobiście nie poszukiwałam karmy dla kastratów, Mimo,że mój Franej nim jest a sunia też jest wysterylizowana.

Osobiście radze wybrać dobra karmę, nie hipermareketową. Jeżeli mi sie dobrze wydaje to takiej nie poszukujesz i albo zmniejszać porcje ( kaloryczność)- nie trzymać się ściśle instrukcji na opakowaniu albo szukać karmy o niższej kaloryczności na kg produktu. Na opakowaniach jest to napisane. I tak dobrymi karmami są:
Najbardziej ostatnio popularny w sklepach zoologicznych - Royal ale on podobnie jak eukanuba zawiera sztuczne konserwanty(przeciwutleniacze) - nie udowodniono ich szkodliwości dla zdrowie ale kto wie co będzie za parę lat. To trochę ale tylko trochę jak spór co jest zdrowsze masło czy margaryna . W tym przypadku są 2 szkoły. Moje psiaki starsza 12 letnia najpierw jadła eukanubę a pózniej royala aktualnie Royala intestinala ale to juą starsza psica i jej przwód pokarmowy od jakiegoś czasu szwankuje. Teraz zastanawiamy sie nad wyborem nowej karmy, która nie będzie miała sztucznych konserwantów- będzie konserwowana wit e (tokoferolem albo ziołami np rozmarynem. Zwracamy też uwage żeby karma nie miała w sobie pszenicy innych składników, cykorii, kokurydzy....( ale to już dłuższy temat)bo to bardzo często niekorzystnie wpływa na zdrowie psiaków zwłaszcza tych nienajmłodszych albo alergików. Nie wiem czy jakoś pomogłam ale starałam sie. Do Karm które maja naturalne konserwanty należą m.in:Purina Pro Plan,Josera Emotion,, Wolfsblut

Ja dawałabym jak najlepszą karme najlepiej bez sztucznych konserwantów tyle,że mniejsze porcje. Niestety jak moja sunia była szczeniakiem to były trudności z kupieniem Eukanuby , Royala w ogóle nie było na POLSKIM rynku.
Pozdrawiam A.

Posted

Ewa&Duffel napisał(a):
moj kastrat niestety ma olbrzymia tendencje do tycia, mimo zwiekszonej ilosci ruchu i tak tył :(
tak wiec teraz dostaje RC Obesity, musi schudnąć trochę.

Ważny jest nie tylko ruch ale regularność podawania posiłków o stałych porach, regularnośc spacerów.i w razie czego zmniejszenie kaloryczności- albo wielkości porcji albo podanie własnie karm ( dla psich tłuścioszków)m.in RC Obesity ale przy młodym psiaku radziłabym żeby dostawał normalną karmę dla psiaków tylko mniejsze porcje. No i podstawa regularny tryb życia psa - dzięki temu bardzo ładnie reguluje sie przemianę materii. Ja na przykład wiem ,że Franuś kastrat zawsze zrobi kupę rano i wieczorem, A Seniorka (wysterylizowana)suczyca tylko raz w południe- jedzą o stałych porach i wychodza o stałych porach.

Posted

z ta regularnością niestety czasem jest trudno, wracam do domu o roznych porach, wiec i spacery sa o różnych, zarcie tez...
je 2 razy dziennie, rano i wieczorem
zmniejszenie ilosci karmy nic nie dalo, dalej tył, chyba za dużo węglowodanów miała ta karma
zobaczymy jak będzie na tym RC, wet zalecił, więc podaję

Posted

diabelkowa napisał(a):
my tam jemy acane light & fit i tez jest dobrze;]

o własnie ja tez nad tą Acaną myślałam, ale wet powiedział, że Duffel najpierw musi schudnąć, a potem przejść na karmę light, bo ta karma nie służy do odchudzania, ale raczej utrzymania wagi

Posted

Nie podam ci linka bo nie wiem gdzie w internecie można je dostac ;) Ale możesz je zamówic u większości lek. wet. w Warszawie :razz: Byc może też w Kakadu można zamówic tą karmę ale tego nie wiem na 100 % - musiałabyś się dopytac.

Posted

[quote name='Karusia1997']A coś z domowych pokarmów??? dawałam mu np. ryż z porcjami rosołowymi lub z mokrą karmą.

Ryż, podobnie jak makaron czy kasza, to zapychacze. Nie pomagają schudnąć, a wręcz przeciwnie. Ja bym raczej została przy mięsie i warzywach, bez wypełniaczy. Może spróbuj barfa? BARF - Dogomania Forum

Posted

W wątku BARF, do którego link podałam wyżej, znajdziesz mnóstwo informacji. Potrzebujesz tylko duuużo czasu, żeby wszystko przeczytać, bo karmienie BARFem wymaga trochę wiedzy, zagłębienia się w temat; to nie jest kupienie karmy, odmierzenie odpowiedniej ilości, i wrzucenie do miski :roll: